Amanda Stevens : “Το μυστικό επιτυχίας είναι να υπάρχει ξεκάθαρος στόχος καθώς και πλάνο που θα σε οδηγήσει εκεί”.

Στο δεύτερο τεύχος του υλεκτρονικού μας περιοδικού είχαμε φιλοξενήσει την Amanda Stevens, η οποία είναι από τα ανερχόμενα αστέρια στις μεγάλες αποστάσεις. Ηταν ευγενέστατη και μας έδωσε πολύ εύστοχες και πολύ χρήσιμες πληροφορίες κυρίως για τους αγώνες 70.3.

H Amanda γεννήθηκε στο Enid της Οκλαχόμα.  Μεγάλωσε σε μία οικογένεια κολυμβητών και συμμετείχε στο πρώτο της αγώνα κολύμβησης όταν ήταν μόλις 3 ετών. Από τότε ασχολήθηκε με διάφορα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το τρίαθλο, οπότε και συμμετείχε σε αγώνες Iron Kids. Ομως το κολύμπι εξακολουθήσε να ήταν στο κέντρο του ενδιαφέροντός της. Ηδη από την ηλικία των 14 ετών σημείωνε επιδόσεις εθνικού επιπέδου στα 100 και 200 μέτρα προσθίας κολύμβησης καθώς και στα 200 και 400 μέτρα μεικτής κολύμβησης.

Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο του Enid έχοντας τον τίτλο της κολυμβήτριας της χρονιάς έλαβε υποτροφία από το Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας (Texas Christian University). Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολήθηκε σε επίπεδο πρωταθλητισμού με την κολύμβηση καθόλη την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της οι οποίες της απέφεραν πτυχίο στην Βιολογία και την Χημεία. Η Amanda συνέχισε τις σπουδές της φοιτώντας στην Ιατρική Σχολή της Οκλαχόμα. Ενα χρόνο μετά την αποφοίτησή της η Amanda συμμετείχε στο πρώτο της Τρίαθλο ως ενήλικας. Κερδίζοντας το Bixby Triathlon κέρδισε το δικαίωμα να συμμετέχει στο Πανεθνικό πρωτάθλημα τριάθλου των ΗΠΑ. Στο πανεθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ κέρδισε τη ηλικιακή της κατηγορία, εκπλήσσοντας τους παντες καθώς ήταν παντελώς άγνωστη στον κόσμο τριάθλου της χώρας της. Το 2002 εκπροσώπησε την χώρα της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθηκε στο Cancun του Μεξικό όπου κέρδισε και πάλι την ηλικιακή της κατηγορία. Ετσι όπως ήταν φυσικό αποφάσισε να αγωνιστεί σε επαγγελματικούς αγώνες. Από το 2003 ξεκίνησε να αγωνίζεται στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της ITU, όπου οι επιδόσεις ήταν τέτοιες που της έδωσαν το δικαίωμα να συμμετέχει στα Trials των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και 2008. Μετά τα Trials του 2008 αγωνίστηκε στον πρώτο αγώνα 70.3 και εκεί κατανόησε την μεγάλη της αγάπη για τους αγώνες αντοχής. Τα αποτελέσματά της ήταν συνεχώς και πιο εντυπωσιακά. Αρχικά κατάφερε να έχει πολλά πλασαρίσματα στην πρώτη πεντάδα και το 2010 κέρδισε το πρώτο της 70.3 στο Cancun του Μεξικό και στην ίδια χρονιά τερμάτισε 4η στο παγκόσμιο πρώτάθλημα 70.3. Μέσα στην ίδια χρονιά συμμετείχε και στο πρώτο Ironman της ζωής της όπου και τερμάτισε 3η στην γενική κατάταξη.

Triathlon World : Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας για τους αγώνες 70.3;

Amanda Stevens: To μυστικό επιτυχίας στους αγώνες 70.3 όπως και σε οτιδήποτε στην ζωή είναι να υπάρχει ξεκάθαρος στόχος καθώς και ένα πλάνο που θα σε οδηγήσει εκεί. Ειδικότερα για τους αγώνες 70.3 είναι σημαντικό να υπάρχει μία βάση αντοχής καθώς και εμπειρία από αγώνες μικρότερης απόστασης. Με αγώνες μεγαλύτερης της Ολυμπιακής η διατροφή γίνεται όλο και πιο σημαντική. Οι αθλητές τους οποίους προπονώ έχουν μία πλήρη απασχόληση, οικογένεια…αυτό που προσπαθώ να τους περάσω είναι ότι πρέπει να πρωτάσσουν την οικογένειά τους και να προσπαθούν να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερη προπόνηση τους επιτρέπουν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)