#ChooseToChallenge Ελένη Καραγιάννη

Ελένη Καραγιάννη, Τρίαθλο Ρόδος.

Πότε Ξεκίνησες το Τρίαθλο;

Το τρίαθλο το ξεκίνησα το 2010 στα 32 μου εντελώς συμπωματικά παίρνοντας μέρος σε αγώνα τριάθλου στη Ρόδο το 2010 μετά από διπλή ωοθηκεκτομή εξαιτίας κακοήθειας ωοθηκών τα έτη 2002 και 2007 (ετών 24 & 29) και έχοντας ήδη μπει στην εμμηνόπαυση. Στη συνέχεια απέκτησα και υποθυρεοειδισμό.  Ένιωσα απότομα να χάνω τη δύναμη μου και να μεταβάλλεται το σώμα μου σαν να πέρασαν δύο δεκαετίες.  Στη συνέχεια διαζευγμένη μητέρα ανήλικου παιδιού αντιμετωπίζοντας πολλές αλλαγές στο σώμα μου εξαιτίας της πάθησης που είχα περάσει, κατάφερα να διαχειριστώ όλες αυτές τις καταστάσεις στον οργανισμό μου αλλά και περαιτέρω στην ζωή μου μέσα από τον αθλητισμό.

 

Τί είναι αυτό που σου έμαθε η ενασχόληση με το Τρίαθλο;

Το τρίαθλο μου έμαθε να προσέχω και ν’ αγαπάω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου, με βοήθησε ν’ αποκτήσω αυτοπεποίθηση και να προσδιορίζω την παρουσία μου σε χώρους του αθλητισμού αποκομίζοντας τις ευεργεσίες μέσα από την άθληση.  Ξεκίνησα ως αθλούμενη και παρέμεινα.  Δυσκολεύτηκα πολύ να προσαρμοστώ στη ζωή ενός αθλητή και ακόμα προσπαθώ γιατί ξεκίνησα στα 32.  Παράλληλα σπούδασα και προσπαθώ να μεγαλώσω με αξιοπρέπεια το παιδί μου.  Το τρίαθλο είναι ένα εξαιρετικό άθλημα που αναζωογονεί όλο τον οργανισμό.

 

Τι θα προσφέρει το Τρίαθλο σε μία γυναίκα;

Για μια γυναίκα εργαζόμενη που αγωνίζεται, το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που διδάσκει πειθαρχία, υπομονή, προγραμματισμό, παράλληλα μέσα από τα τρία διαφορετικά αθλήματα που συνδυάζει προσφέρει αντοχές και ψυχική υγεία.  Ειδικά ως γυναίκα που βρίσκομαι στην εμμηνόπαυση από τα 29 οι αυξομειώσεις του βάρους μου είναι συνηθισμένες αλλά δυσκολεύουν τις συνθήκες.  Κατάλαβα όπως με συμβούλεψε κι ο πατέρας μου βετεράνος ποδοσφαιριστής ότι οι προπονήσεις πρέπει να γίνονται στο σώμα μας, έτσι και οι αγώνες, να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού μας και να μην υπερβάλουμε.

Σκέφτηκες κάποια στιγμή να τα “παρατήσεις”;

Το 2019 σε ποδηλατική προπόνηση με παρέσυρε αυτοκίνητο και σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά η «θυσία» για το άθλημα μου έδειξε ότι το τρίαθλο πλέον είναι μέρος του εαυτού μου.  Άλλωστε οι προπονήσεις και η συμμετοχή σε αγώνες με βοήθησαν να ξεπεράσω τις αρνητικές επιπτώσεις  που προκλήθηκαν στη ψυχολογία μου όχι μόνο από την παραμόρφωση στο πρόσωπο αλλά και από το ίδιο το ατύχημα.  Η εναλλαγή των αθλημάτων και των τοπίων κατά τη διάρκεια προπονήσεων ή των αγώνων λειτουργεί ως εναλλακτική ιατρική και αναδομεί τα κύτταρα του οργανισμού.  Κάνοντας μια έντονη προπόνηση όπως αυτή που απαιτείται για το τρίαθλο και έχοντας στο μυαλό μας το σύνθημα Δεν Τα Παρατάω Ποτέ, Never Give Up, οι δυσκολίες της ζωής μοιάζουν κι αυτές μέρος του αγωνίσματος στις οποίες πρέπει να κάνουμε την αντίστοιχη προετοιμασία για να τα καταφέρουμε.

ChooseTo Challenge

ChooseToChallenge

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.