Τρίαθλο και Ολυμπιακοί Αγώνες


Σίδνευ 2000

Ημουν τυχερός καθώς δούλεψα δίπλα στον διοργανωτή του Τριάθλου David Hansen και ήμουν εκεί τις τελευταίες 40 ημέρες πριν τους αγώνες. Το μέρος ιδανικό με την εκκίνηση δίπλα από την Οπερα του Σίδνευ.

Στην κατηγορία Ανδρών τα φαβορί δεν μπόρεσαν να κερδίσουν το άγχος και την πίεση. Ολοι περίμεναν τον Βρετανό Simon Lessing να κόψει πρώτος εύκολα την γραμμή τερματισμού και ίσως να απειληθεί από τον Γάλλο Olivier Marceau που κάπου μέσα στο ποδήλατο αναμενόταν να κάνει προσπάθεια να αποσπασθεί, τον ΝεοΖηλανδό Hamish Carter (που όμως πάντα είχε το άγχος της μεγάλης διοργάνωσης και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στους μεγάλους αγώνες με την ίδια επιτυχία όπως και στα Παγκόσμια Κύπελλα) και τους Αυστραλούς Graig Walton (που όλοι περίμεναν να πάρει κεφάλι από την αρχή όντας ο καλύτερος κολυμβητής και ίσως και ο καλύτερος ποδηλάτης), τον πολύ γρήγορο στο τρέξιμο Robertson και τον πολυδιαφημισμένο Miles Stewart. Τελικά Simon ήταν ο νικητής αλλά Whitfield στο επίθετο και Καναδός και όχι Βρετανός. Μοναδικό δείγμα γραφής αυτού πολύ μεγάλου ταλέντου ήταν η νίκη σε ετάπ του Γαλλικού Iron Tour και καλό πλασάρισμα σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεύτερος ο γνώριμος στο Ελληνικό Τρίαθλο Stefan Vuchovic και τρίτος ένας εκπρόσωπος της πολύ δυνατής σχολής Τριάθλου της Τσεχίας ο Jan Rehula.

Στις Γυναίκες περιμέναμε κυριαρχία των αθλητριών από την Αυστραλία, κάτι το οποίο δεν έγινε. To μεγάλο φαβορί  Michelie Jones έχασε στο σπριντ από την Ελβετίδα Briggite McMahon. Οσοι ήμασταν τον Αύγουστο του 2000 στην Λωζάνη για το παγκόσμιο κύπελλο σίγουρα δεν ξαφνιαστήκαμε και τόσο από την νίκη της Ελβετίδας.

Αθήνα 2004

Στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε ότι τα φαβορί δεν κερδίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τρίαθλο είτε γιατί είναι αγχωμένοι κουβαλώντας τον τίτλο του φαβορί, είτε γιατί είναι πολλοί αθλητές στο ίδιο επίπεδο και είναι θέμα μέρας, είτε γιατί είναι στιγματισμένοι και όλοι παρακολουθούν τις κινήσεις τους, είτε γιατί συμμετέχουν μόνο 3 από κάθε ομάδα/ χώρα και δεν μπορούν να υπάρχουν παιχνίδια ομαδικής τακτικής το ίδιο έντονα με τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κ.λπ.

Φαβορί ο Ivan Rana, ο Καναδός χρυσός Ολυμπιανίκης Simon Whitfield και ο Αυστραλός Robertson αλλά νικητής ο Hamish Carter που απαλλαγμένος από το άγχος του φαβορί και της μεγάλης διοργάνωσης επιτέλους κέρδισε μία μεγάλη διοργάνωση. Δεύτερος ο επίσης Νεοζηλανδός Docherty και τρίτος ο ελβετός Riederer.

Στις Γυναίκες το πολύ μεγάλο φαβορί η Αυστραλέζα Loreta Harrop έκανε αυτό που αναμενόταν, δηλαδή να οδηγήσει από την αρχή την κούρσα και φαινόταν ότι θα κέρδιζε μέχρι που ήρθε –πραγματικά από του πουθενά- η Αυστραλέζα Allen που έτρεχε για τα χρώματα της Αυστρίας και της στέρησε την νίκη. Δουλεύοντας για το Ισπανικό κανάλι TVE που έκανε την τηλεοπτική κάλυψη πραγματικά δυσκολεύτηκα να τους εξηγήσω ότι η Allen ήταν τέταρτη…Τρίτη…Δεύτερη…και όχι μία στροφή πίσω και ότι εάν δεν με άκουγαν θα γινόταν η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Πεκίνο 2008

Περιττό να πούμε ότι πάλι στην κατηγορία Ανδρών δεν μπόρεσαν τα φαβορί να κάνουν κάτι. Περιμένοντας Ισπανική κυριαρχία η πρόεδρος της ITU είχε καλέσει τον γιό του Samaranch να κάνει την απονομή. Ομως οι Rana και Gomez δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι και έτσι ένας Γερμανός ονόματι Frodeno κέρδισε το χρυσό μετάλλιο μποστά από τον Simon Whitfield και τον Νεοζηλανδό Bevan Docherty.

Στις γυναίκες επιτέλους η μεγάλη Τριαθλητική σχολή κυριάρχησε με το μεγάλο φαβορί την Emma Snowsill στην πρώτη θέση και την Emma Moffatt στο τρίτο σκαλί και σφήνα ανάμεσά τους την Πορτογαλίδα Vaness Fernandes.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)