Η χημική «υπογραφή» της εκπνοής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό

Plos One

(Πηγή – Αναδημοσίευση άρθρου : www.enet.gr). Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εκπνοή κάθε ανθρώπου αφήνει ένα ιδιαίτερο χημικό «αποτύπωμα», που θα μπορούσε να προειδοποιεί έγκαιρα για ασθένεια που ακόμα δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, αφού κάθε πάθηση φαίνεται πως έχει τη δική της διακριτή χημική «υπογραφή». Αν και κάθε δείγμα εκπνοής ενός ατόμου διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την ώρα της μέρας, διατηρεί πάντα στον πυρήνα του μια απαράλλαχτη χημική «υπογραφή», που μπορεί να ταυτοποιήσει ένα πρόσωπο, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Τα χημικά αποτυπώματα της εκπνοής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ιατρικές διαγνώσεις, όπως συμβαίνει με το αίμα και τα ούρα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για τον άμεσο έλεγχο αντι-ντόπινγκ ή για να διαπιστωθεί εάν έχει δοθεί η σωστή δόση αναισθητικού σε έναν ασθενή.

 

Τα «αποτυπώματα» αυτά (πτητικοί και ημι-πτητικοί μεταβολίτες) μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα και αποτελούν υποπροϊόντα από τις διάφορες χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα συνεχώς μέσα στον οργανισμό ενός ανθρώπου, όμως ο πυρήνας τους διατηρεί τη μοναδικότητά του.
Η μη επεμβατική και άμεση λήψη του αποτυπώματος της εκπνοής αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και δείχνει ότι η νέα μέθοδος συνιστά μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το μέλλον.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οργανικής χημείας Ρενάτο Ζενόμπι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης,  ζήτησαν από μια ομάδα 11 εθελοντών να εκπνεύσουν σε ένα φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του.
Η συσκευή έδειξε ότι μπορεί σε δευτερόλεπτα να δημιουργήσει τη χημική «υπογραφή» της εκπνοής του συγκεκριμένου ατόμου.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον μια τέτοια τεχνική θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να αποκαλύπτει αμέσως ποια φάρμακα έχει πάρει ένας άνθρωπος ή τους βιοδείκτες διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το άσθμα.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ιατρικές διαγνώσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιάνουν τον σφυγμό σου, βλέπουν τη γλώσσα σου και μυρίζουν την αναπνοή σου. Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ποιές ουσίες περιέχει η αναπνοή», ανέφερε ο δρ Ζενόμπι.
Πάντως, παραδέχθηκε ότι για να εφαρμοστεί ευρέως η ανάλυση της εκπνοής στην κλινική πρακτική, πρέπει πρώτα να βελτιωθούν τα σχετικά όργανα μέτρησης.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)