Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 (21:00-22:00) “Sport in Society”, Dialogues : Women in Triathlon

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 (21:00-22:00) “Sport in Society”, Dialogues : Women in Triathlon

Οργάνωση : Triathlon Lab

Κείμενο & Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA Προπονητής Τριάθλου & Ιδρυτής Triathlon Lab Athens (smartsportcoach@hotmail.com –  6937170260)

Athens Triathlon Team

Athens Triathlon Team

“Sport in Society” Dialogues

Διάλογοι για τον ρόλο του αθλητισμού στην Κοινωνία και για Κοινωνικά θέματα έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχουν στον αθλητισμό.

O αθλητισμός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από την κοινωνία. Είναι σημαντικό μέρος αυτής, δημιουργός και αποδέκτης κοινωνικών δρώμενων. Το αθλητικό πλαίσιο δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον αλλά ένα «κομμάτι» μέρος του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ότι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στον ελληνικό αθλητισμό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Οφείλουμε να σταθούμε με ψυχραιμία και να βάλουμε στο τραπέζι όλες τις χρόνιες παθογένειες τα προβλήματα του ελληνικού και του παγκόσμιου αθλητισμού και να τα συζητήσουμε : ρατσισμός, λεκτική και σωματική βία, μη παιδαγωγικές προπονητικές προσεγγίσεις, παιδική και εφηβική παχυσαρκία, διοικητική διαφθορά, ντόπινγκ, μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης του αθλητισμού των νέων παιδιών, ο ρόλος των ΜΜΕ στην διάδοση των αθλημάτων …

Ξεκινάμε μηνιαίους διαλόγους προσκαλώντας ανθρώπους που θα μπορέσουν να ανοίξουν καινούργια παράθυρα στους προβληματισμούς που έχουμε όλοι μας.

 • Κάνουμε Διάλογο και όχι μονόλογο.

 • Προσεγγίζουμε επιστημονικά αλλά μιλάμε απλά.

 • Παρότι όλα αυτά τα έχουμε βιώσει στην καθημερινότητά μας τα προσεγγίζουμε αποστασιοποιημένα κοιτώντας στο μέλλον.

Ο αθλητισμός στη σύγχρονη κοινωνία έχει προκύψει ως αποτέλεσμα του εκπολιτισμού του ανθρώπου (Norbert Ellias) όμως είναι ευσεβής πόθος να θεωρούμε ότι μόνος του μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά για την κοινωνία. Είναι τόση η δύναμή του που πάντοτε δημιουργεί προϋποθέσεις χρήσης του για επίτευξη προσωπικών, κομματικών, οικονομικών, εμπορικών, εθνικών, ιδεολογικών κ.λπ. συμφερόντων.

Εντοπίζουμε τα προβλήματα και προτείνουμε λύσεις. Απευθυνόμαστε σε αθλητές, γονείς, προπονητές και διοικητικά στελέχη. Ιδιαίτερα εστιάζουμε στον ρόλο του προπονητή ώστε να είναι αυτός που θα εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μορφή βίας, διάκρισης, ρατσισμού, παρενόχλησης και πάνω από όλα αντι-παιδαγωγικής συμπεριφοράς θα μείνει έξω από το αθλητικό πλαίσιο.

Ο σύγχρονος προπονητής δεν αρκεί να έχει τεχνικές γνώσεις. Οφείλει να αποδεχτεί τον πολυδιάστατο ρόλο και αυτό περιλαμβάνει τον ρόλο του ως κοινωνιολόγου, ψυχολόγου, manager και πάνω από όλα παιδαγωγού. Η παιδαγωγική του ιδιότητα είναι πάνω από όλα και δεν αίρεται εάν προπονεί ενήλικους αθλητές.

Δευτέρα 8/3 (21:00): Women in Triathlon

Η Ισότητα των φύλλων είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός στόχος. Είναι μία απαραίτητη συνθήκη για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχειας, του να προωθήσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη και να οικοδομήσουμε καλύτερη διακυβέρνηση» (Kofi Annan, 7ος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών & Κάτοχος Βραβείου Nobel)

Ο αθλητισμός έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό πεδίο ενίσχυσης της ισότητας των δύο φύλλων καθώς και ενδυνάμωσης του ηγετικού ρόλου των γυναικών στην σύγχρονη κοινωνία.

Αναφορικά με τον ρόλο της Γυναίκας στον Αθλητισμό του Triathlon Lab είναι οι εξής :

 • Να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με το τρίαθλο στην Ελλάδα.

 • Να συμβάλλουμε σημαντικά στην αύξηση του αριθμού των γυναικών προπονητριών τριάθλου.

 • Να συμβάλουμε σημαντικά στην ενίσχυση του ηγετικού ρόλου των γυναικών στον αθλητισμό. Ιδιαίτερα να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις σωματείων, ομοσπονδιών και αθλητικών οργανισμών.

 • Να εξαλειφθούν τυχόν στερεότυπα αναφορικά με τη θέση των γυναικών στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στα αθλήματα αντοχής και στο τρίαθλο.

 • Να αναδείξουμε και να επιμορφώσουμε σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος και τα οποία εμπίπτουν στον τομέα ενασχόλησης των γυναικών στο Τρίαθλο

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας το Triathlon Lab διοργανώνει μία διαδικτυακή συνάντηση (21:00) για να διερευνήσουμε το ρόλο της γυναίκας στο Ελληνικό Τρίαθλο. Εκλεκτοί καλεσμένοι θα μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε το αθλητικό περιβάλλον ώστε να μην υπάρχουν οποιασδήποτε μορφές σεξιστικές διακρίσεις ή διάφορες μορφές βίας.

Το άθλημα για να αναπτυχθεί χρειάζεται την ηγετική θέση της γυναίκας. Θα διερευνηθούν τα εμπόδια που καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση των γυναικών στο τρίαθλο αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα σε σχέση με τους άντρες.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους φραγμούς τόσο στην ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό όσο και στη συμμετοχή τους στην προπονητική και στην αθλητική διοίκηση.

Η συμμετοχή στο webinar είναι δωρεάν. Για να συμμετέχει κάποιος αρκεί κάποιος να κατεβάσει τη δωρεάν εφαρμογή Zoom (zoom.us) και να μας στείλει τα στοιχεία του στο : smartsportcoach@hotmail.com

Στο πλαίσιο του webinar θα ανακοινωθούν  και τα αποτελέσματα διαδικαστικής έρευνας που έχει διεξαχθεί σε αθλήτριες αντοχής όλων των επιπέδων. Για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο δείγμα στις απαντήσεις παρακαλούμε τις αθλήτριες να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο (απαιτούνται λιγότερο από 2 λεπτά) με την χρήση του εξής συνδέσμου :

https://www.surveymonkey.com/r/66RZWNX

Συντονιστής του Panel: Γιάννης Ψαρέλης,BSc, MSc,MBA –  Ιδρυτής Triathlon Lab

Κείμενο

Ιστορικά ο αθλητισμός έχει συνδεθεί στενά με τους άντρες και την αρρενωπότητα σε σημείο που να θεωρούνται συνώνυμες έννοιες σε πολλές Δυτικές Κοινωνίες. O οργανωμένος αθλητισμός «έχει δημιουργηθεί από τους άντρες για τους άντρες»  και στο εικοστό αιώνα «Ο αθλητισμός έχει γίνει ο ηγετικός ορισμός της αρρενωπότητας στην καλλιέργεια και διατήρηση της μαζικής κουλτούρας».(Cashmore,2000).

Σε αυτό το περιβάλλον η σταδιακή αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό τόσο κατά τον 20ο όσο και 21ο αιώνα βοήθησε σημαντικά να αλλάξει η εικόνα, το στάτους καθώς και η μορφή των γυναικών. Η ιδέα της ανεξάρτητης γυναίκας που δρα υπερασπιζόμενη τα προσωπικά της συμφέροντα και επιδιώξεις ενισχύθηκε σημαντικά από την αθλητική εικόνα όπου γυναίκες επιδείκνυαν φυσικές δεξιότητες, κουράγιο, χάρη και κέρδιζαν έτσι την αποδοχή για το σωματείο ή την χώρα τους (Riordan Jim,2000)

Τι ισχύει στο Τρίαθλο ένα νέο άθλημα που έχει αναπτυχθεί ταχύτητα τα τελευταία 40 χρόνια;

Οι περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τρίαθλο βρίσκεται στις θέσεις στις λίστες με τα αθλήματα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη αναφορικά με τον αριθμό των αθλητών που το εξασκούν. Όμως το ερώτημα είναι πως έγινε αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη; “Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι παρά την φανερή σχέση με τα τρία αθλήματα – δηλαδή κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο- το τρίαθλο έχει αναπτυχθεί ανεξάρτητα ως άθλημα. Κατά αυτό τον τρόπο το Τρίαθλο δεν υπόκειται στις ίδιες περιοριστικές πιέσεις και παραδόσεις όπως τα αθλήματα από τα οποία προκύπτει. Όπως και άλλα αθλήματα το τρίαθλο έχει ένα εύρος οργανισμών οι οποίοι το υποστηρίζουν όπως ταξιδιωτικά γραφεία, χορηγούς, προμηθευτές αθλητικού εξοπλισμού κ.λπ.(Phillips P, Newland B, 2014).

Το άθλημα δημιουργήθηκε απαλλαγμένο από παραδόσεις και κουλτούρες των τριών αθλημάτων όμως ποια είναι η θέση της γυναίκας σε αυτό το άθλημα

To 1982 στο “Ironman” συμμετείχε η Julie Moss μία φοιτήτρια κολεγίου από το San Diego,  που έχοντας μόνο μερικά μέτρα για να τερματίσει τον αγώνα και ενώ ήταν στην πρώτη θέση των γυναικών κατάρρευσε. Η υπεράνθρωπη και ταυτόχρονα συγκινητική της προσπάθεια τερματισμού του αγώνα μεταδόθηκε από το ABC και έτσι το άθλημα κέρδισε καινούργιους φίλους. Το μήνυμα που συνόδευσε την προσπάθεια της ήταν ξεκάθαρο : το να τερματίσεις το Ironman είναι ταυτόσημο με την νίκη. Έτσι αν κάποιος παρακολουθήσει τον τερματισμό ενός αγώνα Ironamn θα παρατηρήσει ότι όλοι πανηγυρίζουν όταν τερματίζουν, ασχέτως με την θέση που καταλαμβάνουν. Την επομένη χρονιά ο αριθμός των αθλητών που δήλωσαν συμμετοχή αυξήθηκε από τους 306 στους.

Η Διεθνής Ομσοπονδίας Τριάθλου έχει κάνει μία ειλικρινή προσπάθεια για την ισότιμη μεταχείριση αντρών και γυναικών:

 • Τα χρηματικά έπαθλα στους αγώνες είναι τα ίδια σε άντρες και γυναίκες.

 • Οι διαδρομές των αγώνων είναι πάντοτε οι ίδιες στις κατηγορίες αντρών και γυναικών ακόμα και όταν στο ποδηλατικό σκέλος υπάρχουν πολύ δύσκολα κομμάτια.

 • Ίδιος ο αριθμός θέσεων σε άντρες και γυναίκες

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

Cashmore Ellis (2000) Sports Culture, An A-Z Guide

Gruneau Richard S. (2000) Sport as an area of Sociological Study: Definitions and Socio- Historical Concerns by Richard Guneau. The paper has been written specially for the University of Leicester MSc course in Sports Administration and Sports Sociology

Riordan Jim (2000) Sport and the Social Emancipation of Women by Jim Riordan The paper has been written specially for the University of Leicester MSc course in Sports Administration and Sports Sociology

Στοιχεία Επικοινωνίας

Triathlon Lab Athens Hellas – Head Coach Giannis Psarelis (BSc, MSc, MBA)

Διεύθυνση : Πλούτωνος 17 Παλαιό Φάληρο

Email :smartsportcoach@hotmail.com

Κινητό :+306937170260

 

Summary
Event
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 (21:00-22:00) “Sport in Society”, Dialogues : Women in Triathlon
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 (21:00-22:00) “Sport in Society”, Dialogues : Women in Triathlon

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)