Τεχνική ποδηλασίας: Ο ρόλος του προπονητή Τριάθλου στο bike fitting

Τεχνική ποδηλασίας: Ο ρόλος του προπονητή Τριάθλου στο bike fitting. Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport (Προπόνηση Τριάθλου και αθλημάτων αντοχής), Email : info@triathlonworld.gr

 

Αυτό συμβαίνει  για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής

  • Δεν συνδέονται κατάλληλα η προπονητική φιλοσοφία του προπονητή τους με αυτή του συγκεκριμένου συστήματος Bike Fitting. Π.χ. Αλλο στήσιμο πρέπει να έχει ένας αθλητής που ο προπονητής του βασίζεται στο interval και την ανάπτυξη όλων των προπονητικών αξιών όλη την χρονιά και άλλη αυτή που ο προπονητής του βασίζεται στην περιοδικότητα και την πυραμίδα.
  • Δεν μπορεί η ευλυγισία του αθλητή να υποστηρίξει μία απαιτητική θέση πάνω στο ποδήλατο. Ακόμα και μη στατική να είναι η μέθοδος 30 λεπτά στροφάρισμα στο εργόμετρο  δεν είναι το ίδιο με προπόνηση επί ώρες σε πολύ υψηλό ποσοστό της καρδιακής συχνότητας
  • Γίνεται μία απότομη μεταβολή στην θέση του αθλητή αντί να γίνουν σταδιακές μεταβολές
  • Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αεροδυναμική σε σχέση με την παραγωγή ισχύος
  • Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αεροδυναμική σε σχέση με την άνεση χειρισμού του ποδηλάτου.
  • Απομονώνεται η ποδηλασία από τα υπόλοιπα αθλήματα όχι μόνο το τρέξιμο αλλά και την κολύμβηση
  • Ο ίδιος ο αθλητής θεωρεί ότι είναι μία διαδικασία που θα κάνει μία φορά και έτσι θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε.

 

Η λίστα είναι ατελείωτη και δείχνει ότι είναι λάθος όταν ο προπονητής δεν παρευρίσκεται στο Bike fitting του αθλητή και δεν βάλει ο ίδιος τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές. Ο προπονητής έχει την ευθύνη του αθλητικού αποτελέσματος και ο ίδιος έχει ευθύνη τυχόν τραυματισμού του αθλητή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και με τα πιο αξιόπιστα Bike Fitting και τους πιο ευσυνήδειτους τεχνικούς του Bike Fiiting είναι ότι δεν δίνουν συνέχεια στο bike fitting και ότι ο προπονητής δεν βλέπει την διαδικασία ως μία συνεχόμενη δίχως τέρμα διαδικασία.

Το στήσιμο του αθλητή πρέπει να μεταβάλλεται συνεχώς καθώς αλλάζει το επίπεδο ευλυγισίας του αθλητή, αλλάζει η μορφολογία του εδάφους και η διάρκεια του αγώνα στον οποίο θα συμμετέχει, αλλάζει η έμφαση στην προπόνηση, προσαρμόζεται σε συγκεκριμένη στάση πάνω στο ποδήλατο, βελτιώνονται οι δεξιότητες χειρισμου του ποδηλάτου, τροποποιούνται τα προπονητικά φορτία κ.λπ.

Συνεπώς θα πρέπει πριν τον bike fitting να έχει γίνει σωστή ενημέρωση από τον προπονητή στον τεχνικό του bike fitting, να παραυρίσκεται αυτός σε όλη την διαδικασία καθώς και να υπάρχει μία στενή και συνεχής συνεργασία του προπονητή με τον τεχνικό κάθε μήνα. Bike fitting το οποίο δεν εξέλίσσεται ή και τροποποιείται περιοδικά τείνει να γίνει και αποτυχημένο ή έστω με μικρότερα οφέλη για τον αθλητή.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης

 

 

Summary
Bike Fitting & Triathlon Coach
Article Name
Bike Fitting & Triathlon Coach
Description
Από την δεκαετία του 1990 και την επανάσταση που έφερε ο τύπος του Αμερικάνου υπεραθλητή Graig Lemond -όπου υπολογιζόταν το σωστό ύψος σέλας με βάση το ύψος του καβάλου- φτάσαμε στην δεκαετία του 2010 όπου πλέον έχουμε σύνθετα συστήματα στησίματος πάνω στο ποδήλατο. Όμως πολλοί αθλητές κάνουν bike fitting και ύστερα δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα είτε στο ποδήλατο είτε στον χρόνο τους στο τρίαθλο συνολικά και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε σημαντικές μυικές ενοχλήσεις ή ακόμα και τραυματισμούς.
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.