Ασκήσεις για βελτίωση της τεχνικής στην ελεύθερη κολύμβηση : Catch-up

Προπόνηση Κολύμβησης :Ασκήσεις Τεχνικής Ελεύθερης Κολύμβησης (Crawl)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης,  BSc, Msc, MBA, PhDc- Προπονητής Τριάθλου (Email: smartsportcoach@hotmail.com ) www.triathlonworld.gr & www.triathlon.gr & www.triathloncoach.gr). Ο Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) είναι πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited triathlon coach) καθώς και πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας (ASCTA ID : 42229) καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (American Swimming Coaches Association/ ASCA Level 4).

Εισαγωγή

Ξεκινάμε μία σειρά άρθρων αναλύοντας τις πιο βασικές ασκήσεις κολύμβησης, όχι μόνο στην ελεύθερη κολύμβηση αλλά και στα τέσσερα στυλ κολύμβησης. Είναι ασκήσεις τις οποίες εάν εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα κολύμβησης θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε σημαντικά την τεχνική μας στην κολύμβηση και σε συνέπεια αυτού να μπορέσουμε να κολυμπήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα.
Το Catch-up θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο «βασιλιάς» των ασκήσεων της ελεύθερης κολύμβησης (crawl). Είναι η πλέον συνηθισμένη άσκηση σε όλα τα προγράμματα κολύμβησης των αθλητών (κολυμβητών και τριαθλητών)  όλων των επιπέδων.

Triathlon coach

Η εκτέλεση της άσκησης

Με τα δύο χέρια σε έκταση ο αθλητής κάνει μία «περιστροφή»  με το δεξί χέρι. Ετσι το δεξία χέρι έρχεται πάλι στην αρχική του θέση (& «φθάνει» το αριστερό, και γι’ αυτό έχει αυτή η άσκηση αυτή την ονομασία)

Αφού ολοκληρώσει την κίνηση με το δεξί κάνει την πλήρη περιστροφή με το αριστερό. Έτσι συνεχίζει για να ολοκληρώσει 25/ 50 μέτρα κάνοντας εναλλάξ χεριές με το δεξί και το αριστερό χέρι

Η άσκηση μπορεί να γίνει με διάφορες παραλλαγές :

  • Αναφορικά με το χτύπημα στα πόδια ή ακόμα και χωρίς να χτυπάει ο αθλητής τα πόδια αλλά με pull buoy

  • Την συχνότητα αναπνοής, π.χ. να αναπνέει σε κάθε χεριά ή κάθε 2-3-4 χεριές

  • Την χρονική έναρξη της χεριάς (π.χ. να γίνει στα ¾)

  • Την χρήση άλλων βοηθημάτων κολύμβησης όπως σανίδα, κεντρικό αναπνευστήρα κ.λπ.

  • Την εναλλαγή των χεριών. Μία χεριά με το δεξί και μία με το αριστερό ή δύο με το δεξί και δύο με το αριστερό.

  • Τον τρόπο που είναι τα χέρια σε έκταση εμπρός, δηλαδή με τα δύο το ένα πάνω στο άλλο  (μόλις ολοκληρώνεται ένας κύκλος το χέρι που τελειώνει την περιστροφή ακουμπάει πάνω σε αυτό που ήταν σε έκταση) ή τα δύο χέρια στο ύψος των ώμων και σε μία απόσταση μεταξύ τους.

Triathlon Coach

Triathlon Coach Level 3

Εκτελώντας την άσκηση μπορούμε να εστιάσουμε σε διάφορες παραμέτρους μεταξύ άλλων και στα παρακάτω :

  • Ψηλά αγκώνας όταν ξεκινάμε το «σπρώξιμο του νερού προς τα πίσω».

  • Να έχουμε καλή/ επαρκή  έκταση του χεριού εμπρός και χωρίς να περνάει τον άξονα συμμετρίας τους σώματος

Όμως πέρα από τα παραπάνω  εκτελώντας την συγκεκριμένη άσκηση ο αθλητής μπορεί να εστιάσει σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη φάση της χεριάς του.

Όπως αναφέραμε η άσκηση μπορεί να γίνει με την χρήση διαφόρων κολυμβητικών βοηθημάτων.

Η Άσκηση με σανίδα

Οι αρχάριοι μπορούν να εκτελέσουν την άσκηση με την χρήση σανίδας. Συνήθως οι αρχάριοι κολυμβητές αφού μάθουν να χρησιμοποιούν την σανίδα- και να χρησιμοποιούν σωστά τα πόδια τους για να προωθηθούν στο νερό- μπορούν να κάνουν την συγκεκριμένη άσκηση κρατώντας την σανίδα με τα δυό τους χέρια και κάνοντας εναλλάξ χεριές με το δεξί και αριστερό τους χέρι. Κάθε φορά που τελειώνουν μία χεριά πιάνουν ξανά την σανίδα

Η Άσκηση με Snorkel

H Άσκηση μπορεί να γίνει με την χρήση κεντρικού αναπνευστήρα (snorkel) ώστε να μην χρειάζεται ο αθλητής να διασπάει  την συγκέντρωση του από τους βασικούς στόχους της άσκησης για να αναπνέει.

Η Ασκηση με κομμένα πέδιλα

Αθλητές που δεν έχουν καλά γυμνασμένα πόδια μέσα στο νερό (άσχετα εάν είναι πολύ γυμνασμένα λόγω τρεξίματος, ποδηλασίας, με βάρη κ.λπ.) μπορούν να χρησιμοποιήσουν κομμένα πέδιλα ώστε να μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολα την άσκηση.

Η άσκηση με συνδυασμό βοηθημάτων

Η άσκηση μπορεί να γίνει με

  • Πέδιλα και σανίδα για αρχάριους αθλητές

  • Πέδιλα και κεντρικό αναπνευστήρα ώστε να μπορέσει ο πιο πρχωρημένος αθλητής να κάνει πιο αποτελεσματικά την άσκηση και για περισσότερη διάρκεια.

Οι πιο προχωρημένοι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιούτην την συγκεκριμένη άσκηση τόσο ως μέρος της προθέρμανσης τους όσοκαι να βελτιώσουμε ορισμένα στοιχεία της χεριάς τους.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος χρονόμετρο ή να δει κάποιο να κολυμπάει για να καταλάβει το κολυμβητικό του επίπεδο. Αρκεί να δει κάποιον να εκτελεί κάποιον αυτή την άσκηση και μπορεί να καταλάβει σχεδόν τα πάντα.

Γιάννης Μιχαήλ Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Triathlon-Coach-Greece-Personal-Training

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Βιογραφικό Συντάκτη
O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό.
Είναι αναγνωρισμένος προπονητής προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο από την εθνική Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών) χώρα που πρωταγωνιστεί σε επίπεδο elite στο Τρίαθλο (Χρυσό & Αργυρό Μετάλλιο στους άντρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004)
Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής και μέλος πολλών προπονητικών συνδέσμων από όλο τον κόσμο σε πολλά αθλήματα αντοχής (Τρίαθλο, Τρέξιμο, Ποδηλασία, Κωπηλασία κ.λπ.)
Μεταξύ άλλων είναι δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).
Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports (1991 – 2020) και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου (1990 – 2020).
Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού.
Σπουδές:
Χημεία- Σχολή Θετικών Επιστημών Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Masters in Βusiniess Αadministration στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (ΟΠΑ)
Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1),
Μεταπτυχιακό (MSc) «Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Triathlon Coach

Summary
Τεχνική Κολύμβησης
Article Name
Τεχνική Κολύμβησης
Description
Το Catch-up θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο «βασιλιάς» των ασκήσεων της ελεύθερης κολύμβησης (crawl). Είναι η πλέον συνηθισμένη άσκηση σε όλα τα προγράμματα κολύμβησης των αθλητών (κολυμβητών και τριαθλητών) όλων των επιπέδων.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)