#ChooseToChallenge Βάνα Παϊταρίδου

Βάνα Παιταρίδου

Η κα. Παιταρίδου είναι γυμνάστρια, τριαθλητρια και…πάνω από όλα μητέρα μίας πολύ ταλαντούχας αθλήτριας που κάνει πρωταθλητισμό στο επι κοντώ. Τη συναντήσαμε και της ζητήσαμε να κάνει μία αναδρομή στην πορεία της μέσα στην άθληση και τον αθλητισμό:

«Κάνοντας μια ανασκόπηση στην προσωπική μου διαδρομή, ως ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ, δεν μπορώ παρά να νιώθω μόνο ευλογημένη για την απόφασή μου να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Οι πρώτες αντιξοότητες, βέβαια, δεν άργησαν να φανούν στην εφηβική μου ηλικία, όχι από τον χώρο του αθλητισμού, αλλά από τις περιρρέουσες στερεοτυπικές αντιλήψεις που επικρατούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αθλητισμός ήταν «γένους αρσενικού»! Πολλοί από το περιβάλλον μου δεν κατανοούσαν το πάθος μου και θεωρούσαν ότι έπρεπε να θέσω τον αθλητισμό σε δεύτερη μοίρα. Με παρότρυναν μάλιστα να θέσω ως γυναίκα άλλες προτεραιότητες… ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ουσιαστικό γένους αρσενικού. Είχαν δίκιο…Το αναφέρει και η ελληνική γραμματική… Ευτυχώς, όμως, η πολύμορφη ελληνική γλώσσα μας έχει κι ένα συνώνυμο για τον αθλητισμό, την «άθληση»! ΑΘΛΗΣΗ: ουσιαστικό γένους θηλυκού!

Ποια τα οφέλη ενασχόλησης με τον αθλητισμό και το τρίαθλο;

Ως γυναίκα, λοιπόν, επιδόθηκα στον αθλητισμό και μάλιστα ασχολήθηκα με το τρίαθλο, ένα εξαιρετικά απαιτητικό άθλημα και ανέπτυξα όχι μόνο σωματικές αρετές (δύναμη, αντοχή, ταχύτητα…) αλλά κυρίως εξελίχθηκα ως άνθρωπος! Ασκήθηκα στην πειθαρχία, στην αυτοσυγκράτηση, αντιλήφθηκα την αξία της μετρημένης αισιοδοξίας, της υπομονής αλλά και της επίμονης. Έμαθα να αλληλοεπιδρώ με τους ανθρώπους, να συναισθάνομαι τις ανάγκες τους, να αναπτύσσω κώδικες επικοινωνίας… Κάνοντας μια ανασκόπηση στην αθλητική διαδρομή της κόρης μου, που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό, δεν μπορώ παρά να νιώθω περήφανη. Δεν είμαι περήφανη τόσο για τις διακρίσεις της, όπως θα νομίζουν οι περισσότεροι. Είμαι περήφανη ως γυναίκα, γιατί δεν αναπαρήγαγα τον λανθασμένο τρόπο προσέγγισης του αθλητισμού, όπως έκαναν οι άνθρωποι γύρω μου στα δικά μου εφηβικά χρόνια.

Λειτουργεί μία μητέρα που αθλείται ως πρότυπο για την κόρη της;

Είμαι περήφανη ως μάνα, γιατί ανακαλύπτω καθημερινά στην κόρη μου αρετές που της καλλιεργεί ο αθλητισμός. Βλέπω την πνευματική της ετοιμότητα, τη γρήγορη αντίληψή της, το μεθοδικό πνεύμα της. Είμαι περήφανη, γιατί ως μάνα – αθλήτρια αντικρύζω στα μάτια της κόρης – αθλήτριας τον θαυμασμό προς το πρόσωπό μου. Και είμαι περισσότερο από όλα τα παραπάνω ΠΕΡΗΦΑΝΗ, γιατί η κόρη μου δεν θέτει ως αυτοσκοπό της ζωής της την κατάκτηση της νίκης. Η νίκη, ναι, για εκείνη είναι ένα σημαντικό κίνητρο της αθλητικής της προσπάθειας. Η νίκη, ναι, είναι η «Ιθάκη» της. Ο αυτοσκοπός της όμως, μέσα από το ταξίδι στον αθλητισμό, είναι να μάθει «οι Ιθάκες τι σημαίνουν»

#choostochallenge vanapaitaridou

#choostochallenge vanapaitaridou

Summary
Article Name
#ChooseToChallenge Vana Paitaridou
Description
#ChooseToChallenge Vana Paitaridou

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)