Καφείνη : Οι πιο συχνές απορίες

Με αφορμή το άρθρο που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα σχετικά με την καφείνη έχουμε λάβει πολλές σχετικές ερωτήσεις. Θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με απλό τρόπο τα σημεία που κάποιος αθλητής ή προπονητής θα έπρεπε να γνωρίζει σχετικά με την καφείνη. Η χρήση καφείνης γίνεται τις περισσότερες φορές αλόγιστα με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην αθλητική επίδοση του αθλητή όσο και κυρίως στην υγεία του.

 

Είναι στις απαγορευμένες ουσίες η καφείνη;

Οχι δεν είναι πλέον στι απαγορευμένες ουσίες.

Θα έπρεπε να είναι η καφεΐνη στις απαγορευμένες ουσίες ;

Ναι, και με δεδομένη την πολύ μεγάλη χρήση της από αθλητές θα έπρεπε να μπει άμεσα στις απαγορευμένες ουσίες και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι δίνει αθλητικό αποτέλεσμα, δημιουργεί εθισμό και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους αθλητές.

Η καφείνη περιορίζει το αίσθημα της κόπωσης και βελτιώνει σημαντικά την αντοχή του αθλητή. Υπάρχουν πολλές μελέτες αναφορικά με το τι μηχανισμοί εμπλέκονται σχετικά, όπως π.χ. η επέμβαση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Νέες έρευνες μιλούν για την συσχέτιση καφείνης με τον καρκίνο ενώ είναι γνωστό ότι η χρήση καφεΐνης στον αθλητισμό δημιουργεί επικίνδυνες παρενέργειες όπως αύξηση του ρυθμού αφυδάτωσης, ναυτία καθώς και έντονη ταχυκαρδία.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι ανοησία και πολύ επικίνδυνο να λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συμβουλή καφείνη, πόσο μάλλον να μην υπολογίζουμε την ποσότητα της καφείνης που λαμβάνουμε. Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την χρήση καφείνης κατά την διάρκεια της άσκησης. Δίχως την γνώση και την συμβουλή ιατρού δεν πρέπει να λαμβάνουμε καφείνη πριν ή κατά την διάρκεια της άθλησης.

Triathlon coach

Το αθλητικό επίπεδο ενός αθλητή επηρεάζει τον βαθμό επίδρασης της καφεΐνης στο αθλητικό αποτέλεσμα

Στους μη αθλητές η επίδραση της καφείνης είναι μικρή ενώ στους αθλητές σημαντική. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν την μεγαλύτερο αθλητικό όφελος αν και είναι μικρή η διαφορά της επίδρασης από τους «ερασιτέχνες» αθλητές.

Οσοι δεν λαμβάνουν καθημερινά καφείνη έχουν μεγαλύτερη αθλητικά οφέλη;

Ναι, εάν ένας αθλητής δεν λαμβάνει καθημερινά καφείνη έχει σημαντικά μεγαλύτερα αθλητικά οφέλη από την χρήση της.

2-3 μέρες είναι η μικρότερη περίοδος της αποχής στην λήψη καφείνης ώστε να υπάρχουν σημαντικά αθλητικά οφέλη όμως υπάρχουν επιστημονικές αναφορές/ έρευνες που υποδεικνύουν 7-10 μέρες αποχής ως την απαραίτητη περίοδο «απεξάρτησης» ώστε να έχει μέγιστα εργογενή οφέλη η καφείνη.

Η μορφή/ το τρόφιμο μέσω που λαμβάνεται η καφεΐνη έχει σημασία ;

Ναι. Το να λάβουμε καθαρή καφεΐνη και όχι έναν καφέ  είναι προτιμότερο. Αυτό γιατί υπάρχουν ουσίες στον καφέ και σε άλλες πηγές καφεΐνης που περιορίζουν το εργογενές πλεονέκτημα.

Ποια είναι η δόση που προτείνεται για αθλητές;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η λήψη ευαισθησία του κάθε ανθρώπου απέναντι στην καφεΐνη είναι κάτι πολύ προσωπικό.

Ακόμα και δόσεις κάτω από 1mg/kg βάρους μπορεί να έχουν αθλητικό αποτέλεσμα. Από 3-10mg/kg  είναι το εύρος χρήσης στον αθλητισμό.

Πάνω από 15mg/kg έχει σίγουρα σοβαρά τοξικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Γιάννης Μιχαήλ Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Triathlon-Coach-Greece-Personal-Training

Σε ποια αποτελέσματα έχει έντονο αθλητικό αποτέλεσμα;

Σε όλα τα αθλήματα δείχνει να έχει σημαντικό αποτέλεσμα. Ομως σε οποιοδήποτε άθλημα αντοχής τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο έντονα και καλά επιστημονικά καταγεγραμμένα.  Ιδιαίτερα στα αθλήματα με διάρκεια από 10 λεπτά έως 100-120λεπτά. Στα Αθλήματα μικρής διάρκειας δεν υπάρχει τόσο πλούσια βιβλιογραφία.

 

Εάν έχει ήδη επέλθει κόπωση μπορεί η καφεΐνη να μας βοηθήσει ;

Εκφέρουμε προσωπική άποψη πως ναι. Οι υπάρχουσες μελέτες αφήνουν το σημείο αυτό ως αμφιλεγόμενο.

Η καφείνη έχει αρνητική επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου;

Ναι η καφείνη περιορίζει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου ακόμα και σε ποσοστό 80-90%.

Η καφεΐνη μειώνει τα αποθέματα μαγνησίου και την συγκέντρωση αυτού στο αίμα ;

Τα διουρητικά και η καφείνη ελαττώνουν σημαντικά την συγκέντρωση μαγνησίου στο αίμα όπως το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ιχνοστοιχεία όπως π.χ. το κάλιο.

Ποια είναι τα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω επιστημονική μελέτη αναφορικά με την καφείνη;

Ακόμα σε επιστημονικό επίπεδο δεν έχει διευκρινιστεί εάν η καφείνη έχει την ίδια επίδραση στην άθληση σε άντρες και γυναίκες, πως μπορεί να δώσει εργογενές πλεονέκτημα στα αθλήματα μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης και πως μπορεί να βοηθήσει όταν έχει ήδη επέλθει σημαντική κόπωση.

Τρίαθλο

Τρίαθλο

O Γιάννης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Με το τρίαθλο ασχολείται συστηματικά από το 1991.

Μέχρι το 2000 ήταν τακτικό μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών της χώρας μας και ήταν ο εκπρόσωπος των αθλητών στνν τεχνική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου. Συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα τριάθλου το 1992 και σε αγώνα Ironman το 1993. Συνολικά έχει συμμετέχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports.

Είναι Αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (χώρα που κατέκτησε χρυσό και αργυρό μετάλλιο στο Τρίαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004).

Επίσης είναι πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).

 

Είναι επικεφαλής προπονητής στην ομάδα Athens Triathlon Team, την μοναδική ελληνική ομάδα τριάθλου με καθημερινές ομαδικές προπονήσεις. Κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του :

Email : smartsportcoach@hotmail.com

Κινητό : 6937170260

Summary
Article Name
Καφείνη
Description
Είναι η καφείνη στις απαγορευμένες ουσίες Ποια είναι η συνιστώμενη δόση στον αθλητισμό;
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.