ΕΡΤ : Ανακαλεί την απομάκρυνση των παρουσιαστών της “Πρωινής Ενημέρωσης”.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Νίκος Τέλλης προσπαθεί να περιορίσει τις έντονες αντιδράσεις από την ύποπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη για το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας απόφαση απομάκρυνση των παρουσιαστών της “Πρωινής Ενημέρωσης”.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα εκτός από έλλειψη δημοκρατίας έχουμε και ανίκανους ανθρώπους που προβαίνουν σε ανόητες, άκομψες ενέργειες…πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις την απόφαση απομάκρυνσης των δημοσιογράφων. Εκτός και εάν υποθέσουμε ότι ορισμένοι θέλουν να κάνουν κομματικό- κυβερνητικό μέσο προπαγάνδας τoυς την ΕΡΤ και αδιαφορούν για τις αντιδράσεις του κόσμου.

Mας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι θέτει ο ο πρόεδρος της ΕΡΤ θέμα “κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας” ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιεικώς απαράδεκτης δημοσιογραφικής συμπεριφοράς, όπως της κας. Στάη που ειρωνεύεται συστηματικά τους καλεσμένους της σιωπούσαν όλοι στο “Μέγαρο της Μεσογείων”. Εμείς είχαμε ζητήσει την απομάκρυσνη της κας. Στάη μετά την αδυναμία της να αντιμετωπίσει με ίσους όρους προεκλογικά όλα τα κόμματα. Ομως φυσικά η κα. Στάη συνέχισε κανονικά συμπεριφερόμενη ως πολιτική αντίπαλος και όχι ως δημοσιογράφος.

Τί θα έπρεπε να γίνει να γίνει στην περίπτωση των δημοσιογράφων της “Πρωινής Ενημέρωσης” ; Να ζητήσει αυτός που θίγεται, στην παρούσα ο κ.Δένδιας, να κάνει τηλεοπτική  παρέμβαση και να αποκαταστήσει την αλήθεια, εάν τυχόν πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι την παραποίησαν. Εάν οι δημοσιογράφοι του το είχαν αρνηθεί τότε όντως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κατάργηση κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Τώρα δεν είναι παράλογο κάποιος να συμπεράνει ότι υπήρξε παρασκήνιο και ότι ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ πήρε κομματικές εντολές. Δεν θα μπορούσε ο κ. Δένδιας να υπερασπίσει τον εαυτό του δημοσιογραφικά; Δεν είναι ανόητη η κίνηση του Λιάτσου; Τώρα είναι απόλυτα εκτεθειμένος και το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να παραιτηθεί.

Εκτός από την ελληνική οικονομία η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι σε βαθιά κρίση με την “άρχουσα πολιτικά, και διεπλεκόμενη με media και οικονομικά συμφέροντα, τάξη” να δρα προκλητικά, με τον ίδιο ή και πολλές φορές χειρότερο τρόπο που δρουν τα αυταρχικά καθεστώτα.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε.

ΝΙΚΟΥ ΤΕΛΛΗ

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, κ. Νίκος Τέλλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη θέση που διατύπωσε για το θέμα της εκπομπής «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και της προσωρινής απομάκρυνσης των παρουσιαστών της, κ.κ. Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που διεξήχθη σήμερα εκτός ημερησίας διατάξεως στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας:

«Κατ’ αρχήν δεν στερείται βάσεως η συζήτηση περί παραβιάσεως κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας εκ μέρους των παρουσιαστών της εκπομπής. Κανόνες οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, επιβάλλουν τόσο την επαρκή διασταύρωση των μεταδιδόμενων πληροφοριών όσο και το να δίδεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης των απόψεων όλων των, κάθε φορά, εμπλεκομένων. Από την άλλη μεριά, πάντως, παίρνοντας υπόψη ότι:

– α) μόνο προσωρινώς απομακρύνθηκαν από την εν λόγω εκπομπή οι παρουσιαστές της και

– β) εάν τυχόν η απομάκρυνση των εν λόγω δημοσιογράφων προσλάμβανε μόνιμο χαρακτήρα θα επρόκειτο για ένα μέτρο ακραίο, δυσανάλογα επαχθές και περιοριστικό της δημοσιογραφικής ελευθερίας και, ως τέτοιο, θα κινδύνευε να αδικήσει την εμπεδωμένη στο τηλεοπτικό κοινό εικόνα σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και πολυφωνίας που γενικώς έχει και οφείλει να έχει η ΕΡΤ ως αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση,

θεωρώ επιβεβλημένο τις επόμενες κιόλας ημέρες να υπάρξει επαφή της διοίκησης με τους δύο δημοσιογράφους, προκειμένου να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο εκτόνωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μετά το επίμαχο περιστατικό της εκπομπής και όσα επακολούθησαν».

 

Ο επίμαχος διάλογος

Μ. Κατσίμη: Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και

που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

Κ. Αρβανίτης: Δεν έκανε μήνυση;

Μ. Κατσίμη: Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ. Αρβανίτης: Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ. Κατσίμη: Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται – που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ. Αρβανίτης: Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Μ. Κατσίμη: Δεν ξέρω….

Κ. Αρβανίτης: Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ. Κατσίμη: Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)