Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο : Frequently Asked Questions

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου) -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Τι είναι και τι κάνει η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου;
Απάντηση :
Ορισμός -Είναι η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά την άσκηση ο αθλούμενος. Εκφράζεται είτε σε απόλυτες τιμές (λίτρα ανά λεπτό άσκησης) ή σε σχετικές (ml ανά λεπτό και ανά κιλό σωματικό βάρους).
Τι κάνει- Είναι βασικός δείκτης φυσικής κατάστασης αν και όλο και ενισχύεται η πεποίθηση ότι δεν έχει ισχυρή συσχέτιση με το αγωνιστικό αποτέλεσμα. Στα αθλήματα μεταφοράς βάρους (τρέξιμο – ποδηλασία σε ανηφόρα) μας ενδιαφέρει η σχετική προς το βάρος τιμή ενώ σε αθλήματα μηχανικής υποστήριξης (π.χ. κωπηλασία, ποδηλασία χρονομέτρησης σε επίπεδες επιφάνειες, κολύμβηση) η απόλυτη τιμή.

Τι είναι και τι κάνει το γαλακτικό;
Απάντηση :
Ορισμός -Το γαλακτικό οξύ όπως είναι η εμπειρική του ονομασία είναι το 2-υδρόξυ προπανικό οξύ (CH3-CH (OH)- COOΗ) και είναι προϊόν καταβολισμού (αποικοδόμησης) του γλυκογόνου κατά τη διάρκεια της αναερόβιας γλυκόλυσης και παράγεται κατά την οξείδωση της του πυροσταφυλικού οξέος μέσω της δράσης του ενζύμου της γαλακτικής δευδρογονάσης το οποίο ελαττώνει το ενεργειακό φράγμα της αντίδρασης. Η συγκέντρωσή του στο αίμα εκφράζεται σε mmol/ l.
Τι κάνει : Παλαιότερα πιστεύαμε ότι αποτελεί βασικό καματογόνο παράγοντα και ανασταλτικό παράγοντα συνέχισης παραγωγής του ίδιου επιπέδου έργου.. Πλέον πιστεύουμε ότι η συγκέντρωσή του στους μύες και κατ’επέκταση στο αίμα όπου μπορούμε να το μετρήσουμε αντικατοπτρίζει το μέγεθος της οξέωσης και προπονητικά η τιμή του χρησιμοποιείται ως βασική ένδειξη της έντασης κατά την διάρκεια της άσκησης. Βασικό πλεονέκτημα η εξαιρετική συσχέτιση με το παραγόμενο έργο/ επίδοση και η ευκολία μέτρησης του με φορητούς μετρητές όπως αυτού για την μέτρηση της γλυκόζης.

Τι είναι και τι κάνει το γλυκογόνο;
Απάντηση :
Ορισμός : Είναι ένα γραμμικό πολυμερές (όπως είναι η μαλτοδεξτρίνη ή το άμυλο) της γλυκόζης το οποίο το συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα στα κύτταρα του ήπατος και των μυών.
Τι κάνει – Είναι η μοναδική μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί την βασική μορφή ενέργειας στην αερόβια μορφή άσκησης. Επιστημονικός και προπονητικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση των αποθεμάτων του στο ανθρώπινο σώμα πριν από αερόβιες δραστηριότητες και κυρίως αγώνες αντοχής- μεσαίας και μεγάλης διάρκειας.

Triathlon Coach

Triathlon Coach

Summary
Προπόνηση Τριάθλου - Συνηθισμένες Ερωτήσεις
Article Name
Προπόνηση Τριάθλου - Συνηθισμένες Ερωτήσεις
Description
Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου Συγκέντρωση Γαλακτικού στο αίμα Επίπεδα Γλυκογόνου
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)