#ChooseToChallenge Αγγελική Χαμτζίδου

Η κα.Χαμτζίδου είναι η πρώτη Ελληνίδα που ξεκίνησε το Τρίαθλο στην Ελλάδα το 1990.

Πως βλέπει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα από το 1990 αναφορικά με τη συμμετοχή περισσότερων Ελληνίδων στο τρίαθλo

Στην Ελλάδα, πάρα την σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, δυστυχώς τα ποσοστά σε σχέση με αυτά άλλων χωρών, παραμένουν ακόμη πολύ χαμηλά. Οι παραδοσιακοί ρόλοι και τα κοινωνικά στερεότυπα συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ενασχόληση των γυναικών με τον αθλητισμό

 

Μεγάλωσε στην Γερμανία- Τι θυμάται από εκείνη την εποχή;

            Έχοντας ζήσει μέχρι την ηλικία των 13 χρόνων στην Γερμανία διαπίστωσα πόσο σημαντική είναι η συμβολή της πολιτείας και της παιδείας στην ενασχόληση κυρίως των κοριτσιών με τον αθλητισμό. Από μικρή ηλικία τα παιδιά ασχολούνται με πολλά αθλήματα, που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Εκείνο που θυμάμαι έντονα είναι ότι ο αθλητισμός ήταν απαλλαγμένος από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Δεν ήταν καθόλου παράξενο ένα κορίτσι να ασχολείται με το ποδόσφαιρο, η ένα αγόρι να κάνει μαθήματα κλασικού χορού!

 

H Εμπειρία στη Γιούτα

             Τα τελευταία χρόνια έζησα στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ανήκουν στην θρησκευτική αίρεση των Μορμόνων. Η θρησκεία τους απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις, έτσι οι γάμοι γίνονται σε πολύ νεαρή ηλικία και τα περισσότερα ζευγάρια έχουν πολλά παιδιά, συχνά από τέσσερα και πάνω. Η αρχική μου εντύπωση ήταν πως οι γυναίκες σε αυτή την πολιτεία θα πρέπει να ήταν καταπιεσμένες και καταδικασμένες να μένουν στο σπίτι και να μεγαλώνουν παιδιά. Μετά από λίγο καιρό όμως, διαπίστωσα με έκπληξη, ότι παράλληλα με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις κατάφερναν να σπουδάζουν, να προχωρούν σε μεταπτυχιακές ή και διδακτορικές σπουδές  και να ασχολούνται καθημερινά με τον αθλητισμό. Το κύριο και εντυπωσιακό συνάμα χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν διακριτοί και στερεότυποι ρόλοι ανάμεσα στα ζευγάρια και οι οικογενειακές υποχρεώσεις μοιράζονται εξ ίσου και στους δύο γονείς. Εικόνες όπως ένας πατέρας να απασχολεί τρία παιδάκια στην μικρή πισίνα για να μπορέσει η μαμά να κάνει την προπόνηση κολύμβησης, ή ο μπαμπάς να ετοιμάζει τα παιδιά και να τα πηγαίνει στο σχολείο το πρωί, ώστε η μαμά να έχει χρόνο για το πρωινό της τρέξιμο, είναι πολύ σπάνιες στην Ελλάδα.

Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό για να μπορέσει μια γυναίκα να βρει χρόνο για τον εαυτό της και να αθληθεί είναι να έχει δίπλα της μια κοινωνία ή έστω τους κοντινούς της ανθρώπους, που την υποστηρίζουν.

#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou

#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou

Summary
Article Name
#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou
Description
#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)