Αξιοποιήστε σωστά την “ημέρα ξεκούρασης”/ αθλητικό σας ρεπό.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα Triathlon World & Triathlon.gr & Προπονητική ομάδα smart sport/Athens Triathlon Team (Email :info@triathlonworld.gr)

Την ημέρα που ο προπονητής μας γράφει «Ρεπό», «Ξεκούραση»,…ή με οποιονδήποτε τρόπο το περιγράφει πολλοί από εμάς αισθανόμαστε λίγο περίεργα. Πολλοί αισθάνονται ακόμα και ένοχοι που θα ξεκουραστούν και δεν το αντέχουν… και έτσι κάνουν προπόνηση. Ομως πέρα από το να ξεκουράσουν το σώμα τους δεν καταλαβαίνουν ότι μπορούν να κάνουν μία σειρά από χρήσιμες για την προπόνησή τους ενέργειες όπως :

  • Να κοιμηθούν περισσότερο και να αναπληρώσουν τις ώρες ύπνου που έχουν χάσει είτε λόγω των οικογενειακών, των επαγγελματικών, των ακαδημαικών, των κοινωνικών αλλά και των προπονητικών τους υποχρεώσεων. Και φυσικά ύπνος σημαίνει αύξηση των επιπέδων αυξητικής ορμόνης, σημαίνει αύξηση της πρωτεινοσύνθεσης κ.λπ.
  • Να προσέξουν παραπάνω την διατροφή τους και να έχουν πιο γρήγορη αναπλήρωση των χαμένων υγρών, γλυκογόνου αλλά και να ενισχύσουν την πρωτεινοσύνθεση.
  • Να κάνουν μία ανάλυση της εβδομαδιαίας προπόνησής τους.
  • Να συμπληρώσουν το αθλητικό τους ημερολόγιο.
  • Να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την επόμενη εβδομάδα.
  • Να προσπαθήσουν να αποστασιωποιηθούν από την πίεση της καθημερινότητας και να επαναπροσδιορίσουν την αθλητική τους εξέλιξη, τους στόχους της χρονιάς καθώς και τους γενικότερους αθλητικούς τους στόχους.
  • Να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην διατάσεις τους.
  • Να κάνουν μασάζ.
  • Να κάνουν παγοθεραπεία
  • Να καθαρίσουν το ποδήλατό τους ακόμα και να το πάνε για τακτικό service σε ένα κατάστημα ποδηλασίας.

 

Ομως το πιο χρήσιμο που μπορούν να κάνουν είναι να αφήσουν το μυαλό τους να ξεφύγει λίγο από το Τρίαθλο και να κάνουν πράγματα που ίσως άλλες μέρες δεν έχουν χρόνο, όπως να διαβάσουν ένα βιβλίο, να πάνε σινεμά, να δουν φίλους, να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην οικογενειά τους. Γι΄ αυτό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα επιμένω το ρεπό των αθλητών να είναι μέσα στο ΣΒΚ.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)