Γιάννης Πιτσιλαδής : Born to Run & Sub2hrs project

Κείμενο : Giannis Psarelis BSc, MSc, MBA, PhDc

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Ολα για τον Μαραθώνιο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από τον έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου του Brighton Γιάννη Πιτσιλαδή.

Ο καθηγητής Γιάννης Πιτσιλαδής χώρισε την ομιλία του σε 4 ενότητες

  • Born to Run – Είμαστε Γεννημένοι να τρέχουμε και το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.

  • Η κρίση στον αθλητισμό.

  • Κάντε τον αθλητισμό και πάλι μεγάλο.

  • Συνέπειες για την αποκατάσταση της ελληνικής αθλητικής κληρονομιάς.

Στην πρώτη ενότητα «Born to Run» εξήγησε ότι διαμέσου της μελέτης της εξέλιξης του ανθρώπινου γένους αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να τρέχει και ότι η εξέλιξη των κοινωνιών έχει περιορίσει όλο και περισσότερο την φυσική άσκηση. Αυτό σύμφωνα με τον Γιάννη Πιτσιλαδή είναι αρκετά επικίνδυνο για την επιβίωσή του.

Αναφέρθηκε στους αθλητές από τους την Αφρική και στο γεγονός ότι έχουν κυριαρχήσει στα δρομικά αγωνίσματα του στίβου κάτι που οφείλεται όχι στα γονίδιά του αλλά στο γεγονός ότι έχουν πολύ έντονη φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση και από μικρή ηλικία.

Στην ενότητα «Η κρίση στον αθλητισμό» αναφέρθηκε στο πρόβλημα του doping και πως αυτό απειλεί το θέμα του οικοδομήματος του αθλητισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Εκανε μία αναφορά στα μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου που έχουν επιστραφεί λόγω doping καθώς και σε ανώνυμα ερωτηματολόγια που έχουν συλλεγεί από μεγάλες διοργανώσεις όπου ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών (>40%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν απαγορευμένες ενώσεις.

Στη συνέχεια ανέφερε τις νέες εξελίξεις στις μεθόδους ανίχνευσης των απαγορευμένων ουσιών μέσω του γονιδιακού αποτυπώματος που αφήνει η χρήση τους. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την μάχη ενάντια στο doping.

Τα παραπάνω ήταν μία εισαγωγή για το κυρίως μέρος της ομιλίας σχετικά με το πως μπορεί διαμέσου της επιστήμης ο αθλητισμός να γίνει πάλι μεγάλος και εστίασε στο Marathon 2hrs project.

Το project προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς της αθλητικής προετοιμασίας ενός αθλητή, π.χ.:

Διατροφή – Η επιστημονική ομάδα έχει παράγει ένα νέο υδατανθρακούχο διάλυμα όπου μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη των υδατανθράκων ανά ώρα άσκησης χωρίς να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Αποκατάσταση – Η ομάδα κατάφερε να μπορέσει ο Bekele να επιστρέψει σε ρυθμούς προπόνησης και αγώνα μετά πό καθημερινή έντονη φυσικοθεραπεία και μάλιστα έφτασε πολύ κοντά να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου.

Εξοπλισμός– Η ομάδα μελέτησε τα παπούτσια τρεξίματος  των δύο μεγαλύτερων εταιρειών και μέσω μαγνητικού τομογράφου μπόρεσαν να καταννοήσουν την τεχνογνωσία που δίνει ένα ανταγωνιστικό αποτέλεσμα στους αθλητές/ δρομείς.

Τεχνολογία -Με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν αυξήσει τις δυνατότητες παρακολούθησης των  φυσιολογικών ανταποκρίσεων του αθλητή από απόσταση (τηλεμετρία)

Τελείωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην ολυμπιακή κληρονομιά των ελλήνων και την ανάγκη να γίνει ένα rebranding στον ελληνικό αθλητισμό με σεβασμό στην κληρονομιά μας.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)