Προπονητική τρεξίματος : Born to run ;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης- Φίλιππος Αθανασίου. Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μας προπονητικά γνωρίζουν ότι δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην τεχνική και των τριών αθλημάτων. Θέλουμε όλοι οι αθλητές μας να καταννοήσουν την σημασία της τεχνικής και συνειδητά να προσπαθούν να βελτιώνονται είτε εμείς τους εποπτεύουμε είτε όχι.

 

Εάν για την κολύμβηση η σημασία της τεχνικής γίνεται σιγά σιγά καταννοητή αυτό δεν συμβαίνει για τα άλλα δύο αθλήματα. Ειδικότερα στο τρέξιμο οι περισσότεροι αθλητές τρέχουν τελείως λάθος, δίχως να μπορούν να καταλάβουν ποια είναι τα λάθη που κάνουν και κυρίως χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτά τα λάθη θα τους οδηγήσουν «εκ του ασφαλούς» σε τραυματισμούς και σε αδυναμία γρήγορης βελτίωσης. Οταν συζητάμε μαζί τους λαμβάνουμε την ίδια απάντηση ότι δηλαδή κανένας δεν τους έχει δείξει πως να τρέχουν.

 

Με τον κ.Φίλιππο Αθανασίου έχουμε ξοδέψει αρκετές ώρες στο να συζητάμε, να δοκιμάζουμε αναφορικά με το πως πρέπει να μαθαίνουμε στους αθλητές μας την σωστή τεχνική τρεξίματος και στο δημιουργήσουμε ένα πλήρες σετ ασκήσεων κατάλληλο για την εκμάθηση αυτής της τεχνικής. Είναι σίγουρο ότι αρκετοί  προπονητές τριάθλου δεν δίνουν την δέουσα προσοχή σε αυτό τον τομέα και γι΄αυτό έχουμε μεταξύ των άλλων όπως αναφέραμε και παραπάνω και πολλούς τραυματισμούς.

 

Πολλές φορές  καθόμαστε και παρατηρούμε πολύ συχνά τον τρόπο που τρέχουν οι αθλητές Τριάθλου τόσο σε αγώνες όσο και στην προπόνηση και ομολογουμένως βλέπουμε πολλά προβλήματα στην τεχνική. Υστερα προσπαθούμε να προβλέψουμε τα προβλήματα τραυματισμών που θα παρουσιάσει ο συγκεκριμένος αθλητής. Αναλύουμε την κάθε περίπτωση και προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης στο συγκεκριμένο αθλητή και τον βέλτιστο τρόπο βελτίωσης της τεχνικής του. Παρότι έχουμε βρει ορισμένες ασκήσεις που προτείνουμε σε όλους τους αθλητές δεν εφαρμόζουμε την ίδια προσέγγιση.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αθλητές :

  • Δεν είναι καθόλου συγκεντρωμένοι στην τεχνική τους όταν τρέχουν
  • Εχουν ψύχωση με τα χιλιόμετρα που θα τρέξουν
  • Αντι να χρησιμοποιούν την βαρύτητα ως σύμμαχο την «βάζουν αντίθετα στην κίνησή τους»
  • Δεν έχουν καθόλου γνώσεις της βασικής βιομηχανικής του τρεξίματος.
  • Τρέχουν με πολύ μεγάλο διασκελισμό και μικρή συχνότητα στα πόδια
  • Είναι heel strikers
  • Δεν ξέρουν πως να χρησιμοποιήσουν την κάθε επιφάνεια και τι όφελος μπορούν να έχουν από αυτή
  • Δεν έχουν καθόλου δρομική παιδεία

Τώρα που μπαίνουμε σε μία νέα αγωνιστική  χρονιά είναι η καλύτερη περίοδος να δουλέψουμε την τεχνική μας καθώς δεν υπάρχει το άγχος των αγώνων και των επιδόσεων

 

 

 

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.