Τις παρατυπίες στους ελέγχους ντόπινγκ του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ από τον Ιανουάριο του 2011 αποκάλυψε ο Αθήνα 9.84

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του 9.84. Τις παρατυπίες στους ελέγχους ντόπινγκ του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ από τον Ιανουάριο του 2011 αποκάλυψε χθες ο Αθήνα 9.84. Οι δειγματολήπτες δεν έχουν προχωρήσει σε ανανέωση της διαπίστευσής τους, αφού οι εξετάσεις τους ακόμη εκκρεμούν. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις γραπτές αποδείξεις, μεταξύ των οποίων η σαφής απάντηση της WADA σε αίτημα του δημοτικού ραδιοφώνου της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός δεν αναγνωρίζει διαδικασία παράτασης των διαπιστεύσεων και θεωρεί υποχρεωτική την εφαρμογή των Διεθνών Στάνταρ Ελέγχων που περιλαμβάνονται στον Παγκόσμιο Κώδικα του Αντιντόπινγκ.
Αναλυτικότερα:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ προβλέπει (Έγγραφο 1) την θέσπιση συστήματος διαπίστευσης δειγματοληπτών. Οι διαπιστεύσεις οφείλουν να ανανεώνονται το πολύ ανά διετία. Στην Ελλάδα, το ΕΣΚΑΝ προχώρησε ως όφειλε στη διεξαγωγή εξετάσεων (Δεκέμβριος 2008, Ιανουάριος 2009), διαδικασία που αποτελεί νόμο του ελληνικού Κράτους από τον Αύγουστο του 2009 (Έγγραφο 2).
Ενώ το Συμβούλιο προετοίμαζε τις εξετάσεις που όφειλε να διενεργήσει (υπήρχε αρχικός προγραμματισμός για τις 15 και 23/1/2011), οι εξετάσεις δεν διενεργήθηκαν ποτέ! Αντ’ αυτών, το ΕΣΚΑΝ παρατείνει έκτοτε παρατύπως τις διαπιστεύσεις των δειγματοληπτών. Ουσιαστικά, τινάζει στον αέρα την προβλεπόμενη από την WADA διαδικασία, δίνοντας προφανές πάτημα ακυρότητας των ελέγχων στους οποίους προχωρά. Η τελευταία παράταση δόθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012 και αφορά στην περίοδο έως τις 30 Απριλίου (Έγγραφο 3).
Παράλληλα, η ίδια η WADA, επιβεβαίωσε στον ΑΘΗΝΑ 984 (Έγγραφο 4) ότι δεν προβλέπεται διαδικασία παράτασης των διαπιστεύσεων, κατά συνέπεια το ΕΣΚΑΝ δεν είχε τη δυνατότητα ούτε να ζητήσει ούτε φυσικά να πάρει άδεια παράτασης των διαπιστεύσεων των δειγματοληπτών του. Αντιθέτως, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή όσων προβλέπονται στα Διεθνή Στάνταρ Ελέγχων του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ.
Τα ερωτήματα τα οποία θέσαμε και χθες προφανώς παραμένουν αναπάντητα:
Πώς είναι δυνατό να δίνεται το δικαίωμα ακόμα σε αθλητές που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών να επικαλεστούν παράτυπη διαδικασία δειγματοληψίας;
Για ποιο λόγο δεν προχώρησε η εξέταση και επαναδιαπίστευση των δειγματοληπτών εντός του δεδομένου χρονικού ορίζοντα που δεσμευτικά ορίζει η WADA;
Και ένα πιο ξεκάθαρο ερώτημα:Για ποιο λόγο δεν προχώρησαν οι εξετάσεις που είχαν αρχικώς δρομολογηθεί στις 15 και 23/1/2011 στην Αθήνα και στις 15/1/2011 στη Θεσσαλονίκη;
Μέχρι στιγμής, αν και το ζητήσαμε ούτε το ΕΣΚΑΝ ούτε το Υφυπουργείο Αθλητισμού τοποθετήθηκαν επισήμως στο θέμα. Σε Ολυμπιακή χρονιά, μάλλον αποφεύγουν να ασχοληθούν με… λεπτομέρειες.

Σε αέρα οι έλεγχοι Ντόπινγκ

Σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, ο ελληνικός αθλητισμός φαίνεται να παίζει εκ νέου με τη φωτιά. Ή για την ακρίβεια κινδυνεύει για τυπικούς (αλλά ουδόλως ανούσιους λόγους) να τινάξει στον αέρα το σύστημα αντιμετώπισης του ντόπινγκ, το οποίο δικαιούται να επικαλείται την επιστημονική του πληρότητα. Όχι όμως και τη νομιμότητα του τρόπου με τον οποίο φέρεται πλέον ελέγχει τους αθλητές. Έλληνες ή και ξένους. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ ελέγχων του κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, οι ανά κράτος φορείς που έχουν την ευθύνη των ελέγχων, οφείλουν να ανανεώνουν τις διαπιστεύσεις των δειγματοληπτών τους το πολύ ανά διετία, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθησαν οι εξετάσεις του ελληνικού ΕΣΚΑΝ το Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009. Μάλιστα, κατόπιν της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης νέων δειγματοληπτών, τον Μάιο του 2009 διεξήχθησαν πρόσθετες εξετάσεις για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Είναι αντιληπτό ότι για να ανανεωθούν οι άδειες ή να δοθούν νέες, θα έπρεπε να προηγηθεί αντίστοιχη διαδικασία το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011 (ή για κάποιους τον Μάιο του 2011). Αντί αυτής, το ΔΣ του ΕΣΚΑΝ έχει λάβει απόφαση επέκτασης των υφιστάμενων αδειών έως τον Απρίλιο του 2012, χωρίς να τηρήσει όπως υποχρεούται τις δεσμευτικές αποφάσεις της WADA (οι οποίες είναι καθ’ όλα σύννομες με υπουργική απόφαση του Γ. Ιωαννίδη το 2009 και ουσιαστικά δεν επηρεάζονται ούτε από τις αλλαγές που επιφέρει ο πρόσφατος αθλητικός νόμος Γερουλάνου)
Πηγές από το ΕΣΚΑΝ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, επικαλούμενοι ότι πηγάζει από συμφέροντα κύκλων του ντόπινγκ, αλλά και οικονομική στενότητα. Είναι προφανές ότι και οι δύο ισχυρισμοί στερούνται λογικής. Αν η διαδικασία δειγματοληψίας χαρακτηριστεί άκυρη, τότε ο «ένοχος αθλητής» είναι αυτός που βρίσκει νόμιμη διέξοδο να ξεφύγει από τα ενδεχομένως καταδικαστικά αποτελέσματα του ελέγχου. Επιπροσθέτως, μία απλή διαδικασία γραπτών εξετάσεων είναι υπόθεση μερικών δεκάδων ευρώ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη αδράνεια, καθώς και τα αντίστοιχα συμπεράσματα είναι προφανή:

– Πώς είναι δυνατό να δίνεται το δικαίωμα ακόμα σε αθλητές που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών να επικαλεστούν παράτυπη διαδικασία δειγματοληψίας;

– Για ποιο λόγο δεν προχώρησε εξέταση και επαναδιαπίστευση των δειγματοληπτών εντός του δεδομένου χρονικού ορίζοντα που δεσμευτικά ορίζει η WADA;

– Υπήρξε πρόθεση να διεξαχθούν εξετάσεις εμπρόθεσμα και αυτές δεν προχώρησαν; Αν είναι έτσι, για ποιο λόγο;
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία είναι στη διάθεση του Αθήνα 9.84. Οι αρμόδιοι φορείς κλήθηκαν, με πρωτοβουλία του Αθλητικού Τμήματος του σταθμού, να τοποθετηθούν και επισήμως, ωστόσο υποστήριξαν ότι θα το κάνουν μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας. Είναι δεδομένο ότι τα μικρόφωνα του σταθμού παραμένουν ανοικτά.
Περισσότερα, αύριο Παρασκευή, στην εκπομπή «Επόμενη Δόση», 7-10πμ με τη Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου στον Αθήνα 9.84.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)