#ChooseToChallenge Αθηνά Ψευτούδη

Αθηνά Ψευτούδη

Η κα.Ψευτούδη μεγάλωσε στην Ζιμπάμπουε. Μας μετάφερε την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία της από την χώρα που πέρασε όλη τη ζωή της μέχρι να ενηλικιωθεί. Υπήρχαν αθλήματα μόνο για αγόρια και αθλήματα μόνο για κορίτσια. Ακόμα και για τα αθλήματα όπως η κολύμβηση που μπορούσαν να τα κάνουν τόσο αγόρια όσο και κορίτσια οι προπονήσεις γίνονταν ξεχωριστά.

Το ίδιο ίσχυε για τους αγώνες: “Γεννήθηκα στη Ζιμπάμπουε της Αφρικής και πήγα σε σχολείο της Γερμανικής Μονής, από 6 ετών μέχρι τα 18α γενέθλιά μου. Τώρα στη Ζιμπάμπουε, τα περισσότερα σχολεία είναι πλέον μεικτά».

Το Τρίαθλο για εμένα είναι πολύ σημαντικό καθώς μου προσφέρει την απαραίτητη ισορροπία στη ζωή μου και μου προσφέρει ικανοποίηση καθώς βελτιώνομαι. Η μητέρα μου και η οικογένεια μου ακόμα και σήμερα είναι πάντοτε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές μου »

Τι θυμάται από την παιδική της ηλικία

 Ως οικογένεια δεν αποθαρρυνθήκαμε να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε είδος αθλητισμού, στην πραγματικότητα, οι γονείς μου υποστήριξαν τη συμμετοχή μου στην κολύμβηση και τις καταδύσεις, που είναι το άθλημα που έκανα σε ανταγωνιστικό επίπεδο Η διαφορά είναι ότι όλοι οι αγώνες ήταν μόνο μεταξύ κοριτσιών, όλα τα αθλήματα διαχωρίστηκαν από τα αγόρια. Δεν είχαμε καμία αλληλεπίδραση οποιουδήποτε είδους με τα αγόρια  και η σύγκριση/ συναγωνισμός ήταν μόνο με κορίτσια. Το να έχεις την ευκαιρία να αγωνιστείς δίπλα σε ένα αγόρι ή να παίξεις στον ίδιο χώρο με τους άντρες δεν ήταν ποτέ επιλογή/ δικαίωμα για εμάς τότε. Ένα πράγμα που θυμάμαι ξεκάθαρα. Ρώτησα γιατί παίξαμε netball και όχι μπάσκετ και μου είπαν τότε πολύ επίσημα, ότι ΔΕΝ είναι άθλημα για γυναίκες! .. αν μόνο οι Μοναχές μπορούσαν να με δουν τώρα!

Έχοντας την ελευθερία να επιλέξουμε ποιο άθλημα θέλουμε να κάνουμε είναι ελευθερία

Το μήνυμά της για τι υπόλοιπες γυναίκες

Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μας ως γυναίκες, και οι υπόλοιπες κυρίες ξέρουν  για τι μιλάω… την εφηβεία και όλα όσα συμβαίνουν με αυτήν, τη μητρότητα, στη συνέχεια μεταβαίνοντας στην προ-εμμηνόπαυση μέσης ηλικίας και την εμμηνόπαυση. Το σώμα μας μας προκαλεί συνεχώς και πολεμούμε καθημερινά μέσω της αλλαγής της διάθεσης, των εμμηνορροϊκών κύκλων και των εξάψεων κ.λπ.

Έτσι, λέω ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ σε όλες, που τολμούμε και βγούμε εκεί. Οι γυναίκες είναι δυνατές και μαχήτριες, και τα καταφέρνουν εξίσου ή και καλύτερα στα αθλήματα αντοχής από τους άνδρες (όπως έχουν δείξει οι έρευνες)

Είναι εντάξει ότι μπορεί να μην είμαστε εξοπλισμένοι με τεστοστερόνη… για αντοχή και δύναμη, αλλά έχουμε τη βούληση της επιμονής, της συνέπειας και της προσπάθειας.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητά μας να αγωνιζόμαστε ή να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε άθλημα και το τριάθλο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εξαίρεση, είναι μια απαιτητική δραστηριότητα και μπορεί  η καθεμία να το προσεγγίσει με τον δικό της τρόπο και να πετύχει τους δικούς της στόχους

Το μήνυμα είναι απλό #choosetochallenge!

#ChooseToChallenge Athina Pseftoudi

#ChooseToChallenge Athina Pseftoudi

Summary
Article Name
#ChooseToChallenge Athina Pseftoudis
Description
#ChooseToChallenge Athina Pseftoudi

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)