Because Injuries matters to us

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τρέξιμο το 2010 και με το τρίαθλο το 2013. Έκανα προπόνηση μόνη μου για αρκετά χρόνια, με τη βοήθεια και τις συμβουλές φίλων. Η προπόνησή μου αποτελούνταν κυρίως από μεγάλες αργές προπονήσεις και πολύ σπάνια από μικρότερα γρήγορα κομμάτια. Κατάφερα να τρέξω δύο Μαραθωνίους (στην Αθήνα), αρκετά sprint, ακόμη κι ένα ολυμπιακό. Καθώς όμως το τρίαθλο γινόταν όλο και περισσότερο κομμάτι της ζωής μου, οι απαιτήσεις ήταν περισσότερες: πιο μεγάλη απόσταση, πιο καλή επίδοση…

Κατάλαβα πως χρειαζόμουν καθοδήγηση για κάτι τέτοιο, γιατί φοβόμουν πως η ταχύτητα ή η περισσότερη προπόνηση θα με τραυματίσει, από τη στιγμή που δεν ξέρω πώς πρέπει να τα διαχειριστώ. Σχεδόν όλοι οι συναθλητές μου είχαν κάποιο πόνο να αντιμετωπίσουν, κάποια ευαισθησία από παλιό τραυματισμό, κάποια Νέμεση που έπρεπε να διαχειριστούν εξαιτίας κάποιας απερισκεψίας. Εγώ δεν είχα και δεν ήθελα να αποκτήσω, οπότε έπρεπε να βρω βοήθεια γι αυτό.

Κάποιος πολύ καλός φίλος και παλιός τριαθλητής επέμενε να γνωρίσω το Γιάννη Ψαρέλη, καθώς είχε ο ίδιος την εμπειρία προηγούμενης συνεργασίας μαζί του. Πολύ σύντομα βρέθηκα στην Athens Triathlon Team και η προπόνησή μου πήρε ακριβώς την αντίθετη μορφή από αυτή που ήξερα. Όλες οι προπονήσεις ήταν μικρά ή μεγάλα κομμάτια και η ανησυχία μου στην αρχή, έντονη. Σύντομα όμως προσαρμόστηκα και κατάλαβα ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά.

Η επίβλεψη του προπονητή ήταν συνεχής, ώστε να κινούμαι μέσα στην προπόνηση με μια τεχνική που είναι ασφαλής για το σώμα μου. Η διόρθωση των τεχνικών λαθών, ακόμη κι όταν ήμουν κουρασμένη, είχε τεράστια σημασία για να μείνω ασφαλής.

Τεράστια σημασία επίσης έχει το πρωτόκολλο προθέρμανσης και αποθεραπείας που ακολουθούμε σε κάθε προπόνηση, σε κάθε άθλημα, οι ασκήσεις τεχνικής που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά σε κάθε άθλημα, η καθοδήγηση με ένα ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης ώστε να μπορούν οι μύες και οι τένοντες να ανταποκρίνονται στα αυξανόμενα φορτία και βέβαια ο σωστός προγραμματισμός του όγκου, της έντασης και της ξεκούρασης.

Τέλος, εξίσου ανεκτίμητες είναι οι συμβουλές και πληροφορίες για μια πληθώρα πραγμάτων μέσα και έξω από την προπόνηση που θα μπορούσαν να κάνουν τον οργανισμό μου ευάλωτο με οποιονδήποτε τρόπο: η διατροφή και η ενυδάτωση, τα ρούχα και τα παπούτσια, οι επιφάνειες που θα τρέχω και ο χώρος που θα κολυμπώ, το πώς θα συμπεριφερθώ μετά από μια δύσκολη προπόνηση ή έναν αγώνα.

Έχω κλείσει πλέον μια δεκαετία άθλησης και αυτό που με κάνει πιο περήφανη, δεν είναι κάποιο personal best ή κάποιος αγώνας. Είναι μια δεκαετία απρόσκοπτης προπόνησης, χωρίς κανέναν τραυματισμό.

Summary
Article Name
Because Injuries matters to us
Description
Εδώ και δέκα χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα προπονητικό περιβάλλον για αθλητές Τριάθλου με μηδενικά ποσοστά τραυματισμών. H πρόληψη τραυματισμών είναι πρωτίστως προπονητική φιλοσοφία. Το δικό μας Moto είναι : «Because Injuries Matters to us” Πως έχουμε καταφέρει εδώ και 10 χρόνια να έχουμε μηδενικά ποσοστά τραυματισμών:
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)