Προπόνηση Τριάθλου : Σωματικό βάρος και τρίαθλο.

Τις περισσότερες φορές η αφορμή για να γράψουμε ένα άρθρο είναι ένα εμαιλ ή ένα τηλεφώνημα ενός αναγνώστη της ιστοσελίδας μας.

Ενα πολύ ενδιφέρον ερώτημα που λάβαμε την τελευταία εβδομάδα είναι σχετικά με το σωματικό βάρος και πως αυτό επηρρεάζει την επίδοση κάποιου στο τρίαθλο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που δεχόμαστε ένα σχετικό ερώτημα.

Το σωματικό βάρος ενός αθλητή εξαρτάται μεταξύ άλλων από τους παρακάτω παράγοντες :

  • Υψος, κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε.
  • Ποσοστό λίπους
  • Μυική μάζα

Δυστυχώς η βιβλιογραφία δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτό το ενδιαφέρον ζήτημα.

Υψος

Στο Τρίαθλο έχουν διακριθεί ιδιαίτερα υψηλοί αθλητές και ιδιαίτερα κοντοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ψηλού αθλητή ήταν ο 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Simon Lessing και  ιδιαίτερα κοντοί όπως ο Greg Welch.

Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε εάν το τρίαθλο ευννοεί συγκεκριμένου ύψους αθλητές. Ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα του και πάνω σε αυτά πρέπει να «χτίσει» ο προπονητής.

Θεωρητικά ο ψηλός αθλητής έχει πλεονέκτημα στην κολύμβηση (πιο υδροδυναμική μορφή) και στην ατομική χρονομέτρηση της ποδηλασίας λόγω μεγαλύτερων μοχλών και σίγουρα μεγαλύτερης δυνατότητας για παραγωγή απόλυτης ισχύος. Ο κοντός αθλητής είναι λιγότερο εκτεθειμένος στους τραυματισμούς στο τρέξιμο και είναι πιο αποτελεσματικός στις ανηφόρες τόσο στην ποδηλασία όσο και το τρέξιμο.

Από προσωπική μας εμπειρία μπορούμε να πούμε ότι οι ψηλοί αθλητές θα δυσκολευτούν σε αγώνες μεγάλης απόστασης σε σχέση με τους πιο κοντούς αναφορικά με το δρομικό κομμάτι. Ακόμα και με χαμηλό σωματικό λίπος και όχι περιττή μυική μάζα θα έχουν περισσότερο βάρος να μεταφέρουν στο τρέξιμο και οι «αντίρροπες δυνάμεις» της ασφάλτου θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

 

Σωματικό λίπος

Είναι πλέον αυτοννόητο ότι το λίπος είναι κάτι που πρέπει να ελαττωθεί για να βελτιώσουμε την επίδοσή μας σε οποιοδήποτε ολυμπιακό άθλημα αντοχής. Οποιαδήποτε παλιότερη σκέψη, όπως ότι βοηθάει προσφέροντας άνωση στην κολύμβηση έχει καταρριφθεί. Φυσικά εάν κάποιος θέλει να περάσει το στενό της Μάγχης ή θέλει να κολυμπήσει σε κρύα νερά το λίπος θα τον βοηθήσει, όμως αυτό μέχρι εκεί.

Ποιο είναι το βέλτιστο ποσοστό λίπους ; Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το άθλημα αλλά και από τον κάθε αθλητή ξεχωριστά. Μπορεί ένας τριαθλητής να λειτουργεί εξαιρετικά στο 5% και για άλλον αυτό το ποσοστό να δημιουργεί προβλήματα.

Μερικές φορές το πολύ χαμηλό σωμτικό λίπος μπορεί να ανεβάσει την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (ml/kg/min) όμως δεν είναι η βέλτιστη τιμή απόδοσης του σώματός μας οργανικά (π.χ. ορμονικά).

Δεν είναι εύκολο για όλους τους αθλητές να διατηρούν το βέλτιστο σωματικό λίπος όλο τον χρόνο. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις όπως ο Γερμανός Ulrich που κάθε χειμώνα αύξανε σημαντικά το σωματικό του βάρος και ύστερα έκανε μεγάλη προσπάθεια να προσαρμοστεί στις αγωνιστικές ανάγκες.

 

 

Μυική μάζα

Στα αθλήματα αντοχής θέλουμε να έχουμε καλύτερη VO2 max δηλαδή δυνατότητα απορρόφησης από περισσότερα ml οξυγόνου ανά κιλό βάρους το λεπτό. Μεγαλύτερη μυική μάζα σημαίνει συνήθως περιττή σπατάλη οξυγόνου.

 

Η προπονητική προσέγγιση

Ακόμα και εάν είχαμε δύο αθλητές με το ίδιο αθλητικό παρελθόν, με ίδιο ποσοστό λίπους και μυικής μάζας αλλά με διαφορετικό ύψος θα έπρεπε να τους προσεγγίσουμε διαφορετικά προπονητικά.

Εάν ο αθλητής προέρχεται από άλλο άθλημα, τότε θα πρέπει να σχεδιάσουμε προσεχτικά ανάλογα με το άθλημα από το οποίο προέρχεται την μετάβασή του στο τρίαθλο.

 

Επίλογος

Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα μας οδηγεί σταδιακά στο να διαμορφώσουμε ένα τύπο σώματος, ιδίως εάν ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το άθλημα. Το τρίαθλο είναι ιδανικό άθλημα για μείωση του σωματικού μας λίπους και η περιττή μυική μάζα σιγά σιγά θα φύγει. Ετσι μετά χρόνια προπόνησης το σώμα μας θα δείχνει όλο και πιο τριαθλητικό.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Χημικός – MSc- MBA-  Προπονητική ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδαTriathlonworld.gr & Triathlon.gr (Email :info@athensjournal.gr).

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)