Η επιφανειακή θερμοκρασία του νερού της θάλασσας έχει πλέον κατέβει κάτω από τους 15,6 βαθμούς Κελσίου. Είναι πλέον σε αυτές τις τιμές που μπορεί να σε σκοτώσει σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Η επιφανειακή θερμοκρασία του νερού της θάλασσας έχει πλέον κατέβει κάτω από τους 15,6 βαθμούς Κελσίου. Είναι πλέον σε αυτές τις τιμές που μπορεί να σε σκοτώσει.

Το κρύο νερό μπορεί να σας σκοτώσει μέσα σε δευτερόλεπτα

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στο Κρύο Νερό  (National Center of Cold Water Safety)  : “Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το νερό μεταξύ 50-60 F (10-15,5 C) μπορεί να σας σκοτώσει σε λιγότερο από ένα λεπτό. Είναι πραγματικά τόσο επικίνδυνο που σκοτώνει πολλούς ανθρώπους μέσα σε δευτερόλεπτα. Όχι λόγω υποθερμίας ή ανικανότητας, αλλά μάλλον λόγω ψυχρού σοκ και αποτυχίας στην κολύμβηση”.

Όταν μπαίνουν σε κρύο νερό η κατανάλωση οξυγόνου ανεβαίνει σημαντικά ακόμα και στα 2λίτρα όπως και εάν κάναμε μία έντονη σωματική προσπάθεια. Το NCCWS αναφέρει σχετικά :  “ Χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν αφού έπεσαν σε κρύο νερό και πολλοί από αυτούς πέθαναν πριν καν προλάβουν να φτάσουν στην επιφάνεια – γιατί αν λαχανιάσεις όταν το κεφάλι σου είναι κάτω από το νερό, θα πνιγείς. Αυτά είναι επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκτιμήσουν – επειδή δεν έχουν εμπειρία να βρίσκονται σε πραγματικά κρύο νερό. Πολλοί άνθρωποι πνίγονται επίσης μέσα σε λίγα λεπτά επειδή τα χέρια τους είναι πολύ κρύα για να συνεχίσουν να κολυμπούν και δεν φορούν σωσίβιο”.

Πρώτη Απειλή – Απώλεια Ελέγχου της Αναπνοής

Κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών του ψυχρού σοκ, και συχνά για πολύ περισσότερο, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αδύνατο να θέσουν υπό έλεγχο την αναπνοή τους. Τα αναπνευστικά προβλήματα περιλαμβάνουν λαχανιασμό, υπεραερισμό, δυσκολία στο κράτημα της αναπνοής και τρομακτικό αίσθημα δύσπνοιας ή ασφυξίας.

Δεύτερη Απειλή – Προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης

Η βύθιση σε κρύο νερό προκαλεί μια στιγμιαία και μαζική αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης επειδή όλα τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας συστέλλονται ως απόκριση στην ξαφνική ψύξη. Σε ευάλωτα άτομα, αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού.

Ιδιαίτερα πρέπει να σταθούμε στις έντονες καρδιακές αρρυθμίες.

Όπως αναφέρουν οι Michael Shuttock & Michael Tripton : “Η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υψηλή συχνότητα καρδιακών αρρυθμιών σε υγιείς εθελοντές. Η βύθιση και η απελευθέρωση της συγκράτησης της αναπνοής μπορεί να ενεργοποιήσει δύο ισχυρές και ανταγωνιστικές αποκρίσεις: την «απόκριση ψυχρού σοκ» και την «απόκριση κατάδυσης». Το πρώτο περιλαμβάνει την ενεργοποίηση μιας συμπαθητικά καθοδηγούμενης ταχυκαρδίας ενώ το δεύτερο προάγει μια βραδυκαρδία που προκαλείται από παρασυμπαθητικά. Προτείνουμε ότι η ισχυρή και ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δύο άκρων του αυτόνομου νευρικού συστήματος («αυτόνομη σύγκρουση») μπορεί να ευθύνεται για αυτές τις αρρυθμίες και μπορεί, σε ορισμένα ευάλωτα άτομα, να ευθύνεται για θανάτους που προηγουμένως είχαν αποδοθεί λανθασμένα σε πνιγμό ή υποθερμία”

 

Τρίτη Απειλή Μειωμένη πνευματική ικανότητα

Τη στιγμή που χτυπάτε στο νερό, το κρύο σοκ προκαλεί τεράστια μείωση στην ικανότητα σκέψης και λειτουργίας σας. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα – ακόμα και αφού βγείτε από το νερό.

Πιο συγκεκριμένα αυτά που συμβαίνουν μετά την εμβάπτιση σε κρύο νερό είναι μεταξύ των άλλων τα εξής:

Αποπροσανατολισμός

Φόβος

Πανικός

Αδυναμία καθαρής σκέψης

Αδυναμία αξιολόγησης επιλογών

Αδυναμία υλοποίησης σχεδίου δράσης παγώνει στη θέση του

Παράλειψη δράσης ανικανότητα

Λήθαργος

Συμπέρασμα

Εάν επιθυμούμε να κάνουμε κολύμβηση σε κρύο νερό οφείλουμε να ενημερωθούμε σωστά για τους κινδύνους, να κάνουμε τις απαραίτητες καρδιολογικές εξετάσεις και να χρησιμοποιήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Δεν μπαίνουμε στο κρύο νερό δίχως τη χρήση wetsuit και αξεσουάρ νεοπρενίου. Πάντοτε έχουμε μαζί μας σημαδούρα ασφαλείας και κολυμπάμε πάντοτε παράλληλα με την ακτή. Δεν κολυμπάμε ποτέ μόνοι μας. Διαβάστε σχετικό άρθρο στο TriathlonWorld που αναφέρουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Βιβλιογραφία

Michae Shuttock, Michael Tripton “Autonomic conflict’: a different way to die during cold water immersion?”

National Center of Cold Water Safety www.colfdwatersafety.org

Kenney, Wilmore, Costil «Physiology of Sport & Exercice”

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)