Προπονητική ποδηλασίας για Τριαθλητές : Velocita Ascensionale Media

Προπονητική ποδηλασίας για Τριαθλητές : Velocita Ascensionale Media

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Η έλευση του μετρητή ισχύος της SRM έφερε μία επανάσταση στην προπονητική της ποδηλασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αρχές του 1990. Όμως η τιμή αυτού του μετρητή ισχύος ήταν απαγορευτική για τους περισσότερους από εμάς. Ετσι οι μοναδικοί τρόποι για να μπορέσει ένας ποδηλάτης ή τριαθλητής να αξιολογήσει την απόδοσή του ήταν ένας από τους παρακάτω :

  • Να επισκεφθεί ένα εργαστήριο φυσιολογίας και να κάνει ένα ramp test

  • Να κάνει μία δοκιμασία ατομικής χρονομέτρησης (π.χ. Τ30 ή 40km) και να σημειώσει την επίδοσή του.

  • Να κάνει ένα τεστ σε μία ανηφόρα.

Τόσο στην Αττική όσο και σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν ανηφόρες στις οποίες ο κάθε αθλητής είχε συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης και τερματισμού και σημείωνε την επίδοσή του.

Τα προβλήματα που πρόκυπταν ήταν τα εξής :

  • H δυσκολία να συγκρίνουμε επιδόσεις αθλητών από διαφορετικές ανηφόρες.

  • Η δυνατότητα να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε αυτή την επίδοση με όρους ισχύος.

Triathlon Coaching Services

Triathlon Coaching Services

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το VAM που είναι τα αρχικά από τις ιταλικές λέξεις Velocita Ascensionale Media και το οποίο αντιστοιχεί στην «κάθετη ταχύτητα» του αθλητή. Πατέρας αυτής της παραμέτρου είναι ο Ιταλός Michelle Ferrari και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως στην ποδηλασία αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως το τρέξιμο, το ρολλερ σκι, σκι αντοχής …

Το VAM ισούται με : (μέτρα που ανεβαίνει ο αθλητής Χ 60)/ Χρόνος που χρειάστηκε για να καλύψει την απόσταση και μετριέται σε κάθετα μέτρα την ώρα.

VAM = (Meters UphillX60)/ Time minutes

Με ακριβώς την ίδια σημασία είναι το VAM αλλά εκπεφρασμένο σε μονάδες Vm/h

Από το VAM μπορούμε να υπολογίσουμε την σχετική ισχύ που παράγει ο αθλητής σε watts/ kg σωματικού βάρους από το παρακάτω τύπο:

Σχετική Ισχύς (Watts/kg)= VAM (meters/ hour)/ (Συντελεστή κλίσης *100)

Ο συντελεστής κλίσης κυμαίνεται από 2,6 για κλίση 6% και 3,1 για κλίση 11%.

Εύκολο τρόπος υπολογισμού του συντελεστή κλίσης είναι να προσθέσουμε στο 2 το %ποσοστό κλίσης/10 π.χ. για 8%= 2 + 8/10= 2,8

Αρκετά από τα μοντέρνα αθλητικά ρολόγια- πολυεργαλεία- κοντέρ έχουν την δυνατότητα μέτρησης αυτής της τιμής. Εάν τυχόν έχουμε χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο κοντέρ θα έχουμε παρατηρήσει ότι :

Είναι εξαιρετική παράμετρος για να μπορούμε να αξιολογούμε την πρόοδό μας στις ανηφόρες, συμπληρωματικά φυσικά με τα watt.

Αύξηση 1% στην κλίση      προκαλεί αύξηση 50Vm/Η, σύμφωνα με τον Ferrari.

Τις μεγαλύτερες τιμές      μπορούμε να τις έχουμε σε μικρές/ σύντομες ανηφόρες όπου μπορούμε να      ανεβούμε με μεγάλο δύσκολο και έχοντας αρκετά μεγάλη ταχύτητα μπαίνοντας      στην ανηφόρα. Ετσι τιμές αρκετά μεγαλύτερες από 2000Vm είναι      εύκολα εφικτές

Μπορούμε να συγκρίνουμε      (όπως και με οποιαδήποτε ταχύτητα) λαμβάνοντας υπόψιν την διάρκεια της      προσπάθειας. Δηλαδή συγκρίνουμε μία προσπάθεια 10 λεπτών με προσπάθεια      παρόμοιας διάρκειας και όχι με προσπάθεια 1 λεπτού ή 30 λεπτώνVm/H ενώ με ταχύτητα Β για 30 λεπτά.

Δύσκολα σταθεροποιείται η      τιμή και είναι χρήσιμο να έχουμε τον μέσο όρο μίας ανάβασης

Καλύτεροι ποδηλάτες/ ανηφορίστες έχουν βγάλει στα ανηφορικά ετάπ τιμές μεγαλύτερες από 1600 και σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και πάνω από 1800Vm/H  π.χ. Chris Froome

΄Προπόνηση Ποδηλασίας για Τριαθλητές

Προπόνηση Ποδηλασίας για τριαθλητές

Summary
Article Name
Προπονητική ποδηλασίας για Τριαθλητές : Velocita Ascensionale Media
Description
Το VAM ισούται με : (μέτρα που ανεβαίνει ο αθλητής Χ 60)/ Χρόνος που χρειάστηκε για να καλύψει την απόσταση και μετριέται σε κάθετα μέτρα την ώρα. VAM = (Meters UphillX60)/ Time minutes Με ακριβώς την ίδια σημασία είναι το VAM αλλά εκπεφρασμένο σε μονάδες Vm/h Από το VAM μπορούμε να υπολογίσουμε την σχετική ισχύ που παράγει ο αθλητής σε watts/ kg σωματικού βάρους από το παρακάτω τύπο: Σχετική Ισχύς (Watts/kg)= VAM (meters/ hour)/ (Συντελεστή κλίσης *100)
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.