Athens Triathlon Team : Αθηνά Ψευτούδη

Το όνομά μου είναι Αθηνά Ψευτούδη, 51 ετών και είμαι αθλήτρια Τριάθλου εδώ και αρκετά χρόνια αλλά παράλληλα και εργαζόμενη γυναίκα πλήρους απασχόλησης.

Παρόλο που δεν έχω οικογενειακές υποχρεώσεις, έχω ιδιαίτερα απαιτητική εργασία και λίγες ώρες ελεύθερου χρόνου. Όμως θεωρώ ότι η εύρεση «χρόνου» για άσκηση είναι θέμα προτεραιοτήτων και δεν υπάρχουν δικαιολογίες, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό.

Όλοι συνδέουμε τους μήνες του καλοκαιριού, ειδικά τον κατεξοχήν  μήνα των διακοπών τον Αύγουστο ως μήνα ανάπαυσης, χαλαρώνοντας και ξαναγεμίζοντας τις μπαταρίες σας.

Για εμάς τους ερασιτέχνες αθλητές στόχος  μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον μήνα – όπου  οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις μας μειώνονται -για να κάνουμε λίγο περισσότερη προσπάθεια/ προπόνηση από το συνηθισμένο για να βελτιώσουμε τις αθλητικές μας δεξιότητες και την φυσική μας κατάσταση και να εργαστούμε με τον προπονητή μας στην βελτίωση κάποιων προπονητικών παραμέτρων, π.χ. την τεχνική μας.

Για παράδειγμα φέτος το καλοκαίρι ακολούθησα ένα κολυμβητικό bootcamp για τριαθλητές διάρκειας 3 εβδομάδων  αυτό, το οποίο απαιτούσε να ξυπνάω καθημερινά στις 6:00 για να είμαι μέσα στο νερό στις 7:00. Για εμένα ήταν το απόλυτο τεστ Δέσμευσης απέναντι στην αθλητική μου ενασχόληση.

Για μένα, το να κάνω το τρίαθλο δεν είναι απλώς μια φυσική πρόκληση σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως μία νοητική. Υπάρχουν μέρες που σκέφτεσαι ΓΙΑΤΙ το κάνω αυτό;

Δεν θα πω ψέματα ότι είμαστε σιδερένιοι άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες ή  προερχόμαστε από άλλο πλανήτη  (αν και οι άντρες που δεν προέρχονται από τον αθλητισμό μας βλέπουν ως εξωγήινους!) είμαστε όπως όλοι οι άλλοι, με ίσως ελαφρώς διαφορετικούς στόχους στη ζωή. Ξεκίνησα το τρίαθλο, όντας αθλητικά δραστήρια όλη τη ζωή μου στην ηλικία των 42 (αρχικά με τρέξιμο) σε μία φάση της ζωής μου όπου προσπάθησα να ξεπεράσω ένα προσωπικό οικογενειακό ζήτημα.

Ξεκίνησα τρίαθλο καθώς είχα την ανάγκη να απελευθερώσω την ενσωματωμένη ενέργεια και να το διοχετεύσω σε κάτι θετικό. Όσο καιρό ασχολούμαι με το τρίαθλο νοιώθω ότι αποκομίζω ατελείωτα οφέλη, ένα από τα οποία είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μου συστήματος κάτι το οποίο είναι ζητούμενο κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών/στη  νέα εποχή στην οποία ζούμε. Κατά τη διάρκεια του COVID τα προπονητικά μου σχέδια, τα διαδικτιακά σεμινάρια που έκανε η ομάδα, η επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας με κράτησαν ισορροπημένη και με βοήθησαν να νιώσω ότι δεν είμαι μόνη σε αυτό. Δεν «εκπαιδεύομαι» μόνο για αγώνες, αλλά εκπαιδεύομαι για να διατηρώ τον εαυτό μου συγκεντρωμένο και ήρεμο.

Είμαι σε θέση να διατηρήσω ένα σταθερό σωματικό βάρος, το δέρμα μου είναι λαμπερό και το πιο σημαντικό κοιμάμαι καλά και ναι για γυναίκα της ηλικίας μου νοιώθω ότι απέχω πολύ από την κρίση της μέσης ηλικίας. Βλέπω πολλές φίλες μου και μερικές ακόμα νεότερες να υποφέρουν τρομερά με προεμμηνοπαυσιακά προβλήματα.

Πιστεύω πραγματικά ότι με ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, μια δίαιτα και μια καλή κατεύθυνση μπορείτε να τα κρατήσετε όλα σε απόσταση, φυσικά αυτό δεν θα σταματήσει την φυσιολογική εξέλιξη να συμβεί, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε να μετριάζουμε και να καθυστερούμε τα ζητήματα της γήρανσης.

Η πρώτη μου προτεραιότητα στη ζωή είναι να είμαι εντάξει, να νιώθω δυνατή, να νιώθω αυτοπεποίθηση και να έχω καλή κατανόηση του τι χρειάζομαι και τι με κάνει ευτυχισμένη. Το να κάνω Τρίαθλο με βοηθά να επιτύχω όλα αυτά και περισσότερο από όλα αυτή η διαδικασία αποτελεί μία εσωτερική ανταμοιβή για εμένα.

Το τρίαθλο είναι ένας τρόπος ζωής και ακόμη και στις διακοπές μου.  Πάντα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μου υπάρχει το ποδήλατό μου. Παράξενο ίσως για μερικούς, αλλά οι τριαθλητές θα ήταν περίεργοι αν ΔΕΝ πήρατε το ποδήλατό σας .. παπούτσια για τρέξιμο ή τα κολυμβητικά σας γυαλάκια!

Athens Triathlon Team Athena Pseftoudi

Athens Triathlon Team Athena Pseftoudi

Summary
Athens Triathlon Team : Αθηνά Ψευτούδη
Article Name
Athens Triathlon Team : Αθηνά Ψευτούδη
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)