Κλασσικός Μαραθώνιος Αθήνας : Συνέντευξη Τύπου

Παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δόθηκε την Πέμπτη (20/9) η συνέντευξη Τύπου για τον 30ο Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ενα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, με πολιτιστική και αθλητική σημασία, το οποίο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και για τους απλούς πολίτες. Φέτος συμπληρώνονται τα 30 χρόνια από την καθιέρωση του αγώνα ως διεθνή, γεγονός που θα γιορταστεί ανάλογα, με την παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε Γκαλά που θα γίνει την Παρασκευή (9/11), δύο μέρες πριν από τον αγώνα. Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων θα υπάρξει γιορτή για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και της συμπλήρωσης, 30 χρόνων από την ίδρυση της AIMS.

“Ο φετινός μαραθώνιος συμπίπτει με τρεις επετείους. Είναι τα 30 χρόνια από την καθιέρωση του αγώνα, τα 30 χρόνια από την ίδρυση της AIMS, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΓΑΣ και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας.

Φιλοδοξούμε η φετινή διοργάνωση να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από εκείνες που προηγήθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθήνας και Μαραθώνα και την ΟΠΑΠ ΑΕ, που είναι ο μέγας χορηγός αυτού του αγώνα”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, που στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην Υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη: “Πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικής σημασίας. Σε αυτόν τον αγώνα ο βασικός στόχος δεν είναι η νίκη, αλλά ο τερματισμός. Ο μαραθώνιος στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και αυτό είναι ότι πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε. Παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό μοχλό. Μέσα από την διαδρομή του θα αναδείξουμε τα ιστορικά σημεία της Αττικής και της Αθήνας. Θα αφήσει πίσω τα σημάδια που έχει αφήσει η κρίση”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος είπε: “Η κλασική είναι μια μοναδική διαδρομή. Παγκόσμιο μνημείο που σηματοδοτεί ιστορικό σημείο. Είμαστε θεματοφύλακες του γεγονότος και έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να το οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να το στηρίξουμε. Εχουμε ανάγκη να στρέψουμε τα βλέμματα του κόσμου στην πόλη της Αθήνας. Πρέπει να αποδείξουμε πως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Ο κλασικός μαραθώνιος είναι διαχρονική αξία. Η ΟΠΑΠ ΑΕ πιστεύει σε αυτό το γεγονός και γι’αυτό θα συνεχίσει να το στηρίζει μέχρι το 2016”.

Στην σημασία του γεγονός, στάθηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης: “Για τους μαραθωνοδρόμους όλου του κόσμου είναι όνειρο ζωής να τρέξουν στην κλασική διαδρομή. Είναι ευκαιρία του Δήμου να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της πόλης. Παρά τα όποια προβλήματα έχει δημιουργήσει η κρίση, η Αθήνα παραμένει μια όμορφη και φιλόξενη πόλη, που αξίζει κανείς να γνωρίσει”.

 

Σημαντικές λεπτομέρειες για τον φετινό αγώνα, έδωσε ο πρόεδρος της Ο.Ε ΚΜΑ- αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.

“Πρόκειται για μια παγκόσμια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού με συμμετοχές από 90 χώρες του κόσμου. Ο 30ός ΚΜΑ εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις , την EXPO , την τελετή έναρξης το Σάββατο και τους αγώνες μας την Κυριακή έχει εφέτος δύο επιπλέον εκδηλώσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Η πρώτη αφορά την εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Γρηγόρη Λαμπράκη στην οποία θα μιλήσει και Βασίλης Βασιλικός, και η δεύτερη θα είναι μια γιορταστική βραδιά που θα συνδιοργανώσουν ο ΣΕΓΑΣ και η AIMS στην οποία θα τιμηθούν προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με την ιστορία των ΚΜΑ.

Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι μέχρι την παραμονή των αγώνων θα φθάσουν τις 4.000 και όλοι θα συμπράξουν στη μεγάλη προσπάθεια.

Ειδική αναφορά θα ήθελα να άνω στο μεγάλο χορηγό μας την ΟΠΑΠ Α.Ε που εκτός από χρηματοδότης είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος με τον οποίο μοιραζόμαστε στόχους και οράματα.

Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι εφέτος χορηγός επικοινωνίας είναι η δημόσια Τηλεόραση της ΕΡΤ η οποία θα μεταδώσει αποκλειστικά τον ΚΜΑ.

Εφέτος έχουμε επενδύσει σε ένα μεγάλο ρεκόρ. Εκτός από το ρεκόρ διαδρομής που ευελπιστούμε να καταρρίψει κάποιο από τα μεγάλα ονόματα που θα αγωνιστεί, επιδίωξή μας είναι να καταρριφθεί και το ρεκόρ συμμετοχής, να ξεπεράσουμε δηλαδή τις 25.000 συμμετοχές και να αγγίξουμε τις 30.000”.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος, σχολίασε: “Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα, εκτός από τη θεσμική του γ.γ του Ε.Ο.Τ είμαι και αυτοδιοικητικός, ως δημότης του Δήμου Νέας Μάκρης-Μαραθώνα απ΄όπου περνά ο ΚΜΑ οπότε είναι και για τον τόπο μου πρόκληση να πετυχαίνει κάθε χρόνο και περισσότερο η διοργάνωση.

Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται θετικά γεγονότα και ο ΚΜΑ είναι το εθνικό γεγονός της χρονιάς για την Ελλάδα, ένα γεγονός με διάρκεια και συνέχεια. Εμείς ως Ε.Ο.Τ βλέπουμε τη χορηγία του ΚΜΑ ως επένδυση με ανταποδοτικό χαρακτήρα, Μια επένδυση δυναμική με αναπτυξιακά κίνητρα που λειτουργεί και ως γέφυρα για το μέλλον.

Η ιστορία του ΚΜΑ μας τιμά, είναι μια μοναδική ευκαιρία προβολής για την Ελλάδα καθώς το τουριστικό μας προϊόν είναι παγκόσμιο. Ως αγωνιστική και πολιτιστική διοργάνωση ο ΚΜΑ μας εμπνέει ώστε να επενδύουμε κάθε φορά με όραμα και δυναμική στα πολλαπλά εθνικά του οφέλη”.

“Ο 30ος Κλασσικός Μαραθώνιος είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επιτυχημένης διαδρομής. Είναι το μαζικότερο άθλημα στον κόσμο . Ας ξεκινήσουμε συντεταγμένα τη μαραθώνια διαδρομή της μετάλλαξης ενός μείζωνος αθλητικού γεγονότος σε ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός για να έχουμε σε λίγα χρόνια στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του πολιτισμού μας”, είπε ο Ιορδάνης Λουίζος Δήμαρχος Μαραθώνα, ενώ η Αννα Παπαδημητρίου, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, σχολίασε: “Και πέρυσι η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης κύριος Γιάννης Σγουρός παρά τα προβλήματα συμμετείχαμε ενεργά στην διοργάνωση. Φέτος δίνουμε όλοι οι φορείς του δημοσίου συνεργαζόμενοι μεταξύ μας ένα καλό παράδειγμα σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Το μήνυμα της ειρήνης που μεταφέρει ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πολύ σημαντικό και προς τα έξω και προς τη χώρα μας. Ειρηνικά βοηθάμε με πίστη για να επιτευχθεί ένας σκοπός. Τρέχουμε για την πορεία , τρέχουμε για να κερδίσει κάποιος ανάμεσα σε πολλούς αγνώστους”.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)