Stephen Moss (Αυστραλία) : Αποκλειστική Συνέντευξη.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη.

Επιμέλεια Κειμένου : Ευτυχία Φιλαλήθη.

Ο Stephen Moss ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1998. Στο ξεκίνημά του προπονούσε age group αθλητές και σιγά σιγά ξεκίνησε να προπονεί νεαρούς ταλαντούχους αθλητές καθώς και αθλητές υψηλού επιπέδου.Τώρα είναι ο επικεφαλής προπονητής τριάθλου στην ακαδημία των σπορ του Queensland. Ξεκίνησε την προπονητική όταν ενώ έκανε προπόνηση με ένα γκρουπ αθλητών κάποιοι από αυτούς του ζήτησαν την βοήθεια του στο τρέξιμο από το οποίο προερχόταν. Αυτό πήγε πολύ καλά αλλά δεν άρεσε στον προπονητή που είχαν και έτσι του ζήτησε να αποχωρήσει από την ομάδα. Στην συνέχεια άλλοι αθλητές τριάθλου του ζήτησαν προπονητική βοήθεια και αυτό ουσιαστικά σηματοδότησε το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας.

Ερωτήσεις

TriathlonWorld: Ποιά είναι η προπονητική σας φιλοσοφία;

Stephen Moss: Βασικά πιστεύω στην διάπλαση καλών ανθρώπων για να γίνουν οι καλύτεροι αθλητές που θα μπορούσαν να γίνουν. Είναι μακροπρόθεσμη η προσέγγιση μου καθώς απαιτούνται 5-7 χρόνια ώστε να αναπτύξεις ένα ακατέργαστο ταλέντο σε έναν αθλητή ο οποίος θα μπορεί συστηματικά να παράγει υψηλά αποτελέσματα. Οι αθλητές πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες, να δεχθούν τα κατάλληλα προπονητικά φορτία και πιο σημαντικό από όλα είναι να αναπτύξουν την σωστή προπονητική νοοτροπία. Ακόμα και οι πλέον ταλαντούχοι αθλητές πρέπει να γνωρίζουν πως να πιέσουν τους εαυτούς τους όταν χρειάζεται.

 

Triathlon World: Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της προπονητικής φιλοσοφίας των Αυστραλών προπονητών και των Ευρωπαίων ή αυτών που προέρχονται από την Βόρεια Αμερική και κυρίως τις ΗΠΑ;

Stephen Moss: Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τέτοιες διαφορές. Οι περισσότεροι προπονητές κάνουν την ίδια προπόνηση απλά η επικοινωνία και η προσωπική αλληλεπίδραση με τους αθλητές διαφοροποιείται. Οι περισσότεροι αθλητές επιβλέπονται από αθλητές, που προέρχονται από διαφορετικέςς χώρες κάτι το οποίο αναβαθμίζει το επίπεδο όλων μας.

 

Triathlon World: Ποιά είναι η υποστήριξη την οποία το Αυστραλέζικο Ινστιτούτο των σπορ προσφέρει στους προπονητές;

Stephen Moss: Το σύστημα τριάθλου στην Αυστραλία υποστηρίζει πάρα πολύ τους προπονητές υψηλού επιπέδου επιτρέποντας μας να πράττουμε ό,τι χρειάζεται για κάθε αθλητή μας και προσφέροντάς μας ό,τι ευκαιρίες ανάπτυξης απαιτούνται και οι οποίες πιστεύουμε ότι θα έχουν επίδραση στην απόδοση των αθλητών μας. Οι προπονητές των αθλητών υψηλού επιπέδου (elite) υποστηρίζονται σε όλες τους αγώνες της ITU.

 

Triathlon World: Χρημοποιείτε την βοήθεια κάποιων ειδικών – επιστημόνων της άθλησης- και εάν ναι σε ποιους τομείς;

Stephen Moss: Ναι, η πεποίθησή μου είναι ότι απαιτείται μία ομαδική προσέγγιση ώστε να βοηθηθούν οι αθλητές. Στην ομάδα μου οι αθλητές έχουν υποστήριξη σε τομείς όπως η αθλητική ψυχολογία, η βιομηχανική της άσκησης, η ενδυνάμωση με αντιστάσεις, η εργοφυσιολογία/ φυσιολογία, το μασάζ κ.λπ. Από την πλευρά της επιστημονικής υποστήριξης χρησιμοποιούμε το SRM και το garmin για να ελέγχουμε τα προπονητικά φορτία και τις αγωνιστικές επιδόσεις ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε τις προσαρμογές που επιθυμούμε.

 

 

Triathlon World: Γιατί ενώ οι τριαθλήτριες από την Αυστραλία έχουν κυριαρχήσει στο διεθνές στερέωμα αυτό δεν συμβαίνει με τους Αυστραλούς Τριαθλητές, τουλάχιστον όσον αφορά την Ολυμπιακή απόσταση;

Stephen Moss: Καλή ερώτηση. Στην παρούσα φάση είναι σαφές ότι απαιτείται να εργαστούμε αρκετά ώστε να παράγουμε άντρες αθλητές υψηλού επιπέδου. Θεωρώ ότι οι Αυστραλέζες Τριαθλήτριες έχοντας ήδη πολλές επιτυχίες, δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους βάζοντας καινούριες στο άθλημα. Οι άντρες, από την άλλη πλευρά, έχουν να διαλέξουν μεταξύ πολλών και βιώσιμων αθλημάτων, οπότε αν μπορούσαμε να τους κατευθύνουμε προς το τρίαθλο και είχαμε παράλληλα μερικές επιτυχίες τότε όλο και περισσότεροι θα δελεάζονταν με αυτό.

 

 

Triathlon World: Το να είσαι Αυτραλός Τριαθλητής και να έχεις δύο αγωνιστικές σαιζόν τον χρόνο είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

Stephen Moss: Στο παρελθόν η Αυστραλία είχε μία πολύ δυνατή αγωνιστική σαιζόν αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον και η πραγματικότητα είναι ότι αγωνίζονται περισσότερο από υποχρέωση παρά από αναγκαιότητα. Η σαιζόν με τους αγώνες της ITU είναι πλέον πολύ μεγάλη και για να πας καλά σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να θυσιάσεις τους αγώνες στην αρχή της χρονιάς.Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε εδώ τους αγώνες μας πριν να μετακομίσουμε στην Ευρώπη αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πλεονέκτημα με την συμμετοχή μας στους αγώνες που διεξάγονται στην Αυστραλία.

 

Triathlon World: Ποιά είναι η εξέλιξη της προπονητικής φιλοσοφίας τα τελευταία 20 χρόνια; Μπορείτε να προβλέψετε την εξέλιξη της προπονητικής;

Stephen Moss: H εξέλιξη συνίσταται στην έμφαση που έχει δοθεί στην έξυπνη προπόνηση και όχι απλά στην σκληρή προπόνηση. Το άθλημά μας εχει γίνει πιο οικουμενικό. Επίσης το επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά. Κάθε αγώνας του WCS είναι σαν να τρέχεις ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Καθώς νέες μορφές προστίθενται όπως π.χ. η απόσταση σπριντ, η μεικτή ομαδική σκυταλοδρομία χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος αθλητής αφού η οποιαδήποτε αδυναμία αποκαλύπτεται.

 

Triathlon World: Πιστεύετε ότι ένας προπονητής είναι αρκετός ή απαιτείται ένας ειδικός σε κάθε άθλημα;

Stephen Moss: Ενας προπονητής χρειάζεται ώστε να διοικεί μία ομάδα ανθρώπων γύρω του και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και ειδικούς σε κάθε άθλημα. Οταν ένας προπονητής σταματάει να μαθαίνει τότε γίνεται παρωχημένος.

 

Triathlon World: Τί εργαστηριακές εξετάσεις και τι τεστ εντός του αγωνιστικού χώρου κάνετε ώστε να παρακαολουθείτε την πρόοδο του αθλητή;

Stephen Moss: Συνεχώς εξελίσουμε τα τεστ μας αλλά κυρίως χρησιμοποιούμε ένα τεστ ισχύος στο ποδήλατο και ένα προδευτικό τεστ τρεξίματος στο δαπεδοεργόμετρο. Στους αγωνιστικούς χώρους κάνουμε διάφορα σετ και χρονόμετρα ώστε να μετρήσουμε το επίπεδο των αθλητών. Ομως όλοι οι αθλητές γνωρίζουν τι θέλουν να πετύχουν και αυτό μας προσφέρει μία πολύ καλή ανάδραση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)