Ironman 70.3 Grece (24/10)- Προπόνηση Τρεξίματoς : Ποιότητα vs. Ποσότητα ;

Ironman 70.3 Grece (24/10)- Προπόνηση Τρεξίματoς : Ποιότητα vs. Ποσότητα ;

  • Πόσο “μεγάλο» πρέπει να είναι το long run της εβδομάδας μου;

  • Πόσα χιλιόμετρα συνολικά την εβδομ’αδα είναι ιδανικό να τρέχει ένας αρχάριος και ένα έμπειρος τριαθλητής;

  • Από τι θα εξαρτηθεί η δρομική μου απόδοση σε έναν ημιμαραθώνιο;

  • Πόσο σημαντικό είναι το LSD (Long Slow Distance);

  • Είναι καθοριστικής σημασία η vLT1 & vLT2;

Ένας αθλητής που ξεκινάει το τρέξιμο ή το τρίαθλο παρατηρεί ότι όσο αυξάνει τις ώρες προπόνησης τόσο περισσότερο βελτιώνεται έτσι συνειδητά ή υποσυνείδητα οδηγείται να αυξάνει τις ώρες προπόνησης.

Ο ΝεοΖηλανδός Εργοφυσιολόγος και προπονητής Jan Ackland  στο αρκετά δημοφιλές βιβλίο του «The Complete Guide to Endurance Athlete” μιλάει για ένα κύκλο ωριμότητας o οποίος περιλαμβάνει ένα αρχικό στάδιο με έμφαση στην αύξηση του όγκου προπόνησης στους αρχάριους αθλητές όπου αυτό οδηγεί σε συνεχή βελτίωση. Όμως κάποια στιγμή αυτό οδηγεί σε ένα plateau και εκεί οι αθλητές σκέφτονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι άλλο, το οποίο συνήθως είναι να προσθέσουν ανηφόρες.

Πόσο διάρκεια πρέπει να έχει το Long run & πόσα χιλιόμετρα την εβδομάδα να τρέχω;

Διάρκεια μεγάλου long Run

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το «μεγάλο» τρέξιμο της εβδομάδας τόσο πιο εύκολα θα τερματίσουμε τον ημιμαραθώνιο και με καλύτερη επίδοση. Είναι όμως έτσι;

Ολες οι έρευνες που έχουν γίνει, κυρίως για τον μαραθώνιο αλλά και τον ημιμαραθώνιο δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση της επίδοσης με τη διάρκεια του Long run.

Πριν συνεχίσουμε να διευκρινίσουμε ότι ως long run συνηθίζεται να λέμε την προπόνηση με συνεχόμενο τρέξιμο που διαρκεί πάνω από 90 λεπτά ενώ medium run ονομάζουμε το συνεχόμενο τρέξιμο που διαρκεί από 45-50 λεπτά έως 90 λεπτά.

To φαινόμενο Simon Lessing που κέρδιζε Ευρωπαϊκά & Παγκόσμια Πρωταθλήματα Τριάθλου τρέχοντας κάτω από 30 λεπτά στα 10χλμ μέσα στο τρίαθλο είχε αναφέρει ότι το τρέξιμο του για την ολυμπιακή απόσταση δεν περιελάβανε τρέξιμο διάρκειας μεγαλύτερη από 40 λεπτά.

Εβδομαδιαίος Όγκος χιλιομέτρων τρεξίματος για τους αθλητές 70.3

Πόσα χιλιόμετρα πρέπει να τρέχω την εβδομάδα;

30, 40,50,…100; πόσα είναι το ιδανικό για έχω την καλύτερη δυνατή επίδοση;

Δυστυχώς έρχεται πάλι η έρευνα και δείχνει ότι δεν είναι ο εβδομαδιαίος όγκος προπόνησης σημαντική μεταβλητή καθορισμού της δρομικής επίδοσης

Συμπέρασμα

Τελικά τι προπονητικά στοιχεία θα καθορίσουν την απόδοσή μου;

Με σειρά σπουδαιότητας τα παρακάτω

  • Η ταχύτητα με την οποία κάνω την εβδομαδιαία προπόνηση. Αρα το LSD δεν ισχύει και πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα

  • Το ποσοστό σωματικού λίπους ιδίως στα κάτω άκρα.

Η προπόνηση μας πρέπει να στοχεύει στην βελτίωση της ταχύτητας στο LT1 & LT2 και για να μην μιλάμε με όρους βιοχημείας/ φυσιολογίας θα πρέπει να βελτιώσουμε την κρίσιμη μας ταχύτητας  (CS) αλλά και γενικότερα να στοχεύουμε στην μετατόπιση όλης της καμπύλης ταχύτητας προς τα επάνω.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA- Ιδρυτής Triathlon Lab(προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Triathlon Coach Services

Triathlon Coaching It’s all about swim bike run and strength training

Summary
Article Name
προπονητής τραξίματος
Description
Ironman 70.3 Grece (24/10)- Προπόνηση Τρεξίματός : Ποιότητα vs. Ποσότητα ; Πόσο “μεγάλο» πρέπει να είναι το long run της εβδομάδας μου; Πόσα χιλιόμετρα συνολικά την εβδομ’αδα είναι ιδανικό να τρέχει ένας αρχάριος και ένα έμπειρος τριαθλητής; Από τι θα εξαρτηθεί η δρομική μου απόδοση σε έναν ημιμαραθώνιο; Πόσο σημαντικό είναι το LSD (Long Slow Distance); Είναι καθοριστικής σημασία η vLT1 & vLT2; Ένας αθλητής που ξεκινάει το τρέξιμο ή το τρίαθλο παρατηρεί ότι όσο αυξάνει τις ώρες προπόνησης τόσο περισσότερο βελτιώνεται έτσι συνειδητά ή υποσυνείδητα οδηγείται να αυξάνει τις ώρες προπόνησης.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)