Γιάννης Πιτσιλαδής : Born to Run & Sub2hrs project

Κείμενο : Giannis Psarelis BSc, MSc, MBA, PhDc

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο «Ολα για τον Μαραθώνιο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από τον έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου του Brighton Γιάννη Πιτσιλαδή.

Ο καθηγητής Γιάννης Πιτσιλαδής χώρισε την ομιλία του σε 4 ενότητες

  • Born to Run – Είμαστε Γεννημένοι να τρέχουμε και το μέλλον μας εξαρτάται από αυτό.

  • Η κρίση στον αθλητισμό.

  • Κάντε τον αθλητισμό και πάλι μεγάλο.

  • Συνέπειες για την αποκατάσταση της ελληνικής αθλητικής κληρονομιάς.

Στην πρώτη ενότητα «Born to Run» εξήγησε ότι διαμέσου της μελέτης της εξέλιξης του ανθρώπινου γένους αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να τρέχει και ότι η εξέλιξη των κοινωνιών έχει περιορίσει όλο και περισσότερο την φυσική άσκηση. Αυτό σύμφωνα με τον Γιάννη Πιτσιλαδή είναι αρκετά επικίνδυνο για την επιβίωσή του.

Αναφέρθηκε στους αθλητές από τους την Αφρική και στο γεγονός ότι έχουν κυριαρχήσει στα δρομικά αγωνίσματα του στίβου κάτι που οφείλεται όχι στα γονίδιά του αλλά στο γεγονός ότι έχουν πολύ έντονη φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση και από μικρή ηλικία.

Στην ενότητα «Η κρίση στον αθλητισμό» αναφέρθηκε στο πρόβλημα του doping και πως αυτό απειλεί το θέμα του οικοδομήματος του αθλητισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Εκανε μία αναφορά στα μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου που έχουν επιστραφεί λόγω doping καθώς και σε ανώνυμα ερωτηματολόγια που έχουν συλλεγεί από μεγάλες διοργανώσεις όπου ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών (>40%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν απαγορευμένες ενώσεις.

Στη συνέχεια ανέφερε τις νέες εξελίξεις στις μεθόδους ανίχνευσης των απαγορευμένων ουσιών μέσω του γονιδιακού αποτυπώματος που αφήνει η χρήση τους. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την μάχη ενάντια στο doping.

Τα παραπάνω ήταν μία εισαγωγή για το κυρίως μέρος της ομιλίας σχετικά με το πως μπορεί διαμέσου της επιστήμης ο αθλητισμός να γίνει πάλι μεγάλος και εστίασε στο Marathon 2hrs project.

Το project προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς της αθλητικής προετοιμασίας ενός αθλητή, π.χ.:

Διατροφή – Η επιστημονική ομάδα έχει παράγει ένα νέο υδατανθρακούχο διάλυμα όπου μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη των υδατανθράκων ανά ώρα άσκησης χωρίς να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Αποκατάσταση – Η ομάδα κατάφερε να μπορέσει ο Bekele να επιστρέψει σε ρυθμούς προπόνησης και αγώνα μετά πό καθημερινή έντονη φυσικοθεραπεία και μάλιστα έφτασε πολύ κοντά να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου.

Εξοπλισμός– Η ομάδα μελέτησε τα παπούτσια τρεξίματος  των δύο μεγαλύτερων εταιρειών και μέσω μαγνητικού τομογράφου μπόρεσαν να καταννοήσουν την τεχνογνωσία που δίνει ένα ανταγωνιστικό αποτέλεσμα στους αθλητές/ δρομείς.

Τεχνολογία -Με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν αυξήσει τις δυνατότητες παρακολούθησης των  φυσιολογικών ανταποκρίσεων του αθλητή από απόσταση (τηλεμετρία)

Τελείωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην ολυμπιακή κληρονομιά των ελλήνων και την ανάγκη να γίνει ένα rebranding στον ελληνικό αθλητισμό με σεβασμό στην κληρονομιά μας.

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.