Προπονητική Ποδηλασίας : RPE = f (RPM)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld (Email :info@triathlonlab.gr & smartsportcoach@hotmail.com)

Τίτλος : Πόσο επηρεάζει το στροφάρισμα (rounds per minute) την υποκειμενική αίσθηση κόπωσης (rate of perceived exertion);

  • Ποια είναι σημασία της κλίμακας υποκειμενικής αίσθηση κόπωσης στην προπόνηση της ποδηλασίας;

  • Υπάρχουν ερευνητικά ευρήματα σχετικά με το πόσο επηρρεάζει το στροφάρισμα την υποκειμενική αίσθηση κόπωσης όταν κάνουν αγώνες ποδηλασίας ;

Εισαγωγή

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε μελέτες που εξετάζουν την επίδραση του στροφαρίσματος στην επίδοσή μας. Οπως έχουμε επισημάνει υπάρχουν αρκετές μελέτες που μεταξύ τους έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα/ ευρήματα αναφορικά με την βέλτιστη τιμή στροφών π.χ. για έναν αγώνα τριάθλου σπριντ.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε πως η κλίμακα της υποκειμενικής αντίληψης της κόπωσης του Borg μεταβάλλεται σε συνάρτηση με το RPM (στροφές περιστροφής το λεπτό).

Σημασία της κλίμακας του Borg στην ποδηλασία

Πριν να αναφερθούμε σε αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε έρευνα που έγινε σε ανθρώπους δίχως αθλητικό υπάβαθρο  αλλά και σε ασθενείς σε κυκλοεργόμετρο.Μέσω αυτής οι ερευνητές  καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κλίμακα του Borg παρουσιάζει μεγαλύτερη αξιοπιστία και συσχέτιση με το έργο σε σχέση με τους σφυγμούς της καρδιάς. Ετσι οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπει όλα τα ποδήλατα να έχουν μέτρηση και γνωστοποίηση στροφών.

Από τί επηρεάζεται η υποκειμενική αίσθηση κόπωσης

Σε κάθε άθλημα ανάλογα με την ιδιομορφία του αθλήματος, το επίπεδο του αθλητή  καθώς και την μορφή προπόνησης που κάνει αυτός η υποκειμενική αίσθηση κόπωσης εξαρτάται από περιφερειακό σύστημα (βλ.μυικό) ή κεντρικό (βλ. Καρδιοαναπνευστικό).

Ενας αθλητής που ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης συνήθως το μυικό σύστημα είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το καρδιαναπνευστικό ενώ σιγά σιγά αυτό αντιστρέφεται και αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο σε πολύ προπονημένους αθλητές.

Ιδίως στην ποδηλασία είναι σαφές ότι  σε υψηλά φορτία η μυική δυσφορία είναι αυτή που προκαλεί την αίσθηση κόπωσης (με εξαίρεση κάποια ανηφορικά κομμάτια ίσως σκεφτεί κάποιος και δικαιολογημένα ιδίως όταν ο αθλητής κάνει ορθοπέταλο).

Ευρήματα έρευνας

Με εξαίρεση χαμηλές τιμές φορτίου (αυτές που είναι μέχρι και 100 watt,βλ. Power Internal) – και όσο αυξάνεται το φορτίο γίνεται πιο έντονο το φαινόμενο-  η αντιλαμβανόμενη κόπωση μειώνεται καθώς αυξάνεται το rpm.

Δηλαδή  με απλά λόγια για την ίδια τιμή φορτίου/ισχύος ο αθλητής στροφάροντας από τις 40 στροφές το λεπτό προς τις 100 στροφές το λεπτό αισθάνεται μικρότερη κόπωση.

 

Τι μας λέει η έρευνα για τους αγώνες μας και την προπόνησή μας

Οτι παρότι η βέλτιστη τιμή παραγωγής γαλακτικού ή της ενεργειακής οικονομίας μπορεί να είναι σε διαφορετικό cadence  δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που αισθάνεται το σώμα ως κόπωση.

Το αίσθημα κόπωσης άσχετα με τις τιμές γαλακτικού & σφυγμών μπορεί να είναι καθοριστικό στην παραγωγή του αθλητικού αποτελέσματος. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πως ενώ οι εργαστηριακές έρευνες δίνουν συγκεκριμένα βέλτιστα στροφών (rpm) επαγγελματίες αθλητές ποδηλασίας και τριάθλου κάνουν ποδηλασία εκτός αυτών των τιμών και αυτό πολύ πιθανό να οφείλεται και στην υποκειμενική αίσθηση κόπωσης.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)