Τρίαθλο Βαρκελώνης 2013

Τρίαθλο Βαρκελώνης 2013

Κείμενο : Δημήτρης Θωμάς. Έχοντας σχεδιάσει το ταξίδι αρκετό καιρό πριν, ανυπομονούσα να λάβω μέρος σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα Τριάθλου.

Αυτό που αντίκρυσα ήταν κάτι μοναδικό, μία πόλη «φιλική» προς τον αθλητισμό, φιλική προς τους κατοίκους της!

Τεράστιοι πεζόδρομοι, αμέτρητα χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, αθλητικά πάρκα σε κάθε γειτονιά, εγκαταστάσεις αθλητικές υπερσύγχρονες κι όλα αυτά με χιλιάδες ανθρώπους να τα γεμίζουν!! Από το πρωί που ξυπνούσαμε μέχρι αργά το βράδυ έβλεπες ανθρώπους κάθε φύλου κι ηλικίας  να τρέχουν , να κάνουν ποδήλατο, skate board, rollers, surf, kite, sup και γενικά να αθλούνται.

Γι αυτούς είναι καθημερινότητα, είναι τρόπος ζωής!

Το τρίαθλο είναι πολύ διαδεδομένο στην Ισπανία, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες κι όπως μου είπε ένας φίλος που μένει εκεί , αν δεν κάνεις Τρίαθλο δεν κάνεις αθλητισμό για τους Καταλανούς!!!

Την προηγούμενη μέρα του αγώνα στην έκθεση που γινόταν με πάρα πολλά περίπτερα κι αρκετές προσφορές κάναμε την εγγραφή σε λιγότερο από 2 λεπτά!!! κι αφού χαζέψαμε για αρκετή ώρα στην expo πήγαμε να δούμε την κολυμβητική διαδρομή, τα κύματα ήταν πάνω από 2 μέτρα, βουτήξαμε κι ήταν πολύ δύσκολο να κολυμπήσεις. Σειρά είχε η διαδρομή του ποδηλάτου, μία στροφή σε χαλαρό ρυθμό και λίγο τρέξιμο για να ξεμουδιάσουμε.

Στο τέλος αφού μας ζήτησαν να φωτογραφηθούν μαζί μας κάποιοι Άραβες τουρίστες πήγαμε για ξεκούραση.

Το πρωί του αγώνα πήγαμε στη ζώνη αλλαγής, η οποία ήταν 2 γήπεδα ποδοσφαίρου!!! Ένα για το Ολυμπιακό κι ένα για το σπριντ.

Παρόλο που είχε χιλιάδες συμμετέχοντες η διαδικασία του ελέγχου από τους κριτές δεν πήρε πάνω από 2 λεπτά. Αφησα το ποδήλατο, έτρεξα από και προς αυτό για να βάλω σημάδια, τελικά έβαλα την Ελληνική σημαία πάνω στο rack και το βρήκα πολύ εύκολα μετά.

Πήγαμε στην παραλία, κόσμος χιλιάδες αλλά όλοι φιλικοί και χαμογελαστοί, γνώρισα Τριαθλητές από Ολλανδία, από Φινλανδία, Άγγλους …

Η εκκίνηση δόθηκε, οι σημαδούρες αρκετά μεγάλες και στις 2 που έπρεπε να στρίψεις 90 μοίρες είχαν δέσει κι από ένα τεράστιο μπλε μπαλόνι, το κύμα είχε υποχωρήσει αρκετά κι έτσι το κολύμπι ήταν πολύ καλό.

Βγαίνοντας στην παραλία είχαμε να τρέξουμε περίπου 750 μέτρα μέχρι τη ζώνη αλλαγής κι αφού πήραμε το ποδήλατο άλλα 400-500 μέτρα μέχρι να βγούμε στο δρόμο για 4 γύρους των 10 χιλιομέτρων.

Η διαδρομή του ποδηλάτου μέσα στο κέντρο της Βαρκελώνης σε εντελώς (!!! )κλειστούς δρόμους σχεδόν φλατ, με  θεατές κυρίως στην εκκίνηση.

Το τρέξιμο μας πέρασε παραλιακά για να μας βγάλει μέσα στο πάρκο του ζωολογικού κήπου της Βαρκελώνης, μια καταπληκτική διαδρομή και τέλος να καταλ ήξει πάλι στην παραλία για τερματισμό.

Εύχομαι και στην Ελλάδα μια μέρα να μπορέσουμε να έχουμε χιλιάδες συμμετοχές σε αγώνα τριάθλου.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)