Ανθρωπομετρικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά κολυμβητών και κολυμβητριών που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών 2018

Ανθρωπομετρικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά κολυμβητών και κολυμβητριών που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών 2018

Σ. Μεσσήνης1, Γ. Τσεκούρας1, Ε. Χερουβείμ1,2, Γ. Ψαρέλης1, Χ. Συμεωνίδης1, Π. Κουλουβάρης1, Χ. Τσολάκης1,2

11η Ορθοπαιδική Κλινική, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Εισαγωγή: Επιλεγμένα ανθρωπομετρικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά συνδέονται με την απόδοση στην κολύμβηση και τροποποιούνται με την ηλικία και το φύλο. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η καταγραφή επιλεγμένων ανθρωπομετρικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών κολυμβητών/τριων οι οποίοι συμμετείχαν τον Ιούνιο του 2018 στο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών.

Υλικό & Μέθοδος: Συνολικά 39 κολυμβητές και 43 κολυμβήτριες μέσης τιμής της ηλικίας 17.2±1.8 έτη και 17.4±2.4 έτη, μέσης τιμής αναστήματος 178.6±6.7 cm και 167.4±62.6 cm, μέσης τιμής σωματικού βάρους 69.6±8.8 kg και 60.2±6.7 kg και ποσοστού λίπους 15.8±3.8 % και 25.8±2.9 %, αντίστοιχα, υποβλήθηκαν σε ανθρωπομετρικό έλεγχο. Για τη συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες είχαν επιτύχει συγκεκριμένα όρια υψηλών επιδόσεων. Το δείγμα ομαδοποιήθηκε σύμφωνα με τις ηλικιακές-αγωνιστικές τους κατηγορίες: παίδων (Ν=18), κορασίδων (Ν=20), εφήβων (Ν=12), νεανίδων (Ν=15), ανδρών (Ν=9), γυναικών (Ν=8).Υπολογίστηκαν ο δείκτης μάζας σώματος, το ποσοστό λίπους με την εξίσωση των 4 δερματοπτυχών κατά Durnin and Womersley, η τοπική κατανομή λίπους (αθροισμα δερματοπτυχών δικεφάλου-υποπλάτια, κοιλικακής-υπερλαγονίου και μηρού-γαστροκνημίου) και ο δείκτης ανοίγματος χεριών/ανάστημα.

Αποτελέσματα: Υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ κολυμβητών και κολυμβητριών σε όλες τις μεταβλητές της μελέτης (p = 0.01-0.000). Όσον αφορά την τοπική κατανομή λίπους, στις κολυμβήτριες φαίνεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα λίπους εμφανίζεται στο κάτω μέρος του σώματος, ενώ στους κολυμβητές δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα άνω και κάτω άκρα καθώς και στον κορμό. Το ποσοστό σωματικού λίπους διέφερε μεταξύ των ομάδων και στα δύο φύλα (p = 0.039-0.000). Η τοπική κατανομή λίπους δεν διαφοροποιήθηκε με την πάροδο της ηλικίας. Το άνοιγμα χεριών ήταν μεγαλύτερο του αναστήματος κατά 9.3±4.7cm στους κολυμβητές και κατά 4.98±3.4cm στις κολυμβήτριες αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης ανοίγματος χεριών/ανάστημα κυμάνθηκε στους κολυμβητές από 1.04-1.06, ενώ στις κολυμβήτριες ήταν ελαφρά χαμηλότερος 1.03-1.04 χωρίς να διαφέρει μεταξύ των ομάδων.

Συμπέρασμα: Οι τιμές του ποσοστού σωματικού λίπους των Ελληνίδων κολυμβητριών εμφανίζονται να είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές κολυμβητριών υψηλού επιπέδου. Αντίθετα, οι δείκτες ανοίγματος χεριών/ανάστημα (>1.0) δείχνουν ικανοποιητικές ανθρωπομετρικές διαστάσεις οι οποίες ελάχιστα υπολείπονται από τα ιδανικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων

Summary
Article Name
Κολύμβηση
Description
Επιλεγμένα ανθρωπομετρικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά συνδέονται με την απόδοση στην κολύμβηση και τροποποιούνται με την ηλικία και το φύλο. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η καταγραφή επιλεγμένων ανθρωπομετρικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών κολυμβητών/τριων οι οποίοι συμμετείχαν τον Ιούνιο του 2018 στο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)