#ChooseToChallenge Ελίνα Λιάνη

Η κα. Λιάνη ξεκίνησε Τρίαθλο μερικά χρόνια μετά από την μετακόμισή της από Θεσσαλονίκη : “Όταν ξεκίνησα το τρίαθλο η οικονομική κατάσταση δεν ήταν καλή. Δεν είχα ιδέα για το κόστος του εξοπλισμού. Αν κάποιος μου έλεγε τι λεφτά θα έδινα για το άθλημα αυτό δεν θα το ξεκινούσα. Παρόλα αυτά όταν μπήκα στην ομάδα και σας γνώρισα ένιωσα τόσο όμορφα και οικία που είπα “εδώ είμαστε”. Ήμουν σε μία φάση που είχα 4 χρόνια που είχα μετακομίσει στην Αθήνα και δεν είχα δημιουργήσει κύκλο. Παρέα μου ήταν το κολύμπι που πήγαινα 4 με 5 φορές την εβδομάδα στην Καστέλα μόνη μου.

Ερχόμενη στην ομάδα η ζωή μου απέκτησε ένα έντονο ενδιαφέρον, όχι μόνο για το άθλημα αλλά και η συναναστροφή μου με την ομάδα και μαζί σου με έκαναν να ανακαλύψω πράγματα για τον εαυτό μου που δεν ήξερα. Περίμενα κάθε μέρα πως και πως να έρθει η ώρα της προπόνησης. Όσο για το κόστος με έναν καλό προγραμματισμό κατάφερα και αγόρασα τον βασικό εξοπλισμό και συμμετείχα στους  αγώνες και αυτό μου έδινε μεγάλη χαρά.

Το τρίαθλο μου άλλαξε τη ζωή σε ότι αφορά τον τρόπο που σκέφτομαι, που βάζω στόχους, την κρυφή δύναμη που έχω μέσα για να αντιμετωπίσω και άλλους τομείς της ζωής μου. Το αγάπησα και το αγαπώ. Και όπως μου είπε και ένας ψυχολόγος  σε πρόσφατο σεμινάριο που παρακολούθησα ένα χάπι σεροτονίνης δεν θα έδινε κάτι περισσότερο από αυτό που δίνει ο αθλητισμός το τρίαθλο. Αυτό νομίζω τα λέει όλα”.

Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα να κάνει Τρίαθλο;

«Σχετικά με το αν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να κάνει τρίαθλο, ναι είναι δύσκολο ειδικά όταν έχει οικογένεια, λόγω του ρόλου που της έχει φορτώσει η κοινωνία. Είναι αυτή που θα είναι πιο πολύ χρόνο με τα παιδιά, αυτή που θα αναλάβει την οργάνωση του νοικοκυριού. Ο άντρας ακόμα και τις ίδιες ώρες να δουλεύει πάντα είναι πιο επικουρικός στο σπίτι. Ακόμα και γκρίνια να υπάρχει ο άντρας μπορεί να διαθέσει περισσότερο χρόνο στο τρίαθλο που είναι ένα χρονοβόρο άθλημα. Για κοινωνικούς και μόνο λόγους λοιπόν είναι πιο δύσκολο για την γυναίκα….το τρίαθλο για να το κάνεις γιατί είναι επίπονο άθλημα αλλά σου δίνει τόσο πολλά

Ποια τα στερεότυπα για μία γυναίκα που κάνει τρίαθλο;

Για τη single γυναίκα από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι ασχολείται με το τρίαθλο γιατί δεν βρίσκει σύντροφο ή αν έχει σύντροφο γιατί δεν είναι ευχαριστημένη οπότε ψάχνεται. Ναι υπάρχει ανισότητα γιατί γενικά μια γυναίκα υφίσταται bulling όταν κάνει τρίαθλο ή αθλητισμό  επειδή….και όχι επειδή το αγαπάει. Που πάς και τρέχεις?? είναι επικίνδυνο, κουράζεσαι και διάφορα τέτοια.

#ChooseToChallenge Elina Liani

#ChooseToChallenge Elina Liani

Summary
Article Name
#ChooseToChallenge Ελίνα Λιάνη
Description
#ChooseToChallenge Ελίνα Λιάνη
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)