#ChooseToChallenge Αγγελική Χαμτζίδου

Η κα.Χαμτζίδου είναι η πρώτη Ελληνίδα που ξεκίνησε το Τρίαθλο στην Ελλάδα το 1990.

Πως βλέπει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα από το 1990 αναφορικά με τη συμμετοχή περισσότερων Ελληνίδων στο τρίαθλo

Στην Ελλάδα, πάρα την σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, δυστυχώς τα ποσοστά σε σχέση με αυτά άλλων χωρών, παραμένουν ακόμη πολύ χαμηλά. Οι παραδοσιακοί ρόλοι και τα κοινωνικά στερεότυπα συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ενασχόληση των γυναικών με τον αθλητισμό

 

Μεγάλωσε στην Γερμανία- Τι θυμάται από εκείνη την εποχή;

            Έχοντας ζήσει μέχρι την ηλικία των 13 χρόνων στην Γερμανία διαπίστωσα πόσο σημαντική είναι η συμβολή της πολιτείας και της παιδείας στην ενασχόληση κυρίως των κοριτσιών με τον αθλητισμό. Από μικρή ηλικία τα παιδιά ασχολούνται με πολλά αθλήματα, που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Εκείνο που θυμάμαι έντονα είναι ότι ο αθλητισμός ήταν απαλλαγμένος από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Δεν ήταν καθόλου παράξενο ένα κορίτσι να ασχολείται με το ποδόσφαιρο, η ένα αγόρι να κάνει μαθήματα κλασικού χορού!

 

H Εμπειρία στη Γιούτα

             Τα τελευταία χρόνια έζησα στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ανήκουν στην θρησκευτική αίρεση των Μορμόνων. Η θρησκεία τους απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις, έτσι οι γάμοι γίνονται σε πολύ νεαρή ηλικία και τα περισσότερα ζευγάρια έχουν πολλά παιδιά, συχνά από τέσσερα και πάνω. Η αρχική μου εντύπωση ήταν πως οι γυναίκες σε αυτή την πολιτεία θα πρέπει να ήταν καταπιεσμένες και καταδικασμένες να μένουν στο σπίτι και να μεγαλώνουν παιδιά. Μετά από λίγο καιρό όμως, διαπίστωσα με έκπληξη, ότι παράλληλα με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις κατάφερναν να σπουδάζουν, να προχωρούν σε μεταπτυχιακές ή και διδακτορικές σπουδές  και να ασχολούνται καθημερινά με τον αθλητισμό. Το κύριο και εντυπωσιακό συνάμα χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν διακριτοί και στερεότυποι ρόλοι ανάμεσα στα ζευγάρια και οι οικογενειακές υποχρεώσεις μοιράζονται εξ ίσου και στους δύο γονείς. Εικόνες όπως ένας πατέρας να απασχολεί τρία παιδάκια στην μικρή πισίνα για να μπορέσει η μαμά να κάνει την προπόνηση κολύμβησης, ή ο μπαμπάς να ετοιμάζει τα παιδιά και να τα πηγαίνει στο σχολείο το πρωί, ώστε η μαμά να έχει χρόνο για το πρωινό της τρέξιμο, είναι πολύ σπάνιες στην Ελλάδα.

Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό για να μπορέσει μια γυναίκα να βρει χρόνο για τον εαυτό της και να αθληθεί είναι να έχει δίπλα της μια κοινωνία ή έστω τους κοντινούς της ανθρώπους, που την υποστηρίζουν.

#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou

#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou

Summary
Article Name
#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou
Description
#ChooseToChallenge Aggeliki Chamtzidou
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.