Συντάκτης : Βασίλης Αναστόπουλος, Προπονητής Ποδηλασίας
Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αρκετοί κορυφαίοι τριαθλητές, στην προσπάθεια να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να συνεργάζονται με εξειδικευμένους προπονητές στο ποδήλατο, το τρέξιμο και το κολύμπι. Η αναγκαιότητα της συνεργασίας με εξειδικευμένο προπονητή στο κάθε αγώνισμα έγκειται στο γεγονός ότι ο ειδικευμένος προπονητής μπορεί να διαπιστώσει και βελτιώσει διάφορες μικρές λεπτομέρειες, τεχνικής κυρίως φύσεως, τις οποίες ο προπονητής τριάθλου ίσως δεν έχει την ικανότητα και εμπειρία να διακρίνει. Για παράδειγμα ο προπονητής ποδηλασίας μπορεί να βελτιώσει την θέση οδήγησης του τριαθλητή στο ποδήλατο, μπορεί να δώσει συμβουλές γύρω από την επιλογή ποδηλάτου και εξοπλισμού και μπορεί να προσαρμόσει την προπόνηση ανάλογα με τις απαιτήσεις της διαδρομής.
Βέβαια, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την μεγιστοποίηση της απόδοσης πρέπει όλοι οι προπονητές να συναντιούνται ανά συχνά χρονικά διαστήματα και να σχεδιάζουν από κοινού την προπόνηση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο αθλητής σε κάθε κύκλο του προπονητικού σχεδιασμού.
Έχοντας εδώ και καιρό συνεργαστεί με τριαθλητές διαφόρων επιπέδων διαπίστωσα πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου προπονητή, ειδικά στην ποδηλασία. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση-προπόνηση διαπίστωσα αρκετά και σημαντικά λάθη στην θέση οδήγησης στο ποδήλατο, στον τρόπο ¨στησίματος¨ πάνω σε αυτό και στον τρόπο ποδηλάτησης. Λάθη, που η βελτίωσή τους μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην απόδοση του αθλητή, όχι μόνο στο αγώνισμα της ποδηλασίας αλλά και σε αυτό του τρεξίματος, μιας και όσο λιγότερο καταπονημένος τελειώσει ο αθλητής το τρέξιμο, τόσο καλύτερη επίδοση θα έχει στο τρέξιμο.
Τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας εξειδικευμένος προπονητής (κολύμβησης, ποδηλασίας ή δρόμων) θεωρώ ότι πρέπει να είναι:
Κριτήρια επιλογής προπονητή
- Εμπειρία, ως αθλητής ή προπονητής
- Πιστοποιημένες γνώσεις προπονητικής
- Συνεχής παρακολούθηση των τελευταίων εξελίξεων στην προπονητική, εργοφυσιολογία κτλ
- Διαθέσιμο χρόνο για προσωπική επαφή και φυσική παρουσία στην προπόνηση και στους αγώνες
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)