Editorial : Ευτυχία Φιλαλήθη. Τα ΜΜΕ,έντυπα και ηλεκτρονικά, έχουν στην μέχρι τώρα πορεία τους αποδειχθεί μικροί θεοί κι αυτό είναι κάτι που έχει καθολική ισχύ αλλά εν προκειμένω θα επικεντρωθούμε στον αθλητισμό. Τί εννοούμε με αυτό? Το πόσο υπάρχει ή δεν υπάρχει ένα άθλημα, μία κατάσταση, ένας άνθρωπος εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την σχέση του με τα ΜΜΕ. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις ή πρόσωπα που δεν έχουν ανάγκη προβολής αλλά σε αυτά που έχουν ή επιθυμούν να έχουν, κατά κάποιο τρόπο, δημόσια προβολή.
Η σχέση του αθλητισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μάζα με την έννοια ότι αυτή αποτελεί τους θεατές που στηρίζουν ένα άθλημα. Κατά συνέπεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ΜΜΕ, ως μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Το τρίαθλο είναι παγκοσμίως ένα άθλημα μαζικό, αγαπητό και αρκετά προβεβλημένο.
Στην Ελλάδα βέβαια αν ρωτήσει κανείς τί είναι το τρίαθλο μπορεί να λάβει ποικίλες απαντήσεις. Ευτυχώς όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για άθλημα. Στην Ελλάδα οι διοργανώσεις αγώνων είναι πια πολλές. Γιατί τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται με το τρίαθλο? Παρόλο που ο λόγος είναι μάλλον απλός δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σ’ αυτόν αλλά στο πως αυτό θα λυθεί.
Σε αυτή τη σχέση κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή και στην προκειμένη περίπτωση η αρχή θα γίνει από το τρίαθλο και όχι από τα ΜΜΕ, τα οποία θα πρέπει να βρουν έτοιμη “τροφή” για να μεταδώσουν. Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι τα ΜΜΕ καταβάλονται από κάποιας μορφής εμπάθεια για το τρίαθλο. Απλά χρειάζονται το ερέθισμα για να ασχοληθούν με αυτό. Χρειάζονται συνεχές “τάισμα” ειδήσεων κάτι που μόνο όσοι βρίσκονται “μέσα” στο άθλημα μπρούν να δώσουν. Ετσι, σιγά-σιγά θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτών με συνεχώς αυξανόμενη δύναμη και επιρροή.Το άνοιγμα του αθλήματος προς τον κόσμο είναι αυτό που θα του φέρει περισσότερο κόσμο τόσο ως αθλητές όσο και θεατές – οπαδούς. Και προφανώς όσο αυξάνει η δύναμη του αθλήματος τόσο αυξάνει ο κόσμος του και αντίστροφα.
Γι’ αυτό όλοι όσοι ασχολούμαστε με το τρίαθλο πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κάνουμε μεγαλύτερο, όσο πιο μεγάλο γίνεται.
Τρόποι υπάρχουν, το μόνο που απαιτείται είναι εξωστρέφεια όραμα και κοινός στόχος χωρίς μικροσυμφέροντα ή ομαδούλες. Τα εργαλεία για να γίνει γνωστό και αγαπητό το τρίαθλο υπάρχουν και είναι και φθηνά. Οι άνθρωποι κάνουν πάντα την διαφορά. Ας ξεκινήσουμε την καινούρια αγωνιστική χρονιά με αυτόν τον στόχο.
Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Ευτυχία Φιλαλήθη
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)