Εισαγωγή
Οι Αυστραλοί Κολυμβητές James Magnussen, Tommaso D’Orsogna, Cameron McEvoy, Eamon Sullivan, Matt Targett και James Roberts οι οποίοι ήταν μέλη της ομάδας σκυταλοδρομίας 4 Χ 100 ελεύθερης κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 παραδέχτηκαν – με εξαίρεση τον Roberts – ότι είχαν χρησιμοποιήσει το Stilnox κατά την διάρκεια προπονητικού camp στο Μάντσεστερ.
Stilnox
Το σκευάσμα Stilnox (Zolpidem-Eur.Ph.)παρασκευάζεται από την Φαρμακευτική εταιρείαSanofi Aventis Pharmaceuticals.Το Stilnox (Zolpidem-Eur.Ph.) χρησιμοποιείται ώστε να αντιμετωπιστεούν προβλήματα αυπνίας και διαταραχής ύπνου. Υπάρχει ώστε να βοηθήσει τους χρήστες του να κοιμηθούν ευκολότερα και να μειωθεί ο αριθμός που διαταράσσεται ο ύπνος τους και ξυπνούν μέσα στο βράδυ. Το Stilnox ανήκει στην κατηγορία των καταπραυντικών/ υπνωτικών.
Παρενόχληση συναθλητών/ τριών τους.
Οι παραπάνω αθλητές τιμωρήθηκαν με πρόστιμο, το ποσό του οποίου δεν ανακοινώθηκε. Τους ανακοινώθηκε ποινή με αναστολή. Οι κολυμβητές έτσι μπορούν να συνεχίσουν να προπονούνται και να αγωνίζονται. Θα μπορέσουν να αγωνιστούν μεταξύ άλλων στη Αδελαίδα για να διεκδικήσουν μία θέση στην ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού στίβου το 2013 που θα γίνει στην Βαρκελώνη.
Οι Αυστραλοί κολυμβητές εκτός της χρήσης του Stilnox επιδόθηκαν σε μία σειρά «παιδικών ενεργειών» (όπως χαρακτηριστικά λέει εφημερίδα του Brisbane) που ενόχλησαν συναθλητές και συναθλήτριές τους.
Η Jade Neilsen κατήγγειλε ότι εκείνη και συναθλητριά τους ήταν αποδέκτες ενοχλητικών ενεργειών από μέλη της ομάδας σκυταλοδρομίας 4 Χ 100. Με λίγα λόγια και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Αυστραλέζικου τύπου τα μέλη της 4 Χ 100 συμπεριφέρθηκαν όπως μαθητές σε πενταήμερη εκδρομή χτυπώντας πόρτες συναθλητών τους, κάνοντας κλήσεις μέσα στην νύχτα κ.λπ.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας κάνει σχετική έρευνα και θα βγάλει το δικό της πόρισμα για τα συμβάντα.
Σε επόμενο άρθρο μας θα αναλύσουμε την χρήση και κυρίως τις παρενέργειες του Stilnox.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonMag (www.triathlon.gr) & TriathlonWorld.gr
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)