Προπονητική ποδηλασίας για Τριαθλητές : Velocita Ascensionale Media

Προπονητική ποδηλασίας για Τριαθλητές : Velocita Ascensionale Media

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Η έλευση του μετρητή ισχύος της SRM έφερε μία επανάσταση στην προπονητική της ποδηλασίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αρχές του 1990. Όμως η τιμή αυτού του μετρητή ισχύος ήταν απαγορευτική για τους περισσότερους από εμάς. Ετσι οι μοναδικοί τρόποι για να μπορέσει ένας ποδηλάτης ή τριαθλητής να αξιολογήσει την απόδοσή του ήταν ένας από τους παρακάτω :

  • Να επισκεφθεί ένα εργαστήριο φυσιολογίας και να κάνει ένα ramp test

  • Να κάνει μία δοκιμασία ατομικής χρονομέτρησης (π.χ. Τ30 ή 40km) και να σημειώσει την επίδοσή του.

  • Να κάνει ένα τεστ σε μία ανηφόρα.

Τόσο στην Αττική όσο και σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν ανηφόρες στις οποίες ο κάθε αθλητής είχε συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης και τερματισμού και σημείωνε την επίδοσή του.

Τα προβλήματα που πρόκυπταν ήταν τα εξής :

  • H δυσκολία να συγκρίνουμε επιδόσεις αθλητών από διαφορετικές ανηφόρες.

  • Η δυνατότητα να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε αυτή την επίδοση με όρους ισχύος.

Triathlon Coaching Services

Triathlon Coaching Services

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το VAM που είναι τα αρχικά από τις ιταλικές λέξεις Velocita Ascensionale Media και το οποίο αντιστοιχεί στην «κάθετη ταχύτητα» του αθλητή. Πατέρας αυτής της παραμέτρου είναι ο Ιταλός Michelle Ferrari και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως στην ποδηλασία αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως το τρέξιμο, το ρολλερ σκι, σκι αντοχής …

Το VAM ισούται με : (μέτρα που ανεβαίνει ο αθλητής Χ 60)/ Χρόνος που χρειάστηκε για να καλύψει την απόσταση και μετριέται σε κάθετα μέτρα την ώρα.

VAM = (Meters UphillX60)/ Time minutes

Με ακριβώς την ίδια σημασία είναι το VAM αλλά εκπεφρασμένο σε μονάδες Vm/h

Από το VAM μπορούμε να υπολογίσουμε την σχετική ισχύ που παράγει ο αθλητής σε watts/ kg σωματικού βάρους από το παρακάτω τύπο:

Σχετική Ισχύς (Watts/kg)= VAM (meters/ hour)/ (Συντελεστή κλίσης *100)

Ο συντελεστής κλίσης κυμαίνεται από 2,6 για κλίση 6% και 3,1 για κλίση 11%.

Εύκολο τρόπος υπολογισμού του συντελεστή κλίσης είναι να προσθέσουμε στο 2 το %ποσοστό κλίσης/10 π.χ. για 8%= 2 + 8/10= 2,8

Αρκετά από τα μοντέρνα αθλητικά ρολόγια- πολυεργαλεία- κοντέρ έχουν την δυνατότητα μέτρησης αυτής της τιμής. Εάν τυχόν έχουμε χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο κοντέρ θα έχουμε παρατηρήσει ότι :

Είναι εξαιρετική παράμετρος για να μπορούμε να αξιολογούμε την πρόοδό μας στις ανηφόρες, συμπληρωματικά φυσικά με τα watt.

Αύξηση 1% στην κλίση      προκαλεί αύξηση 50Vm/Η, σύμφωνα με τον Ferrari.

Τις μεγαλύτερες τιμές      μπορούμε να τις έχουμε σε μικρές/ σύντομες ανηφόρες όπου μπορούμε να      ανεβούμε με μεγάλο δύσκολο και έχοντας αρκετά μεγάλη ταχύτητα μπαίνοντας      στην ανηφόρα. Ετσι τιμές αρκετά μεγαλύτερες από 2000Vm είναι      εύκολα εφικτές

Μπορούμε να συγκρίνουμε      (όπως και με οποιαδήποτε ταχύτητα) λαμβάνοντας υπόψιν την διάρκεια της      προσπάθειας. Δηλαδή συγκρίνουμε μία προσπάθεια 10 λεπτών με προσπάθεια      παρόμοιας διάρκειας και όχι με προσπάθεια 1 λεπτού ή 30 λεπτώνVm/H ενώ με ταχύτητα Β για 30 λεπτά.

Δύσκολα σταθεροποιείται η      τιμή και είναι χρήσιμο να έχουμε τον μέσο όρο μίας ανάβασης

Καλύτεροι ποδηλάτες/ ανηφορίστες έχουν βγάλει στα ανηφορικά ετάπ τιμές μεγαλύτερες από 1600 και σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και πάνω από 1800Vm/H  π.χ. Chris Froome

΄Προπόνηση Ποδηλασίας για Τριαθλητές

Προπόνηση Ποδηλασίας για τριαθλητές

Summary
Article Name
Προπονητική ποδηλασίας για Τριαθλητές : Velocita Ascensionale Media
Description
Το VAM ισούται με : (μέτρα που ανεβαίνει ο αθλητής Χ 60)/ Χρόνος που χρειάστηκε για να καλύψει την απόσταση και μετριέται σε κάθετα μέτρα την ώρα. VAM = (Meters UphillX60)/ Time minutes Με ακριβώς την ίδια σημασία είναι το VAM αλλά εκπεφρασμένο σε μονάδες Vm/h Από το VAM μπορούμε να υπολογίσουμε την σχετική ισχύ που παράγει ο αθλητής σε watts/ kg σωματικού βάρους από το παρακάτω τύπο: Σχετική Ισχύς (Watts/kg)= VAM (meters/ hour)/ (Συντελεστή κλίσης *100)
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)