Το Τρίαθλο στην Ελλάδα

Ανεβαίνει το Τρίαθλο!

Κάθε χρόνος που περνάει όλο και περισσότεροι αθλητές & αθλήτριες συμμετέχουν σε αγώνες Τριάθλου.

Ταυτόγχρονα όλο και περισσότεροι αγώνες διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από διαφορετικούς πλέον  διοργανωτές.

Το Τρίαθλο ακολουθώντας την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης των Ελλήνων απέναντι στον αθλητισμό  έχει μία συνεχή άνοδο που δεν θα ήταν υπερβολή να την χαρακτηρίσουμε ως εντυπωσιακή.

Αν και δεν είναι εύκολο να έχουμε απόλυτα αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των διαφορετικών αθλητών & αθλητριών που συμμετέχουν σε ετήσια βάση σε ένα αγώνα Τριάθλου αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν δοκιμάσει  να συμμετέχουν σε ένα αγώνα Τριάθλου και μικρός ο αριθμός των αθλητών που προπονούνται συστηματικά σε ετήσι βάση στο πλαίσιο λειτουργίας μίας ομάδας ή ενός συλλόγου.

Το Τρίαθλο είναι πλέον μία ελκυστική μορφή αγώνα και άσκησης. Ελπίζουμε όλοι οι διοργανωτές να σταθούν με ευθύνη σε κάθε αγώνα που αναλαμβάνουν ώστε ο κάθε αγώνας να είναι διαφήμιση για το άθλημα και να αποφευχθούν γεγονότα που μπορούν να λειτουργήσουν δυσφημιστικά για το άθλημα.

Ατυχή γεγονότα μπορούν   ακόμα και να σταματήσουν αυτή την πορεία ανάπτυξης. Είναι σίγουρο ότι εάν οι διοργανωτές προέρχονται από το άθλημα θα έχουν την υπευθυνότητα  απέναντι σε αυτό καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές ώστε να μην ρισκάρουν την ανάπτυξή του.

Τέλος είναι εύκολο να καταννοήσει κάποιος ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σύλλογοι και ομάδες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους αθλητές και αθλήτριες να ασχοληθούν συστηματικά με το άθλημα.

Είναι σημαντικό  οι ομάδες και σύλλογοι να βοηθήσουν τους αθλητές να ξελίξουν την τεχνική τους, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάστασης καθώς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο άθλημα.

 Πολλοί συμμετέχουν σε αγώνες Τριάθλου αλλά ύστερα χάνουν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα καθώς δεν υπάρχουν οι σωστές αθλητικές δομές – ελάχιστες οι εξαιρέσεις των σωματείων και ομάδων- ώστε να διευκολύνονται και να παρακινούνται στην καθημερινή τους προπόνηση. Καλά οργανωμένα σωματεία και ομάδες είναι ο καταλυτικός παράγοντας ώστε να αναβαθμιστεί  και ποιοτικά το άθλημα καθώς και να υπάρχει εξάπλωση της ιδιαίτερης κουλτούρας του αθλήματος.

Το Τρίαθλο στην Ελλάδα

Το Τρίαθλο στην Ελλάδα

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)