Amanda & Michael Lovato (ΗΠΑ) : Αποκλειστική Συνέντευξη.

Ο Michael Lovato κέρδισε ένα ακόμα Ironman (Ironman Cozumel – 27 Νοεμβρίου 2011) και εμείς εξασφαλίσαμε από εκείνον και την γυναίκα του Amanda – επίσης πολύ επιτυχημένη τριαθλήτρια- μια αποκλειστική συνέντευξη.

Μας παρουσιάζουν τί κάνουν για να μετρήσουν την πρόοδό τους στα επιμέρους αθλήματα, τα μυστικά της διατροφής τους καθώς και τί όργανα χρησιμοποιούν για να ελέγχουν την ένταση της προπόνησής τους.

Το πιο επιτυχημένο ζευγάρι στην μεγάλη απόσταση είναι απόλυτα αφοσοιωμένο στην τριαθλητική τους καριέρα και έχοντας την υποστήριξη αρκετών χορηγών έχουν καταφέρει να είναι πολύ επιτυχημένοι αθλητικά και να είναι πραγματικά δύο σταρ στον χώρο του Τριάθλου.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη (2012)

Triathlon World: Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το 2012 ειδικά και για την καριέρα σας γενικότερα;

Michael Lovato: Για το 2012 οι στόχοι (και είναι πολλοί) έχουν τεθεί από μόνοι τους. Ενας στόχος είναι σταθερός από την στιγμή που ξεκινήσαμε το Τρίαθλο, δηλαδή να περνάμε καλά καθημερινά κάνοντας προπόνηση και τρέχοντας αγώνες. Αγαπάμε αυτό το άθλημα και προσπαθούμε να παίρνουμε ότι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει. Αναφορικά με τους αγωνιστικούς στόχους ο στόχος μου είναι να κερδίσω ένα Ironman ακόμα και να πλασαριστώ στο βάθρο –πρώτη τριάδα- σε τουλάχιστον τέσσερις αγώνες 70.3 ή μισού Ironman. O στόχος της Amanada είναι να κερδίσει περισσότερους αγώνες 70.3 ή μισού Ironman και να είναι σταθερά στο βάθρο. Επίσης σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε την επιχείρησή μας Team Lovato, η οποία προσφέρει προπονητικές υπηρεσίες.

 

Triathlon World: Ποιός είναι ο προπονητής σας και ποιά είναι η προπονητική του φιλοσοφία; Πιστεύετε ότι ένας προπονητής είναι αρκετός ή χρειάζεται να υπάρχει ένας προπονητής σε κάθε άθλημα;

Michael Lovato: Και οι δύο μας έχουμε τους εαυτούς μας ως προπονητές αλλά αφιερώνουμε χρόνο στο να αναλύουμε ο ένας την προπόνηση του άλλου. Είχαμε απίστευτους προπονητές στο παρελθόν όπως ο Dave Scott, η Paula Newby Fraser και ο Roch Frey, μεταξύ άλλων. Νιώθουμε ότι έχουμε διδαχθεί τόσα πολλά από τις διαφορετικές φιλοσοφίες τους. Εχουμε δημιουργήσει το δικό μας μίγμα προπονητικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τι χρειάζεται το σώμα μας κατά την διάρκεια της χρονιάς. Επίσης είμαστε ευέλικτοι ώστε να κάνουμε τροποποιήσεις όταν αυτό απαιτείται. Το κλειδί είναι η συνέπεια. Και οι δύο πιστεύουμε ότι να έχει ένας τριαθλητής ένα προπονητή είναι πολύ καλύτερο από το να έχει τρεις προπονητές (έναν σε κάθε άθλημα).

Triathlon World: Πώς είναι μία τυπική εβδομάδα για εσάς στην φάση της δημιουργίας αερόβιας βάσης; Πόσες ώρες προπονείστε και πώς μοιράζετε αυτές στην κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο;

Michael Lovato: Εχουμε την τάση να έχουμε τον ίδιο αριθμό προπονητικών ωρών κατά την διάρκεια της χρονιάς είτε αυτό αφορά την περίοδο χτισίματος βάσης ή κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Οι ώρες προπόνησης μεταβάλλονται από 20 έως 30 με το 25 ώρες να είναι ο μέσος όρος. Θα μπορούσα να πω ότι κάνουμε 10-15 ώρες ποδηλασίας, 5-7 ώρες κολύμβησης και 5-7 ώρες τρεξίματος κάθε εβδομάδα.

 

Triathlon World: Ποιότητα ή ποσότητα;

Michael Lovato: Κάποιες στιγμές πρέπει να δίνεται έμφαση στην ποιότητα και κάποιες στιγμές στην ποσότητα αλλά τις περισσότερες φορές δίνουμε έμφαση στο σταθερό φορτίο. Για να κάνουμε την καλύτερη δυνατή πρόοδο πρέπει να προπονούμαστε με συνέπεια. Η συνέπεια είναι υποτιμημένη είτε πρόκειται για ποιότητα είτε για ποσότητα. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να ετοιμάσουμε το σώμα μας για τους αγώνες.

 

Triathlon World: Τί είδους όργανα χρησιμοποιείτε για να ελέγχετε την προπόνησή σας: παλμογράφο, μετρητές ισχύος, gps…;

Michael Lovato: Χρησιμοποιούμε Power Taps σε όλες τις προπονήσεις στην ποδηλασία. Είναι ένα εξαιρετικό όργανο που βοηθάει εξαιρετικά στις προπονήσεις της ποδηλασίας. Για χρόνια κάναμε προπόνηση χωρίς την βοήθεια ενός τέτοιου οργάνου όμως είμαστε εξικοιωμένοι στο να μπορούμε να ποδηλατούμε σε συγκεκριμένη ισχύ. Επίσης χρησιμοποιούμε ένα Garmin GPS στις προπονήσεις κλειδιά του τρεξίματος, δηλαδή την μεγάλη απόσταση τρεξίματος και τις προπονήσεις ταχύτητας. Είναι εξαιρετικό όργανο για έλεγχο και ανάλυση της προπόνησης. Είμαστε σίγουροι ότι τα στοιχεία θα είναι εκεί για να μας πουν εάν τρέξαμε πιο γρήγορα ή εάν δεν προσπαθήσαμε αρκετά.

Triathlon World: Τί είδους αθλητικές δοκιμασίες χρησιμοποιείτε για να παρακολουθείτε την πρόοδο της προπόνησής σας;

Michael Lovato: Κάνουμε τεστ εκτός εργαστηρίου αρκετά συχνά. Στην ποδηλασία κάνουμε ένα FTP τεστ: 20 λεπτά ατομικής χρονομέτρησης σε κλίση 1-3%, το οποίο γίνεται σε έδαφος με μικρή κλίση (1-3%) και αυτό είναι εξαιρετικό για να μετρήσουμε την πρόοδό μας. Στο τρέξιμο προτιμάμε ένα τεστ 2 μιλίων (περίπου 3,2 χλμ. σε επίπεδη επιφάνεια. Μερικές φορές κάνουμε τεστ συμμετέχοντας σε αγώνες 5 χλμ.

Triathlon World: Τί κάνετε αναφορικά με την σωστή ανάρρωση του σώματός σας μετά/ ανάμεσα τις προπονήσεις; Τί μέσα χρησιμοποιείτε: μασάζ, κρύα μπάνια, διατάσεις, γιόγκα….;

Michael Lovato: Για την σωστή ανάρρωση κάνουμε και οι δύο μας μασάζ σε εβδομαδιαία βάση. Οταν έχουμε μερικά ιδιαίτερα μπλοκ προπόνησης τότε κάνουμε δύο μασάζ την εβδομάδα. Επίσης χρησιμοποιούμε το Ultragen ρόφημα για να επιταχύνει την διαδικασία ανάρρωσης. Είναι το καλύτερο ρόφημα ανάρρωσης (recovery drink) που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Επίσης χρησιμοποιούμε αρκετά τα Recovery Pump boots. Πιστεύουμε ότι είναι μία εξαιρετική επένδυση για οποιονδήποτε αθλητή. Κάνουν συμπίεση ώστε να διώξουν τις τοξίνες και να μειώσουν το πρήξιμο. Βοηθούν τα πόδια να «περάσουν» από την μία προπόνηση στην άλλη.  Τα παγόλουτρα δουλεύουν εξαρετικά αλλά συνήθως τα χρησιμοποιώ το καλοκαίρι που η βουτιά στον πάγο δείχνει λογική. Επίσης χρησιμοποιώ πολύ τις διατάσεις ενώ η Amanda όχι τόσο πολύ. Και η γιόγκα είναι εξαιρετική όμως συνήθως αμελούμε να την κάνουμε.

Triathlon World: Ποιά είναι η φιλοσοφία της διατροφής σας;

Michael Lovato: Παίρνουμε  τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Τρώμε οργανικές τροφές κατά κύριο λόγο. Τρώμε πολύ λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τρώμε κρέας. Πίνουμε καφέ. Λαμβάνουμε πολλά υγρά. Προσπαθούμε να μείνουμε μακριά από  ακραίες περιπτώσεις και μερικές φορές πίνουμε και μία μαργαρίτα. Πιστεύουμε ότι μία ισορροπημένη διατροφή  είναι η πιο βιώσιμη λύση σε βάθος χρόνου και έτσι δεν χρειάζεται να στερούμε από τον εαυτό μας το ένα ή το άλλο τρόφιμο.

 

Triathlon World: Μπορείτε να δώσετε μερικές συμουλές στους αναγνώστες μας που επιθυμούν να βελτιωθούν στις μεγάλες αποστάσεις;

Michael Lovato: Να βρείτε έναν εξαιρετικό προπονητή και να σχεδιάσετε ένα απλό πλάνο προπόνησης και διατροφής.

 

Triathlon World: Ποιοί είναι οι χορηγοί σας και πώς καταφέρνετε να επιβιώνετε οικονομικά;

Michael Lovato: Οι χορηγοί μας εχουν εξαιρετική συμπεριφορά απέναντι σε εμάς και μας έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα. Μας παρέχουν τα καλύτερα προιόντα στην αγορά και είναι αρκετά γενναιόδωροι ώστε να μας δίνουν ποσοστά από τα προϊόντα που διαφημίζουμε. Συνεργαζόμαστε με τις εξής εταιρείες: Kestrel, First Endurance, Revolution 3 race series, TYR, Boulder Running Company, Jack and Adam’s Bicycles, Recovery Pump, Brooks, Zipp, Oakley, CycleOps, Louis Garneau και ISM. Ολες οι παραπάνω εταιρείες αποτελούν εξαιρετικούς υποστηρικτές στην προπάθειά μας.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)