Mαραθώνιος Αθήνας : Πότε να ξεκινήσω προετοιμασία;

 

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να συμμετέχουν στον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας που φέτος θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου.

Όμως οι περισσότεροι αποφασίζουν να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχουν ολοκληρώσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Είναι κάτι τέτοιο σωστό ή όχι;

Έχω μιλήσει με δεκάδες αθλητές που χωρίς δρομική υποδομή ακόμα και με σοβαρά ορθοπαιδικά προβλήματα ξεκινούν προετοιμασία τον Σεπτέμβριο για τον μαραθώνιο της Αθήνας.

Αρκετές φορές μία άγνοια βασικών γνώσεων μπορεί να μας οδηγήσει στο να εμμείνουμε σε ένα αθλητικό εγχείρημα που θα επιφέρει προβλήματα υγείας (που δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι ορατά). Όλοι μας θέλουμε να ολοκληρώσουμε ένα δύσκολο αθλητικό εγχείρημα που θα μας κάνει να καμαρώσουμε για αυτό όμως είναι απαραίτητο να προτάσσουμε την μακροπρόθεσμη υγεία μας. Εάν δεν διαθέτουμε τι γνώσεις να το κάνουμε είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε έμπειρους προπονητές που έχουν τις γνώσεις για να μπορούν να μας καθοδηγήσουν σωστά και θα μας προστατεύσουν από τυχόν παρορμητικές μας απόφάσεις.

 

Επαρκούν 8-9 εβδομάδες προετοιμασίας;

Η απάντηση πέρα από οποιαδήποτε υποκειμενική προπονητική αντίληψη : Οχι.

 

Γιατί δεν επαρκούν 2 μήνες προετοιμασίας ;

Δεν επαρκεί αυτό το διάστημα για να σχεδιαστεί ένα προπονητικό πρόγραμμα όπου οι αυξήσεις των προπονητικών φορτίων θα είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα ο οργανισμός μας την ημέρ του αγώνα/ μαραθωνίου δεν θα υποστεί σημαντικές  μυοσκελετικές  (και όχι μόνο!) βλάβες.

 

Ποιο είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα μιας προετοιμασίας ;

16 εβδομάδες είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα για κάποιον αθλητή με 2-3 χρόνια συστηματικής προπόνησης στο τρέξιμο με την επίβλεψη προπονητή.

Σε περίπτωση αθλητή δίχως αθλητική υποδομή αυτό το διάστημα πρέπει να αναπροσαρμόζεται και να γίνεται μεγαλύτερο.

 

Εάν δεν έχω κάνει συστηματική προετοιμασία για αγώνα 5-10-21,1 χλμ στο παρελθόν να συμμετέχω στον μαραθώνιο της Αθήνας.

Οχι. Μπορώ να δηλώσω συμμετοχή στον αγώνα 5-10χλμ και να προετοιμαστώ για έναν μαραθώνιο την  Άνοιξη ή για τον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας του 2015.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική ομάδα Smart Sport- Στοιχεία Επικοινωνίας Εμαιλ : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

 

 

Summary
Article Name
Athens Classic Marathon
Description
Κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας : Πότε να ξεκινήσω προετοιμασία;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)