Αγώνες Τριάθλου 2012 : Βασικοί κανόνες δεοντολογίας ….

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι έχουν δημιουργηθεί αρκετές ομάδες (αθλητικοί σύλλογοι, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και εταιρείες) οι οποίες θα διοργανώσουν αγώνες Τριάθλου μέσα στο 2012. Καθώς κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη του αθλήματος του Τριάθλου, κάτι το οποίο αδυνατεί να κάνει το ελληνικό κράτος πρέπει να υπενθυμίσουμε μερικούς κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι οποίοι τηρούνται στους αγώνες άλλων αθλημάτων στην χώρα μας καθώς και σε όλες τις χώρες που έχει αναπτυχθεί το τρίαθλο :

  • Από την στιγμή που κάποιος διοργανωτής ανακοινώσει την ημερομηνία ενός αγώνα τότε όλοι οι υπόλοιποι διοργανωτές οφείλουν να το σεβαστούν και να μην σχεδιάσουν αγώνα την ίδια ημέρα.
  • Σε περίπτωση που κάποια γκρουπ ατόμων ανακοινώσουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν σε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό αποφεύγουμε να βάλλουμε αγώνες σε αυτές τις ημέρες
  • Οι διοργανωτές πρέπει να προγραμματίζουν τις αθλητικές συναντήσεις με βασικό γνώμονα την υγεία των αθλητών. Είναι παράλογο ένας τριαθλητής που ξεκινάει την αγωνιστική του χρονιά να ξεκινήσει με half ironman. Πρέπει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα αγώνων το οποίο θα προετοιμάζει τους αθλητές για μεγαλύτερης διάρκειας αγώνες. Δηλαδή πέρα από τα δίαθλα, τα οποία μπορούν να διεξαχθούν και μέσα στον χειμώνα, πρέπει να ξεκινήσει η χρονιά με αγώνες σπριντ, να συνεχιστεί με αγώνες κλασσικής απόστασης κ.λπ.
  • Καθώς οι περισσότεροι διοργανωτές είναι και εν ενεργεία τριαθλητές πρέπει οι ίδιοι να δώσουν το «καλό» παράδειγμα και να συμμετέχουν στους αγώνες που διοργανώνουν άλλοι φορείς.
  • Ο διοργανωτής ενός αγώνα οφείλει να επιτρέψει την προώθηση άλλων αγώνων τριάθλου (π.χ. να υπάρχουν σε σημείο κοντά στην γραμματεία προκηρύξεις και αφίσες άλλων αγώνων τριάθλου/ διάθλου).
  • Οι αγώνες πρέπει να διέοπονται από ασφάλεια και να τηρούνται οι βασικοί κανόνες οργάνωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου.
  • Πρέπει να βοηθήσουμε και του άλλους διοργανωτές παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη όπως εθελοντική εργασία, υλικό αγώνων, τεχνογνωσία κ.λπ.
  • Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα αγώνων με καλή διασπορά και όχι να συσσωρεύσουμε όλους τους αγώνες μέσα στον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Είναι παράδοξο να μην έχουμε καθόλου αγώνες μέσα στον Ιούνιο –Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Απαγορεύεται ένας διοργανωτής να σχολιάσει αρνητικά για κάποιον άλλο αγώνα όπως και μία ιστοσελίδα δεν είναι σωστό να σχολιάζει μία άλλη, ένας τριαθλητής έναν άλλο, ένας προπονητής έναν άλλο κ.λπ.

 

…Μακάρι να υπάρχουν προτάσεις και να εμπλουτισθεί περαιτέρω η λίστα. Μακάρι ο καθένας αγώνας χρόνο με τον χρόνο να γίνεται όλο και καλύτερος.

Το νομικό τοπίο είναι ξεκάθαρο. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να διοργανώσει έναν αγώνα. Αυτό προκύπτει τόσο από την Ευρωπαική νομοθεσία (και περισσότερες από 19 ντιρεκτίβες της ΕΕ η οποία θεωρεί τον αθλητισμό οικονομική δραστηριότητα) καθώς και σχετικές αποφάσεις του νομικού συμβούλου της ΓΓΑ.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)