Καφείνη : Οι πιο συχνές απορίες

Με αφορμή το άρθρο που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα σχετικά με την καφείνη έχουμε λάβει πολλές σχετικές ερωτήσεις. Θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με απλό τρόπο τα σημεία που κάποιος αθλητής ή προπονητής θα έπρεπε να γνωρίζει σχετικά με την καφείνη. Η χρήση καφείνης γίνεται τις περισσότερες φορές αλόγιστα με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην αθλητική επίδοση του αθλητή όσο και κυρίως στην υγεία του.

 

Είναι στις απαγορευμένες ουσίες η καφείνη;

Οχι δεν είναι πλέον στι απαγορευμένες ουσίες.

Θα έπρεπε να είναι η καφεΐνη στις απαγορευμένες ουσίες ;

Ναι, και με δεδομένη την πολύ μεγάλη χρήση της από αθλητές θα έπρεπε να μπει άμεσα στις απαγορευμένες ουσίες και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι δίνει αθλητικό αποτέλεσμα, δημιουργεί εθισμό και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους αθλητές.

Η καφείνη περιορίζει το αίσθημα της κόπωσης και βελτιώνει σημαντικά την αντοχή του αθλητή. Υπάρχουν πολλές μελέτες αναφορικά με το τι μηχανισμοί εμπλέκονται σχετικά, όπως π.χ. η επέμβαση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Νέες έρευνες μιλούν για την συσχέτιση καφείνης με τον καρκίνο ενώ είναι γνωστό ότι η χρήση καφεΐνης στον αθλητισμό δημιουργεί επικίνδυνες παρενέργειες όπως αύξηση του ρυθμού αφυδάτωσης, ναυτία καθώς και έντονη ταχυκαρδία.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι ανοησία και πολύ επικίνδυνο να λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συμβουλή καφείνη, πόσο μάλλον να μην υπολογίζουμε την ποσότητα της καφείνης που λαμβάνουμε. Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την χρήση καφείνης κατά την διάρκεια της άσκησης. Δίχως την γνώση και την συμβουλή ιατρού δεν πρέπει να λαμβάνουμε καφείνη πριν ή κατά την διάρκεια της άθλησης.

Triathlon coach

Το αθλητικό επίπεδο ενός αθλητή επηρεάζει τον βαθμό επίδρασης της καφεΐνης στο αθλητικό αποτέλεσμα

Στους μη αθλητές η επίδραση της καφείνης είναι μικρή ενώ στους αθλητές σημαντική. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν την μεγαλύτερο αθλητικό όφελος αν και είναι μικρή η διαφορά της επίδρασης από τους «ερασιτέχνες» αθλητές.

Οσοι δεν λαμβάνουν καθημερινά καφείνη έχουν μεγαλύτερη αθλητικά οφέλη;

Ναι, εάν ένας αθλητής δεν λαμβάνει καθημερινά καφείνη έχει σημαντικά μεγαλύτερα αθλητικά οφέλη από την χρήση της.

2-3 μέρες είναι η μικρότερη περίοδος της αποχής στην λήψη καφείνης ώστε να υπάρχουν σημαντικά αθλητικά οφέλη όμως υπάρχουν επιστημονικές αναφορές/ έρευνες που υποδεικνύουν 7-10 μέρες αποχής ως την απαραίτητη περίοδο «απεξάρτησης» ώστε να έχει μέγιστα εργογενή οφέλη η καφείνη.

Η μορφή/ το τρόφιμο μέσω που λαμβάνεται η καφεΐνη έχει σημασία ;

Ναι. Το να λάβουμε καθαρή καφεΐνη και όχι έναν καφέ  είναι προτιμότερο. Αυτό γιατί υπάρχουν ουσίες στον καφέ και σε άλλες πηγές καφεΐνης που περιορίζουν το εργογενές πλεονέκτημα.

Ποια είναι η δόση που προτείνεται για αθλητές;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η λήψη ευαισθησία του κάθε ανθρώπου απέναντι στην καφεΐνη είναι κάτι πολύ προσωπικό.

Ακόμα και δόσεις κάτω από 1mg/kg βάρους μπορεί να έχουν αθλητικό αποτέλεσμα. Από 3-10mg/kg  είναι το εύρος χρήσης στον αθλητισμό.

Πάνω από 15mg/kg έχει σίγουρα σοβαρά τοξικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Γιάννης Μιχαήλ Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Triathlon-Coach-Greece-Personal-Training

Σε ποια αποτελέσματα έχει έντονο αθλητικό αποτέλεσμα;

Σε όλα τα αθλήματα δείχνει να έχει σημαντικό αποτέλεσμα. Ομως σε οποιοδήποτε άθλημα αντοχής τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο έντονα και καλά επιστημονικά καταγεγραμμένα.  Ιδιαίτερα στα αθλήματα με διάρκεια από 10 λεπτά έως 100-120λεπτά. Στα Αθλήματα μικρής διάρκειας δεν υπάρχει τόσο πλούσια βιβλιογραφία.

 

Εάν έχει ήδη επέλθει κόπωση μπορεί η καφεΐνη να μας βοηθήσει ;

Εκφέρουμε προσωπική άποψη πως ναι. Οι υπάρχουσες μελέτες αφήνουν το σημείο αυτό ως αμφιλεγόμενο.

Η καφείνη έχει αρνητική επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου;

Ναι η καφείνη περιορίζει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου ακόμα και σε ποσοστό 80-90%.

Η καφεΐνη μειώνει τα αποθέματα μαγνησίου και την συγκέντρωση αυτού στο αίμα ;

Τα διουρητικά και η καφείνη ελαττώνουν σημαντικά την συγκέντρωση μαγνησίου στο αίμα όπως το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ιχνοστοιχεία όπως π.χ. το κάλιο.

Ποια είναι τα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω επιστημονική μελέτη αναφορικά με την καφείνη;

Ακόμα σε επιστημονικό επίπεδο δεν έχει διευκρινιστεί εάν η καφείνη έχει την ίδια επίδραση στην άθληση σε άντρες και γυναίκες, πως μπορεί να δώσει εργογενές πλεονέκτημα στα αθλήματα μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης και πως μπορεί να βοηθήσει όταν έχει ήδη επέλθει σημαντική κόπωση.

Τρίαθλο

Τρίαθλο

O Γιάννης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Με το τρίαθλο ασχολείται συστηματικά από το 1991.

Μέχρι το 2000 ήταν τακτικό μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών της χώρας μας και ήταν ο εκπρόσωπος των αθλητών στνν τεχνική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου. Συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα τριάθλου το 1992 και σε αγώνα Ironman το 1993. Συνολικά έχει συμμετέχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports.

Είναι Αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (χώρα που κατέκτησε χρυσό και αργυρό μετάλλιο στο Τρίαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004).

Επίσης είναι πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5).

 

Είναι επικεφαλής προπονητής στην ομάδα Athens Triathlon Team, την μοναδική ελληνική ομάδα τριάθλου με καθημερινές ομαδικές προπονήσεις. Κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του :

Email : smartsportcoach@hotmail.com

Κινητό : 6937170260

Summary
Article Name
Καφείνη
Description
Είναι η καφείνη στις απαγορευμένες ουσίες Ποια είναι η συνιστώμενη δόση στον αθλητισμό;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)