#ChooseToChallenge Ελένη Καραγιάννη

Ελένη Καραγιάννη, Τρίαθλο Ρόδος.

Πότε Ξεκίνησες το Τρίαθλο;

Το τρίαθλο το ξεκίνησα το 2010 στα 32 μου εντελώς συμπωματικά παίρνοντας μέρος σε αγώνα τριάθλου στη Ρόδο το 2010 μετά από διπλή ωοθηκεκτομή εξαιτίας κακοήθειας ωοθηκών τα έτη 2002 και 2007 (ετών 24 & 29) και έχοντας ήδη μπει στην εμμηνόπαυση. Στη συνέχεια απέκτησα και υποθυρεοειδισμό.  Ένιωσα απότομα να χάνω τη δύναμη μου και να μεταβάλλεται το σώμα μου σαν να πέρασαν δύο δεκαετίες.  Στη συνέχεια διαζευγμένη μητέρα ανήλικου παιδιού αντιμετωπίζοντας πολλές αλλαγές στο σώμα μου εξαιτίας της πάθησης που είχα περάσει, κατάφερα να διαχειριστώ όλες αυτές τις καταστάσεις στον οργανισμό μου αλλά και περαιτέρω στην ζωή μου μέσα από τον αθλητισμό.

 

Τί είναι αυτό που σου έμαθε η ενασχόληση με το Τρίαθλο;

Το τρίαθλο μου έμαθε να προσέχω και ν’ αγαπάω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου, με βοήθησε ν’ αποκτήσω αυτοπεποίθηση και να προσδιορίζω την παρουσία μου σε χώρους του αθλητισμού αποκομίζοντας τις ευεργεσίες μέσα από την άθληση.  Ξεκίνησα ως αθλούμενη και παρέμεινα.  Δυσκολεύτηκα πολύ να προσαρμοστώ στη ζωή ενός αθλητή και ακόμα προσπαθώ γιατί ξεκίνησα στα 32.  Παράλληλα σπούδασα και προσπαθώ να μεγαλώσω με αξιοπρέπεια το παιδί μου.  Το τρίαθλο είναι ένα εξαιρετικό άθλημα που αναζωογονεί όλο τον οργανισμό.

 

Τι θα προσφέρει το Τρίαθλο σε μία γυναίκα;

Για μια γυναίκα εργαζόμενη που αγωνίζεται, το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που διδάσκει πειθαρχία, υπομονή, προγραμματισμό, παράλληλα μέσα από τα τρία διαφορετικά αθλήματα που συνδυάζει προσφέρει αντοχές και ψυχική υγεία.  Ειδικά ως γυναίκα που βρίσκομαι στην εμμηνόπαυση από τα 29 οι αυξομειώσεις του βάρους μου είναι συνηθισμένες αλλά δυσκολεύουν τις συνθήκες.  Κατάλαβα όπως με συμβούλεψε κι ο πατέρας μου βετεράνος ποδοσφαιριστής ότι οι προπονήσεις πρέπει να γίνονται στο σώμα μας, έτσι και οι αγώνες, να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού μας και να μην υπερβάλουμε.

Σκέφτηκες κάποια στιγμή να τα “παρατήσεις”;

Το 2019 σε ποδηλατική προπόνηση με παρέσυρε αυτοκίνητο και σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά η «θυσία» για το άθλημα μου έδειξε ότι το τρίαθλο πλέον είναι μέρος του εαυτού μου.  Άλλωστε οι προπονήσεις και η συμμετοχή σε αγώνες με βοήθησαν να ξεπεράσω τις αρνητικές επιπτώσεις  που προκλήθηκαν στη ψυχολογία μου όχι μόνο από την παραμόρφωση στο πρόσωπο αλλά και από το ίδιο το ατύχημα.  Η εναλλαγή των αθλημάτων και των τοπίων κατά τη διάρκεια προπονήσεων ή των αγώνων λειτουργεί ως εναλλακτική ιατρική και αναδομεί τα κύτταρα του οργανισμού.  Κάνοντας μια έντονη προπόνηση όπως αυτή που απαιτείται για το τρίαθλο και έχοντας στο μυαλό μας το σύνθημα Δεν Τα Παρατάω Ποτέ, Never Give Up, οι δυσκολίες της ζωής μοιάζουν κι αυτές μέρος του αγωνίσματος στις οποίες πρέπει να κάνουμε την αντίστοιχη προετοιμασία για να τα καταφέρουμε.

ChooseTo Challenge

ChooseToChallenge

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)