Εφαρμογή των αρχών του LTAD στην προπονητική του Τριάθλου (7-9 ετών)

Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο : Εφαρμογή των αρχών του LTAD  στην προπονητική  του Τριάθλου (Μέρος πρώτο : παιδιά 7-9 ετών)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Στην Ηλικία των 7-9 θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην κολύμβηση που είναι ένα τεχνικό άθλημα και μέσω του οποίου μπορούμε να αναπτύξουμε πολλές κινητικές δεξιότητες το παιδί καθώς και να αναπτύξουμε την αερόβια ικανότητα. Θα ακολουθήσουμε τα ίδια στάδια προπόνησης που ακολουθούν οι προπονητές κολύμβησης με εκμάθηση και των 4 στύλ.

Θεωρούμε ότι οι τεχνικές δεξιότητες που θα αποκτήσουν από την κολύμβηση θα μπορέσουν να μεταφερθούν αργότερα και σε άλλες δραστηριότητες, δηλαδή στο τρέξιμο και την ποδηλασία.

Ταυτόγχρονα η προπόνηση του τρεξίματος θα είναι περισσότερο προπόνηση των βασικών/ θεμελιωδών βασικών δεξιοτήτων (LTAD) και λιγότερο δομημένη προπόνηση βελτίωσης της φυσιολογικών χαρακτηριστικών στο τρέξιμο.

Δηλαδή θα είναι περισσότερο βασική προπόνηση στίβου και όχι αποκλειστικά προπόνηση τρεξίματος. Το παιδί θα μάθει να αλλάζει κατεύθυνση, να πηδάει κάποια εμπόδια, να κινείται με το ένα πόδι, να πετάει κάποιο αντικείμενο κ.λπ.

Το παιδί θα μάθει να εκτελεί βασικές δρομικές ασκήσεις καθώς και να δομεί σωστά μία ΠΜΟ.

Θα μάθει τις διάφορες μεθόδους τεχνικής όπως η μέθοδος POSE και θα μπορεί να προσαρμόζει την τεχνική του ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης (προθέρμανση, Interval προπόνηση, τρέξιμο συνεχόμενο).

Το τρέξιμο θα εξασφαλίσει ότι θα έχουμε την ανάπτυξη οστών με μεγάλη πυκνότητα ικανά να εξασφαλίσουν αργότερα τα προπονητικά φορτία της έκκεντρης συστολής στο τρέξιμο, κάτι στο οποίο έχουν πρόβλημα οι κολυμβητές που ασχολούνται σε μεγαλύτερη ηλικία με το τρίαθλο (τάση για οστικά προβλήματα – περιοστίτιδα ή κατάγματα κόπωσης- στην κνήμη)

Στην ποδηλασία θα μάθουμε τις βασικές δεξιότητες : ισορροπία, αλλαγή κατεύθυνσης, φρενάρισμα, ορθοπέταλο κ.λπ. καθώς και τους κανόνες ασφαλούς ποδηλάτισης σε δρόμο (Κώδικας οδικής κυκλοφορίας).

Θα μάθει να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό, γνωρίζοντας πότε και πως θα αλλάζει ταχύτητες, πως θα κάνει έλεγχο ασφαλείας στα φρένα, να φουσκώνει τα λάστιχα, να φοράει σωστά το κράνος κ.λπ.

Προσωπικά θα επέμενα το παιδί να κάνει ταυτόγχρονα και μία προπαιδεία ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε νοητικές και κινητικές δεξιότητες που δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε με την προπόνηση τριάθλου.

Triathlon Coaching Services

Triathlon Coaching Services

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)