Βασικές αρχές των κανονισμών Τριάθλου

Το Τρίαθλο είναι ένα άθλημα, που όπως όλα τα αθλήματα έχουν πολύ συγκεκριμένους κανονισμούς. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών, προπονητών, διοργανωτών, κριτών και διοικητικών παραγόντων δεν γνωρίζουν καθόλου καλά τους κανονισμούς  χωρίς να σημαίνει ότι αυτό δημιουργείται από δική τους ευθύνη- και έτσι δημιουργούνται πολλές απορίες και παρεξηγήσεις. Έτσι, σε κάθε τεύχος θα αφιερώνουμε μία στήλη στην παράθεση και επεξήγηση των κανονισμών.

Πρόθεση

Οι κανονισμοί Τριάθλου έχουν ως σκοπό :

//Να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα αθλητικής συμπεριφοράς, ισότητας, και fair-play.

//Να παρέχουν ασφάλεια και προστασία

//Να δίνουν έμφαση στην εφευρετικότητα και στην δεξιοτεχνία, χωρίς να περιορίζουν αδικαιολόγητα την ελευθερία δράσεως των αθλητών.

//Να τιμωρούν τους αθλητές οι οποίοι λαμβάνουν αδίκως κάποιο πλεονέκτημα.

//Να επιδοκιμάζουν την αρχή ότι το τρίαθλο καθώς και το δίαθλο είναι ατομικά αθλήματα και συνεπώς να παροτρύνουν την ατομική απόδοση.

 

Γενικές οδηγίες

Οι αθλητές πρέπει να επιδεικνύουν συνεχώς αθλητική συμπεριφορά.

Είναι υπεύθυνοι για την προσωπική τους ασφάλεια καθώς και την ασφάλεια των άλλων.

//Να κατανοήσουν τους κανονισμούς της ITU (International Triathlon Union), τους οποίους πρέπει να τους δίνουν οι Εθνικές τους Ομοσπονδίες.

//Να υπακούουν τους κανονισμούς κίνησης και τις οδηγίες που δίνονται από τους κριτές.

//Να αντιμετωπίζουν τους άλλους αθλητές, κριτές, εθελοντές, θεατές με σεβασμό και ευγένεια.

//Nα αποφεύγουν την χρησιμοποίηση υβριστικού λεξιλογίου

//Εάν παραβιάζουν τους κανονισμούς εν γνώσει τους, να αναφέρουν την παράβαση σε κριτή.

//Να ενημερώνουν τους κριτές μετά την αποχώρησή τους από τον αγώνα.

Γενικοί κανονισμοί για τα 3 αθλήματα

Κολύμβηση

//Ένας αθλητής μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε στυλ κολύμβησης επιθυμεί.

//Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως σημαδούρα ή σκάφος για να κινηθεί μπροστά.

//Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πυθμένα για να κινηθεί μπροστά εκτός από την είσοδο και έξοδο από το νερό και σε σημεία που έχουν προκαθορίσει οι κριτές.

//Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει απαγορευμένα υλικά (βλ. Εξοπλισμός)

Ποδηλασία

//Στην ποδηλασία ο αθλητής δεν επιτρέπεται να μπλοκάρει τους άλλους, να ποδηλατεί με γυμνό το πάνω μέρος του κορμού, να κινείται δίχως το ποδήλατο.

//Ο αθλητής πρέπει να υπακούει στους κανόνες κυκλοφορίας ή διαφορετικά σε αυτά που ορίζονται από τους κριτές. Οποιοσδήποτε κινείται με τρόπο που θέτει κίνδυνο σε τον εαυτό του ή κάποιον άλλο αθλητή πρέπει να απομακρύνεται από τον αγώνα.

Τρέξιμο

//Ένας αθλητής μπορεί να περπατάει ή να τρέχει, όμως δεν μπορεί να μπουσουλάει ή να αγωνίζεται με ακάλυπτο το στήθος του.

//Ένας αθλητής θεωρείται ότι τερμάτισε την στιγμή που το στήθος του περάσει την νοητή γραμμή του τερματισμού.

Ζώνη τερματισμού

//Όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν δέσει τα κράνη τους την στιγμή που ξεκρεμούν τα ποδήλατά τους από την σχάρα εδάφους των ποδηλάτων (bike racks)

//Οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο την προσωπική τους σχάρα.

//Οι αθλητές πρέπει να προνοήσουν ώστε τα προσωπικά τους αντικείμενα παραμένουν στην προσωπική τους θέση στην Ζώνη Αλλαγής.

//Οι αθλητές δεν μπορούν να εμποδίζουν την κίνηση άλλων αθλητών στην Ζώνη Αλλαγής.

//Οι αθλητές δεν μπορούν να επεμβαίνουν όσον αφορά τον εξοπλισμό των άλλων αθλητών.

//Οι αθλητές πρέπει να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν στα ποδήλατα τους στις καθορισμένες περιοχές. Γενική αρχή είναι ότι δεν μπορούν να είναι ανεβασμένοι στα ποδήλατά τους στην ζώνη αλλαγής. Απαγορεύεται η ποδηλασία εντός της Ζώνης αλλαγής

//Απαγορεύεται ο γυμνισμός

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)