Debate 1 – “Πρέπει να προπονούμαστε ως κολυμβητές, ποδηλάτες, δρομείς;”

Ολαν ξεκίνησαν όταν η ελληνίδα τριαθλήτρια Λουκία Λίλη έγραψε  στο facebook

Μερικοί προτιμούν την άνεση ενός τμήματος spinning (σε γυμναστήριο), άλλοι την πραγματική προπόνηση ποδηλασίας σε εξαιρετικά κρύο καιρό.Πρέπει να προπονούμαστε ως κολυμβητές, δρομείς και ποδηλάτες. Καμία διάκριση.

(Some prefer the comfort of a spin class, others the real bike ride in an awesome cold weather!Sorry guys out there, but we need to train as swimmers, as runners and as cyclists! No distinctions

Ετσι της ζητήσαμε να επιχειρηματολογήσει και πάνω στην επιχειρηματολογία της θέλουμε την δική σας συνεισφορά και απόψεις.  το θέμα συνεχώς θα εμπλουτίζεται καθώς θα έχουμε τις απόψεις σας.

 

Λουκία Λίλη : Πρωτα νομιζω οτι αξιζει να αναφερουμε οτι ενας τριαθλητης ειναι τριαθλητης. Δεν ειναι ουτε ποδηλατης, ουτε κολυμβητης, ουτε δρομεας.Επειδη ομως το αθλημα του τριαθλου περιλαμβανει και τα τρια αθληματα, πιστευω οτι η προπονηση πρεπει να ακολουθει τη βαση του καθε αθληματος ξεχωριστα.

Με αλλα λογια, ο κυριος ογκος της προπονησης ενος τριαθλητη ειναι ιδιος με την προπονηση που θα εκανε ενας κολυμβητης ενας ποδηλατης ή ενας δρομεας. Οχι ομως 100% η ιδια. Δηλαδη, εκ των πραγματων ενας τριαθλητης δεν μπορει να διαθεσει 20ωρες τη βδομαδα στο τρεξιμο οπως θα εκανε για παραδειγμα ενας δρομεας. Οποτε και θεωρητικα τουλαχιστον, ενας τιραθλητης δεν μπορει να βγαλει τον ακριβως ιδιο ογκο στο ποδηλατο οσο ενας ποδηλατης, ή στο τρεξιμο οσο ενας δρομεας.

Ομως η φιλοσοφια της προπονησης ειναι παρομοια…ο τριαθλητης κανει εντασεις, κανει μακρινες προπονησεις, κανει προπονηση με αλλους ποδηλατες, αλλους κολυμβητες κτλ. Απο την αλλη πλευρα ομως ο τριαθλητης θα πρεπει να κανει και ενα βημα παραπανω. Για παραδειγμα θα πρεπει να μαθει να τρεχει γρηγορα μετα το ποδηλατο, θα πρεπει να εξειδικευτει στο χρονομετρο (ποδηλασια) ή να κανει πολυ προπονηση στην ανοιχτη θαλασσα.

Πιστευω οτι ο τριαθλητης πρεπει να μπορει να κανει παρομοια προπονηση και να συμμετεχη στις προπονησεις αλλων κολυμβητων, ποδηλατων και δρομεων. ΚΑΙ πρεπει να προχωρησει και λιγο παραπανω δουλευοντας σε σημεια που ειναι μοναδικα για το αθλημα, π.χ. transitions, running off the bike,running off the swim etc!!!

 

Ο Στάθης Παντελής διαφωνεί με την αρχική τοποθέτηση της Λουκίας και λέει σχετικά : Είμαστε Τριαθλητές. Η τοποθέτησή μου είναι ότι πρέπει να προπονούμαστε για τα τρία αθλήματα μαζί. Η προπόνησή μας είναι ένας συνδυασμός συνεπώς δεν είναι οπως αυτή των κολυμβητών, αθλητών ποδηλασίας και δρομέαων. Ομως σίγουρα προπονούμαστε πολύ σκληρά” (My point was that we need to train for the 3 disciplines together. Our training is a combination so it’s not like runners, cyclists and swimmers 🙂:-) But we definitely train hard!You are a tough triathlete! Well done :-))

 

Ο Αχιλλέας Χατζηκώστας θεωρεί ότι πρέπει να προπονούμαστε ως τριαθλητές και αναφέρει σχετικά :

Ισως θα έπρεπε να μην εκφράσω άποψη λόγω της έλλειψης γνώσεων που έχω στο συγκεκριμένο άθλημα, με μια παρουσία μόλις 7-8 μηνών. Παρόλα αυτα, πιστεύω πως πρέπει να προπονουμαστε σαν τριαθλητες! Τι θέλω να πω; Οι προπονήσεις που κανει ένας τριαθλητης μπορει να ειναι ακριβώς ίδιες με ενός κολυμβητή, ποδηλάτη η’ δρομέα, παρόλα αυτα, οι χρόνοι του μπορει να ειναι πιο κάτω. Αυτο δεν πρέπει να προβληματιζει, απογοητεύει τον τριαθλητη γιατι αυτός προσπαθεί να βελτιωθεί στα 3 πιο δύσκολα αθλήματα συγχρόνως. Την στιγμή που ο αντιστοίχως αθλητής εστιάζει μόνο σε ένα.

Θα φέρω ένα παράδειγμα για να το κάνω πιο κατανοητό. Στις 25/11 πήρα μέρος στον αγωνα δρόμου του ΣΔΥΑ, τερματισα με 45:25. Ενας δρομέας, μπορει να έκανε 41. Προσωπικά δεν με απασχολεί και αντιθέτως είμαι καλύτερος απο αυτόν γιατι σε ένα αγωνα τριάθλου μπορει αυτός να μην τερματιζε, όπως το έχουμε δει.

Η πλειοψηφία των τριαθλητων δεν μπορει να ειναι δυνατοί και στα 3 αθλήματα, πάντα σε σύγκριση με κάποιο άλλο αθλητή, αλλα μπορούν να ‘χτυπηθουν’ στα ίσια, πιο λαϊκά.

Αυτο βέβαια μπορει να επιτευχθεί με την παρουσία κάποιου έμπειρου προπονητή τριάθλου. Εκείνος θα καθορίσει τις προπονήσεις. Δεν γίνεται να εστιάσουμε μόνο σε προπονήσεις κολύμβησης, ποδηλάτου η’ τρεξίματος. Αν γίνει αυτο θα χαθεί η ισορροπία.

Ζητάω συγνώμη αν έγινα κουραστικος και παράλληλα ευχαριστω που μου δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσω την γνώμη μου.

H Λουκία Λίλη σχολιάζει την τοποθέτηση του Αχιλλέα :

“Ο Αχιλλεας εχει δικιο σε μερικα σημεια. Πραγματικα ενας τριαθλητης ειναι δυσκολο να πετυχει τους χρονους ενος κολυμβητη ή ενος ποδηλατη ή ενος δρομεα ειδικα σε ερασιτεχνικο επιπεδο.

Σε υψηλοτερο επιπεδο (π.χ. Ολυμπιακοι αγωνες) οι χρονοι των πρωτων τριαθλητων στα 10χλμ θα μπορουσαν να τους βαλουν στους τελικους των Ολυμπιακων των 10χλμ του τρεξιματος στο σταδιο!!!

Παιρνοντας αυτο ως παραδειγμα, πιστευω οτι ο τριαθλητης θα πρεπει να βαζει στοχους ωστε να καταφερει να φτασει σε επιπεδο ισαξιο ενος κολυμβητη ή ποδηλατη ή δρομεα. Αυτοι οι στοχοι βεβαια μεσα στα πλαισια της ισορροπιας και τις ιδιαιτεροτητας (οπως ανεφερα προηγουμενως) του αθληματος. Ισως ο τριαθλητης χρειαζεται περισσοτερο χρονο για να φτασει σε καλο επιπεδο αλλα με υπομονη, πολυ δουλεια και ενα σωστο προγραμμα, μπορει να φτασει ψηλα…

και συμπληρώνει

“Επιπλεον,Το τριαθλο περιλαμβανει τρια αθληματα: κολυμβηση, ποδηλασια και τρεξιμο.Εγω θα ηθελα να γινω γρηγορη και στα τρια. Εαν οι κολυμβητες ξερουν προπονητικα μυστικα καλυτερα απο μενα τοτε μετα χαρας να τα δανειστω για να γινω γρηγοροτερη. Εαν οι ποδηλατες κανουν κατι διαφορετικο απο το να βγαινουν εξω με το ποδηλατο τους και να κανουν απλως πεταλι, τοτε μετα χαρας θα το κανω κι εγω. Εαν οι δρομεις κανουν εντασεις/σπριντ στο σταδιο για να διατηρησουν την ταχυτητα τους σε υψηλο επιπεδο, τοτε θα το δοκιμασω κι εγω. Πιστευω οτι οι προπονησεις με αλλους αθλητες εχουν να δωσουν πολλα στον τριαθλητη. Ολα αυτα βεβαια πρεπει να γινονται προσεκτικα με βαση το ετησιο προγραμμα αγωνων (π.χ. το χειμωνα κανεις αλλη προπονηση απο αυτη του καλοκαιριου), το προγραμμα του προπονητη, τους στοχους που θες να πετυχεις, κτλπ”.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)