1st Trimore Kastoria – Olympic Distance race report

1st Trimore Kastoria – Olympic Distance race report

Κείμενο : Κατερίνα Παπαϊωάννου

… και να μαστε στην αρχοντική και μαγευτική Καστοριά… η πόλη που αντί για αδέσποτους σκύλους έχει αδέσποτες πάπιες. Μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα με περισσότερα γουναράδικα από καφετέριες.

Στη βόρεια πλευρά όπου και έμενα, κατοικοεδρεύει ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς και η προπόνηση κωπηλασίας ήταν καθημερινή. Στους Καστοριανούς δεν φαίνεται να αρέσει να κολυμπούν στη λίμνη τους. Ίσως τώρα που το κάναμε εμείς, να αρχίσουν λίγο να αλλάζουν.

Το κολύμπι σε λίμνη είναι το αγαπημένο μου.

Το νερό είναι όντως πιο βαρύ, αλλά με τη στολή, όχι και τόσο. Δεν έχει το αλάτι που σου κάθεται στο λαιμό. Ήταν αρκετά ζεστό (23 βαθμοί) και οριακά δεν έβρασα μέσα στο νεοπρέν. Είναι ένα περιβάλλον γεμάτο ζωή, διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει και το θεωρώ μυστηριώδες και μαγικό.

Κατάφερα να βγω δεύτερη από το νερό με έναν ρυθμό 1:45, να κάνω μια αρκετά ικανοποιητική αλλαγή και να φύγω ολίγον λυσσασμένη για το ποδήλατο, με την κρυφή επιδίωξη να μην πέσω κάτω από τα 30χλμ/ω συνολική μέση ταχύτητα. Η διαδρομή ήταν δύο γύροι των 26χλμ γύρω από τη λίμνη. Βγαίνοντας από την Καστοριά και το Δισπηλιό, είχες να διανύσεις ατελείωτες ευθείες μέσα στα χωράφια και το σκηνικό ήταν ιδανικό για αερόμπαρες και ατελείωτο πάτημα. Ο αυχένας μου άρχισε να πιάνεται από νωρίς και προσπάθησα να τον ξεκουράσω με διαλείμματα ορθοπέταλου. Όταν πλέον, απογοητευμένη, προσπάθησα να δεχτώ το γεγονός ότι μάλλον θα πέσω κάτω από τα 30, έκλεισα τον πρώτο κύκλο και μπήκα πάλι στην Καστοριά, όπου οι φωνές, οι εθελοντές, τα χειροκροτήματα, ανανέωσαν λίγη από την προηγούμενη λύσσα. Αποφάσισα ότι δεν θα κοιτάξω άλλο το ρολόι κι όσο πάει. Κάπου στα ατελείωτα χωράφια με προσπερνά η Βαλεντίνη από Θεσσαλονίκη, φωνάζοντάς μου ενθαρρυντικά. Σε μια τόσο μεγάλη απόσταση, με τόσο λίγες συμμετοχές, το ποδήλατο ήταν αρκετά μοναχική υπόθεση. Μπαίνοντας ξανά στην Καστοριά με μια τεράστια ανακούφιση, φτάνω στη ζώνη αλλαγής.

Ακριβώς πίσω μου μπαίνει η Λιάνα, την οποία δεν κατάλαβα ότι ήταν εκεί, παρά μόνο όταν κοπάνησε το ποδήλατό της στο πόδι μου. Μου ζήτησε συγγνώμη δεκάδες φορές και με πολλή αγωνία, μέχρι να την πείσω ότι δεν έχω χτυπήσει. Στην πραγματικότητα ήμουν πολύ ικανοποιημένη, γιατί η Λιάνα πάντα προλαβαίνει να μου πάρει όλη τη διαφορά που της έχω κάνει στο κολύμπι, πολύ πριν φτάσουμε στο T2.

Φεύγω πρώτη από τη ζώνη και μετά από λίγο με προσπερνά. Ξέρω ότι είναι γρηγορότερη, αλλά αποφασίζω να δοκιμάσω την τύχη μου. Με ένα ρυθμό μεταξύ 5:05 και 5:10 την είχα για 3 χλμ στο οπτικό μου πεδίο (και ξεμάκραινε πολύ αργά αλλά σταθερά) κι εγώ αναρωτιόμουν αν μπορώ να το κρατήσω, με δεδομένο ότι το δεκάρι μου είναι στα 49.

Ε, τελικά δεν τα κατάφερα. Αν και η διαδρομή ήταν ότι πιο όμορφο έχει να επιδείξει η όμορφη Καστοριά, η υγρασία ήταν αποπνικτική, τα πόδια μου πονούσαν και ήθελα σαν τρελή να σταματήσω! Plan B λοιπόν, κι άρχισα να σκέφτομαι την απόσταση σε κομματάκια.

Φτάνοντας ξανά στην πόλη, λίγη ενέργεια επέστρεψε, με μία κυρία που μου φώναξε ότι πιο γλυκό άκουσα από τον κόσμο αυτές τις μέρες… “ευχαριστούμε”! Πολλοί Καστοριανοί νοιώθουν απομονωμένοι και το event ήταν πραγματική πνοή για τον τόπο τους.

Φτάνω στην πλατεία του τερματισμού επιτέλους, ως 4η κι ευτυχισμένη.

Ο αγώνας μέτρησε ένα κολύμπι αλλιώτικο από τ’άλλα, ένα στόχο που επετεύχθη στο ποδήλατο κι ένα ρίσκο που “δε βγήκε” στο τρέξιμο.

Συνολικά, μια εξαιρετική εμπειρία.

Του χρόνου σίγουρα και πάλι εκεί !!!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)