Προπονητική τρεξίματος : Born to run ;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης- Φίλιππος Αθανασίου. Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μας προπονητικά γνωρίζουν ότι δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην τεχνική και των τριών αθλημάτων. Θέλουμε όλοι οι αθλητές μας να καταννοήσουν την σημασία της τεχνικής και συνειδητά να προσπαθούν να βελτιώνονται είτε εμείς τους εποπτεύουμε είτε όχι.

 

Εάν για την κολύμβηση η σημασία της τεχνικής γίνεται σιγά σιγά καταννοητή αυτό δεν συμβαίνει για τα άλλα δύο αθλήματα. Ειδικότερα στο τρέξιμο οι περισσότεροι αθλητές τρέχουν τελείως λάθος, δίχως να μπορούν να καταλάβουν ποια είναι τα λάθη που κάνουν και κυρίως χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτά τα λάθη θα τους οδηγήσουν «εκ του ασφαλούς» σε τραυματισμούς και σε αδυναμία γρήγορης βελτίωσης. Οταν συζητάμε μαζί τους λαμβάνουμε την ίδια απάντηση ότι δηλαδή κανένας δεν τους έχει δείξει πως να τρέχουν.

 

Με τον κ.Φίλιππο Αθανασίου έχουμε ξοδέψει αρκετές ώρες στο να συζητάμε, να δοκιμάζουμε αναφορικά με το πως πρέπει να μαθαίνουμε στους αθλητές μας την σωστή τεχνική τρεξίματος και στο δημιουργήσουμε ένα πλήρες σετ ασκήσεων κατάλληλο για την εκμάθηση αυτής της τεχνικής. Είναι σίγουρο ότι αρκετοί  προπονητές τριάθλου δεν δίνουν την δέουσα προσοχή σε αυτό τον τομέα και γι΄αυτό έχουμε μεταξύ των άλλων όπως αναφέραμε και παραπάνω και πολλούς τραυματισμούς.

 

Πολλές φορές  καθόμαστε και παρατηρούμε πολύ συχνά τον τρόπο που τρέχουν οι αθλητές Τριάθλου τόσο σε αγώνες όσο και στην προπόνηση και ομολογουμένως βλέπουμε πολλά προβλήματα στην τεχνική. Υστερα προσπαθούμε να προβλέψουμε τα προβλήματα τραυματισμών που θα παρουσιάσει ο συγκεκριμένος αθλητής. Αναλύουμε την κάθε περίπτωση και προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης στο συγκεκριμένο αθλητή και τον βέλτιστο τρόπο βελτίωσης της τεχνικής του. Παρότι έχουμε βρει ορισμένες ασκήσεις που προτείνουμε σε όλους τους αθλητές δεν εφαρμόζουμε την ίδια προσέγγιση.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αθλητές :

  • Δεν είναι καθόλου συγκεντρωμένοι στην τεχνική τους όταν τρέχουν
  • Εχουν ψύχωση με τα χιλιόμετρα που θα τρέξουν
  • Αντι να χρησιμοποιούν την βαρύτητα ως σύμμαχο την «βάζουν αντίθετα στην κίνησή τους»
  • Δεν έχουν καθόλου γνώσεις της βασικής βιομηχανικής του τρεξίματος.
  • Τρέχουν με πολύ μεγάλο διασκελισμό και μικρή συχνότητα στα πόδια
  • Είναι heel strikers
  • Δεν ξέρουν πως να χρησιμοποιήσουν την κάθε επιφάνεια και τι όφελος μπορούν να έχουν από αυτή
  • Δεν έχουν καθόλου δρομική παιδεία

Τώρα που μπαίνουμε σε μία νέα αγωνιστική  χρονιά είναι η καλύτερη περίοδος να δουλέψουμε την τεχνική μας καθώς δεν υπάρχει το άγχος των αγώνων και των επιδόσεων

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)