Παπούτσια Τρεξίματος Asics – Παπούτσια για τρέξιμο νέας γενιάς για γυναίκες

 

Βρήκαμε το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο www.asics.gr καθώς θεωρούμε ότι περιέχει εξαιρετικές πληροφορίες για τις γυναίκες τριαθλήτριες/ δρομείς το αναδημοσιεύουμε ως έχει.

“Αν και είναι προφανές ότι από τη φύση τους οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν, δεν είναι το ίδιο εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι τρέχουν και διαφορετικά. Μέχρι πρόσφατα, τα περισσότερα γυναικεία παπούτσια για τρέξιμο αποτελούσαν απλώς μικρότερες εκδόσεις των αντρικών παπουτσιών. Ωστόσο, όσο γνωρίζουμε καλύτερα τις σωματικές και ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, τόσο τα παπούτσια τρεξίματος προσαρμόζονται στις ανάγκες του γυναικείου σώματος.

Την τελευταία δεκαετία, η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ο τύπος βηματισμού και η βιο-μηχανική των κάτω άκρων των γυναικών διαφέρουν σε σχέση με τους άντρες. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο τρέχουν οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικός, ενώ η διαπίστωση αυτή βοηθά να εξηγήσουμε γιατί οι γυναίκες δρομείς υφίστανται διαφορετικούς τύπους τραυματισμών. Για το σχεδιασμό των παπουτσιών τρεξίματος, η ASICS λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων, της άνεσης και της ασφάλειας των γυναικών.

Παπούτσια για τρέξιμο νέας γενιάς για γυναίκες

«Για σειρά ετών, οι αθλήτριες ήταν κάπως παραγκωνισμένες, γιατί τα αθλητικά παπούτσια σχεδιάζονταν και κατασκευάζονταν για άντρες» λέει ο Simon Bartold, Διεθνής Σύμβουλος Έρευνας της ASICS.. «Αυτό προκαλεί εντύπωση, γιατί, σε τελική ανάλυση, οι αθλήτριες δρομείς ήταν περισσότερες από τους άντρες! Η ASICS εντόπισε αυτή την παραφωνία πριν από αρκετά χρόνια και από τότε εργαζόμαστε σταθερά για μια επιστημονική προσέγγιση προκειμένου να κάνουμε το τρέξιμο μια πιο ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία για τις γυναίκες.»

«Η ASICS υπήρξε πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος, και η πρόσφατη ειδική ως προς το φύλο έρευνά μας θέτει ένα νέο ορόσημο στη βιομηχανία υποδημάτων που προσφέρουν προστασία στις αθλήτριες. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη προστασία από τους τραυματισμούς και καλύτερες επιδόσεις». — Simon Bartold, Διεθνής Σύμβουλος Έρευνας της ASICS.

Σχήμα του ποδιού
Ένα απλό πρώτο παράδειγμα είναι ότι το γυναικείο πόδι έχει διαφορετικό σχήμα. Δεν είναι μόνο ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερα πόδια από τους άντρες, έχουν επίσης διαφορετική αναλογία μεταξύ της φτέρνας και του μπροστινού τμήματος του πέλματος. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες έχουν στενότερη φτέρνα σε σχέση με το μπροστινό τμήμα του πέλματος. Όταν φορούν αντρικά παπούτσια για τρέξιμο, συχνά η φτέρνα τους γλιστρά μέσα στο παπούτσι, γεγονός που προκαλεί αστάθεια και ερεθισμούς. Από την άλλη, καθώς ορισμένες γυναίκες προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα αγοράζοντας στενότερα παπούτσια, το πόδι τους πιέζεται και προκαλείται πόνος στο πόδι.

Διαφορά ανδρών –  γυναικών στην αναλογία φτέρνας και μπροστινού τμήματος του ποδιού:
Οι γυναίκες έχουν στενότερη φτέρνα σε σχέση με το μπροστινό τμήμα του ποδιού.

Η ASICS έδωσε λύση σε αυτό το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολλές γυναίκες δρομείς δημιουργώντας παπούτσια με ειδική εφαρμογή για κάθε φύλο. Τα γυναικεία παπούτσια της ASICS έχουν διαφορετική φόρμα, καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικό καλούπι. Το ειδικό για κάθε φύλο καλούπι βελτιώνει σημαντικά την εφαρμογή για τις γυναίκες δρομείς, αποτρέποντας προβλήματα όπως η μετατόπιση της φτέρνας.

Μια άλλη τεχνολογία της ASICS, η οποία βοηθά για την καλύτερη εφαρμογή στις γυναίκες – αλλά και στους άντρες – ονομάζεται Personal Heel Fit (PHF). Χρησιμοποιώντας αφρό μνήμης στην επένδυση της φτέρνας, το PHF παίρνει το σχήμα της φτέρνας του κάθε χρήστη και αγκαλιάζει το πέλμα χωρίς να δημιουργεί ερεθισμούς.

Επαναφορά
Μια άλλη σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ότι οι γυναίκες είναι συνήθως ελαφρύτερες από τους άντρες. Μία από τις βασικές λειτουργίες των παπουτσιών για τρέξιμο είναι η μείωση των δυνάμεων πρόσκρουσης στα πέλματα και τα πόδια. Ωστόσο, επειδή τα συστήματα απορρόφησης των κραδασμών στα παπούτσια τρεξίματος σχεδιάζονταν πάντα λαμβάνοντας υπόψη το βάρος των αντρών, το απορροφητικό υλικό ήταν συνήθως πολύ πυκνό για τις γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες δεν πίεζαν πλήρως το υλικό και δεν επωφελούνταν αρκετά από την ιδιότητά του για επαναφορά.

Σύστημα απορρόφησης του μπροστινού τμήματος του ποδιού ειδικό για κάθε φύλο:
Οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερη επαναφορά.

Η ASICS απάντησε στο θέμα αυτό δημιουργώντας ένα σύστημα απορρόφησης του μπροστινού τμήματος του ποδιού ειδικό για κάθε φύλο. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ένα αποκλειστικής χρήσης απορροφητικό υλικό που ονομάζεται Solyte, το οποίο είναι λιγότερο πυκνό από το αντίστοιχο που χρησιμοποιείται στους άντρες. Το υλικό αυτό, το οποίο τοποθετείται κάτω από το ακροστήριγμα του ποδιού και καταλαμβάνει όλο το πλάτος του παπουτσιού, προσφέρει στις γυναίκες δρομείς μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης των δυνάμεων πρόσκρουσης και περισσότερη επαναφορά. Με λίγα λόγια, το ειδικό για κάθε φύλο σύστημα απορρόφησης του μπροστινού τμήματος του ποδιού κάνει τα παπούτσια τρεξίματος πολύ πιο άνετα για τις γυναίκες που τα φορούν.

Φύλο και βάδισμα
Μέχρι τώρα, κοιτούσαμε διαφορές που αφορούν τη δομή του σώματος των δύο φύλων, αλλά υπάρχουν επίσης και σημαντικές διαφορές όσον αφορά το ορμονικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Μια πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Bartold και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Applied Physiology. Ερευνώντας την επίδραση των οιστρογόνων στη δυνατότητα διάτασης των μαλακών μυών, άνοιξε το δρόμο σε σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό των ειδικών για κάθε φύλο παπουτσιών για τρέξιμο της ASICS.

Πρόσφατα εξήγησε ο Bartold, «επικεντρωνόμαστε στην επίδραση των οιστρογόνων, των βασικών γυναικείων ορμονών, στην ελαστικότητα ή τη δυνατότητα διάτασης των ιστών. Η έρευνα αυτή είχε πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα και μας επέτρεψε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι κύριοι μαλακοί ιστοί, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, τα περιτόναια και οι μύες επηρεάζονται από την επίδραση των οιστρογόνων, στη διάρκεια των 28 ημερών του κύκλου της ωορρηξίας».

Η έρευνα του Bartold έδειξε ότι η αρχιτεκτονική του γυναικείου ποδιού αλλάζει ανάλογα με τη διακύμανση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του μήνα. Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα χαλαρώνουν τους ιστούς και μία από τις συνέπειες της ιδιότητας αυτής είναι ότι το ύψος της καμάρας του γυναικείου ποδιού χαμηλώνει. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη βιο-μηχανική του ποδιού, και ιδίως του πελματιαίου περιτόναιου, μιας δέσμης πυκνού ιστού, η οποία απλώνεται σε όλο το μήκος του πέλματος και είναι βασική για τη σταθεροποίηση του ποδιού κατά το βηματισμό. Σε κάθε βήμα, το πελματιαίο περιτόναιο συσφίγγεται και τεντώνεται βάσει ενός μηχανισμού που είναι γνωστός ως μηχανισμός του βαρούλκου.

Ο μηχανισμός του βαρούλκου: όταν τα δάχτυλα του ποδιού τεντώνονται προς τα πάνω (dorsiflex), η καμάρα σηκώνεται και το πελματιαίο περιτόναιο εκτείνεται και τεντώνεται.

Η ASICS προσπάθησε να σχεδιάσει παπούτσια τρεξίματος τα οποία μιμούνται αυτή τη φυσική κίνηση του ποδιού, καταλήγοντας στη δημιουργία μιας τεχνολογίας που ονομάζεται Space Trusstic System. Τα παπούτσια αυτά, αποτελούμενα από ένα θύλακα αέρα τοποθετημένο σε καίριο σημείο ανάμεσα στο μηχανισμό του Trusstic και τη στρώση της ενδιάμεσης σόλας κάτω από την καμάρα του ποδιού, επιτρέπουν στο πελματιαίο περιτόναιο να πιέζει ελεύθερα προς τα κάτω, ενώ παράλληλα στηρίζουν το πόδι.

FΓια τις γυναίκες, το Space Trusstic τροποποιήθηκε για να εξυπηρετήσει μια καμάρα χαμηλότερου ύψους και να προσφέρει στο πελματιαίο περιτόναιο αρκετό χώρο για να τεντωθεί και να βοηθήσει το μηχανισμό του βαρούλκου στη λειτουργία του. Το ειδικό για γυναίκες Space Trusstic προσφέρει στο γυναικείο πόδι τα σωστά επίπεδα στήριξης και ευκαμψίας καθώς κινείται στο πλαίσιο του κύκλου βαδίσματος.

Οι φιλικές για τη γυναίκα τεχνολογίες, όπως το ειδικό για γυναίκες Space Trusstic και το ειδικό για γυναίκες σύστημα απορρόφησης του μπροστινού τμήματος του ποδιού, κάνουν τα παπούτσια τρεξίματος πιο άνετα και αποτελεσματικά για τις γυναίκες. Μιλώντας συμπερασματικά για αυτές τις τελευταίες καινοτομίες, ο Bartold δηλώνει: «Η ASICS υπήρξε πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος και η πρόσφατη ειδική ως προς το φύλο έρευνά μας θέτει ένα νέο ορόσημο στη βιομηχανία υποδημάτων που προσφέρουν προστασία στις αθλήτριες. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη προστασία από τους τραυματισμούς και καλύτερες επιδόσεις»

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας που εισάγει τα Asics στην Ελλάδα : www.asics.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)