#ChooseToChallenge Ελίνα Λιάνη

Η κα. Λιάνη ξεκίνησε Τρίαθλο μερικά χρόνια μετά από την μετακόμισή της από Θεσσαλονίκη : “Όταν ξεκίνησα το τρίαθλο η οικονομική κατάσταση δεν ήταν καλή. Δεν είχα ιδέα για το κόστος του εξοπλισμού. Αν κάποιος μου έλεγε τι λεφτά θα έδινα για το άθλημα αυτό δεν θα το ξεκινούσα. Παρόλα αυτά όταν μπήκα στην ομάδα και σας γνώρισα ένιωσα τόσο όμορφα και οικία που είπα “εδώ είμαστε”. Ήμουν σε μία φάση που είχα 4 χρόνια που είχα μετακομίσει στην Αθήνα και δεν είχα δημιουργήσει κύκλο. Παρέα μου ήταν το κολύμπι που πήγαινα 4 με 5 φορές την εβδομάδα στην Καστέλα μόνη μου.

Ερχόμενη στην ομάδα η ζωή μου απέκτησε ένα έντονο ενδιαφέρον, όχι μόνο για το άθλημα αλλά και η συναναστροφή μου με την ομάδα και μαζί σου με έκαναν να ανακαλύψω πράγματα για τον εαυτό μου που δεν ήξερα. Περίμενα κάθε μέρα πως και πως να έρθει η ώρα της προπόνησης. Όσο για το κόστος με έναν καλό προγραμματισμό κατάφερα και αγόρασα τον βασικό εξοπλισμό και συμμετείχα στους  αγώνες και αυτό μου έδινε μεγάλη χαρά.

Το τρίαθλο μου άλλαξε τη ζωή σε ότι αφορά τον τρόπο που σκέφτομαι, που βάζω στόχους, την κρυφή δύναμη που έχω μέσα για να αντιμετωπίσω και άλλους τομείς της ζωής μου. Το αγάπησα και το αγαπώ. Και όπως μου είπε και ένας ψυχολόγος  σε πρόσφατο σεμινάριο που παρακολούθησα ένα χάπι σεροτονίνης δεν θα έδινε κάτι περισσότερο από αυτό που δίνει ο αθλητισμός το τρίαθλο. Αυτό νομίζω τα λέει όλα”.

Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να κάνει Τρίαθλο;

«Σχετικά με το αν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να κάνει τρίαθλο, ναι είναι δύσκολο ειδικά όταν έχει οικογένεια, λόγω του ρόλου που της έχει φορτώσει η κοινωνία. Είναι αυτή που θα είναι πιο πολύ χρόνο με τα παιδιά, αυτή που θα αναλάβει την οργάνωση του νοικοκυριού. Ο άντρας ακόμα και τις ίδιες ώρες να δουλεύει πάντα είναι πιο επικουρικός στο σπίτι. Ακόμα και γκρίνια να υπάρχει ο άντρας μπορεί να διαθέσει περισσότερο χρόνο στο τρίαθλο που είναι ένα χρονοβόρο άθλημα. Για κοινωνικούς και μόνο λόγους λοιπόν είναι πιο δύσκολο για την γυναίκα….το τρίαθλο για να το κάνεις γιατί είναι επίπονο άθλημα αλλά σου δίνει τόσο πολλά

Ποια τα στερεότυπα για μία γυναίκα που κάνει τρίαθλο;

Για τη single γυναίκα από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι ασχολείται με το τρίαθλο γιατί δεν βρίσκει σύντροφο ή αν έχει σύντροφο γιατί δεν είναι ευχαριστημένη οπότε ψάχνεται. Ναι υπάρχει ανισότητα γιατί γενικά μια γυναίκα υφίσταται bulling όταν κάνει τρίαθλο ή αθλητισμό  επειδή….και όχι επειδή το αγαπάει. Που πάς και τρέχεις?? είναι επικίνδυνο, κουράζεσαι και διάφορα τέτοια.

#ChooseToChallenge Elina Liani

#ChooseToChallenge Elina Liani

Summary
Article Name
#ChooseToChallenge Ελίνα Λιάνη
Description
#ChooseToChallenge Ελίνα Λιάνη
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.