Σπύρος Καπράλος : “Τα πράγματα θα γίνουν όλο και πιο δύσκολα για τον ελληνικό αθλητισμό.”

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα www.aroundtherings.com και στο δημοσιογράφο Ed Hula.

ATR: Η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν η καλύτερη, ούτε για τους αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ή η επίδραση της διάσωσης που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα;

ΣΚ: Λοιπόν για αρχή, η χρηματοπιστωτική κρίση είχε δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Το ελληνικό κράτος είχε μειώσει τις δαπάνες της για τον αθλητισμό. Όχι μόνο τον τελευταίο μήνα, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια τα χρήματα που έρχονται στον αθλητισμό είναι όλο και λιγότερα. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία παίρνει το προϋπολογισμό της από το κράτος, τον έχει δει να μειώνεται στο μισό. Υπήρχε επίσης μια ειδική χορηγία που δινόταν για την προετοιμασία των Ολυμπιακών αθλητών και η οποία κόπηκε εντελώς το 2009. Το 2009 πήραμε τα κονδύλια για την Ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά το 2010, το 2011 και υποθέτω και αυτή τη χρονιά, θα είναι μηδέν.

ATR: Πόσα ήταν τα χρήματα πριν;

ΣΚ: Δεν ξέρω πριν από το 2004, επειδή ήταν επίσης πολλά τα χρήματα που δίνονταν για την προετοιμασία, αλλά αυτό ήταν για ευνόητους λόγους, οι Αγώνες ήταν στην Αθήνα. Αλλά για τους Αγώνες του Πεκίνου, η Ολυμπιακή Επιτροπή είχε συνολικά 30 εκατ. ευρώ για την περίοδο των τεσσάρων ετών και αυτή ήταν η συμφωνία που είχαμε κάνει με την κυβέρνηση για την τετραετία 2009 έως 2012. Πήραμε τα πρώτα 8 εκατ. ευρώ για το 2009, αλλά από τότε δεν έχουμε πάρει τίποτα.

ATR: Τι σημαίνει αυτό για τους αθλητές;

ΣΚ: Εμείς δεν σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τις ομοσπονδίες, διότι είχαμε στήσει ένα χορηγικό πρόγραμμα και έτσι καταφέραμε να συνεχίσουμε να τις χρηματοδοτούμε. Ωστόσο, μάθαμε ότι η πολιτεία δε δίνει τίποτα για την Ολυμπιακή προετοιμασία, κάτι που είχε επίπτωση στους αθλητές. Αλλά, αρνητικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ορισμένες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν για προπόνηση, έχουν ξεμείνει από πετρέλαιο, από προσωπικό, από συντήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή των αθλητών έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, πολλές από τις πισίνες είναι κλειστές και μόνο η πισίνα που λειτουργεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ανοικτή και βοηθά τους αθλητές της ομάδας πόλο, καθώς και τους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι έχουν σημαντικές προοπτικές για το Λονδίνο.

ATR: Έτσι είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή …

ΣΚ: Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Φυσικά είναι πολύ δύσκολη, αλλά από την άλλη πλευρά τα χρήματα που καταφέραμε να πάρουμε από τους χορηγούς, πηγαίνουν όλα για την προετοιμασία των αθλητών, κάτι που επέτρεψε σε πολλούς από τους αθλητές να πάνε σε ταξίδια και να προκριθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για παράδειγμα, η ιστιοπλοϊκή ομάδα πήγε στην Αυστραλία με πλήρη χρηματοδότηση από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Το ίδιο συνέβη με τις ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών, που πήγαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Και πολλά άλλα αθλήματα, γυμναστική, ρυθμική γυμναστική, κατάφεραν να προκριθούν, οπότε υπάρχει πολλή βοήθεια από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

ATR: Ακούγεται σαν να μην μπορούσατε να το κάνετε αυτό χωρίς τη βοήθεια των χορηγών

ΣΚ: Όχι, όχι, όχι. Δεν υπήρχε τρόπος με τον οποίο θα το είχαμε κάνει, διότι το ελληνικό κράτος δεν χρηματοδοτεί ούτε και τους μισθούς των ανθρώπων που εργάζονται στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οπότε μπορείτε να φανταστείτε για την Ολυμπιακή προετοιμασία.

ATR: Ποιοι είναι οι μεγάλοι χορηγοί που θα βοηθήσουν και να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς;

ΣΚ: Σίγουρα μπορώ να τους αναφέρω και μπορώ και να τους ευχαριστήσω. Είναι ο ΟΠΑΠ ο οποίος υπέγραψε σύμβαση για το 2011 και το 2012.. Έχουμε την Adidas, για τον αθλητικό εξοπλισμό. Έχουμε τη BMW, έχουμε την Procter and Gamble. Έχουμε τη Samsung. Έχουμε την Olympic Air και έχουμε και κάποιους μικρότερους χορηγούς.

ATR: Και τι θα σημαίνει αυτό για την ομάδα που στέλνετε στο Λονδίνο; Θα είστε σε θέση να στείλετε μια πλήρη ομάδα ή έχετε ήδη αναγκαστεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γίνει μία μικρότερη ομάδα;

ΣΚ: Πρώτα απ ‘όλα έχουμε δεσμευτεί ότι όλοι οι αθλητές που προκρίνονται θα πάνε στο Λονδίνο. Δεύτερον, πιστεύουμε ότι ακόμη και αν η ομάδα θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με εκείνη του Πεκίνου, επειδή στο Πεκίνο είχαμε πολλούς αθλητές στον στίβο οι οποίοι είχαν πάει εκεί, παρότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια της IAAF. Τώρα η ομάδα θα είναι μικρότερη, αλλά συνολικά νομίζω ότι θα καταλήξουμε με περισσότερα μετάλλια από όσα είχαμε στο Πεκίνο.

ATR: Και πόσο μεγάλη θα είναι η ομάδα που θα στείλετε στο Λονδίνο;

ΣΚ: Εξαρτάται από τα ομαδικά αθλήματα που θα καταφέρουν να προκριθούν. Ακόμα έχουμε αγώνες πρόκρισης για τρία ομαδικά αθλήματα. Πόλο γυναικών και ανδρών καθώς και μπάσκετ ανδρών. Αν προκριθούμε σε αυτά τα τρία αθλήματα, η ομάδα θα έχει πάνω από 100 αθλητές.

ATR: Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, λέτε ότι ελπίζετε να κερδίσετε περισσότερα μετάλλια στο Λονδίνο απ’ ότι στο Πεκίνο.

ΣΚ: Αυτό είναι σωστό, γιατί νομίζω ότι ορισμένοι από τους αθλητές, παρά τις δυσκολίες, έχουν κάνει πολλή δουλειά και είναι πολύ αφοσιωμένοι και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Είχαμε κάποιες ισχυρές κληρονομιές στην κωπηλασία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Έχουμε έναν πολύ καλό προπονητή και η ομοσπονδία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά έτσι νομίζω ότι στην κωπηλασία έχουμε στόχο δύο ή τρία μετάλλια. Αλλά έχουμε επίσης στόχο μετάλλια σε άλλα αθλήματα όπως το κολύμπι μεγάλων αποστάσεων, το τζούντο, η γυμναστική και νομίζω ότι η γυναικεία ομάδα πόλο, που ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια θα έχει επίσης πιθανότητες να τα καταφέρει να κερδίσει ένα μετάλλιο.

ATR: Τώρα αυτή η δυσκολία έρχεται μερικά χρόνια μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών από την Αθήνα. Τι αντίκτυπο είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας στην ανάπτυξη της ομάδας και η κληρονομιά που έχουν αφήσει σας βοηθάει;

ΣΚ: Λοιπόν νομίζω ότι ο αθλητισμός εξελίσσεται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είχαν θετικό αντίκτυπο. Φυσικά οι αθλητές είναι νέοι. Οι περισσότεροι από τους αθλητές που αγωνίστηκαν στην Αθήνα δεν αγωνίζονται πλέον. Η ομάδα είναι εντελώς νέα, αλλά νομίζω ότι συνολικά η θετική ώθηση που έδωσαν οι Αγώνες της Αθήνας στην Ελλάδα, τώρα δόθηκε στους αθλητές που αγωνίζονται σήμερα.
Φυσικά υπάρχει πολλή κριτική για κάποιες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αξιοποιούνται ακόμη και σήμερα οκτώ χρόνια μετά τους Αγώνες. Αλλά νομίζω ότι αυτή είναι μια από τις επικρίσεις των Αγώνων της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά, κάθε Αθηναίος χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση τις υποδομές που δημιουργήθηκαν για τους Αγώνες, οι νέοι δρόμοι, τα νέα μετρό, όλες οι τηλεπικοινωνίες και οι υποδομές ενέργειας που βελτίωσαν την ζωή της πόλης. Και γενικά, νομίζω ότι χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δεν θα υπήρχαν τέτοια τεράστια έργα και υποδομές που άλλαξαν την καθημερινή ζωή μας.

ATR: Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα όπως θα έπρεπε; Ποιο είναι το μέλλον των χώρων αυτών στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση;

ΣΚ: Λοιπόν νομίζω ότι δεν υπάρχουν μυστικά, μερικές από αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν για τον οποίον είχαν κατασκευαστεί. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε και να συντηρούμε τις εγκαταστάσεις για ορισμένα αθλήματα που δεν είναι δημοφιλή στην Ελλάδα και ως εκ τούτου νομίζω ότι θα πρέπει να μετατραπούν σε κάτι που να μην έχουν σχέση με τον αθλητισμό.

ATR: Πόσο φταίνε τα χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν για την Ολυμπιάδα της Αθήνας για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; ΣΚ: Εύκολο είναι να κατηγορεί κανείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι δεν υπάρχει κανείς εκεί για να τους υπερασπιστεί. Όταν βλέπει κανείς τα οικονομικά των Αγώνων, μπορεί κανείς να δει ότι το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των εγκαταστάσεων ήταν λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Και βλέπετε το εξωτερικό χρέος σήμερα είναι κοντά στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Βλέπετε ότι είναι πολύ μικρό για να κατηγορήσει την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων.
ATR: Αυτό είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, όταν το συγκρίνουμε με το μεγάλο αυτό αριθμό.

ΣΚ: Φυσικά, αν σκεφτείτε 10 δισεκατομμύρια δολάρια προς 400 είναι δυόμισι τοις εκατό.

ATR: Για να προχωρήσετε, έπρεπε για παράδειγμα να απολύσετε προσωπικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πώς το αντιμετωπίζει όλο αυτό η Ολυμπιακή Επιτροπή; ΣΚ: Δε μπορούμε να απολύσουμε τους ανθρώπους, αλλά το προσωπικό μειώνεται είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε με εθελουσία έξοδο. Εμείς δεν τους αντικαθιστούμε αλλά αργότερα νομίζω ότι τα πράγματα θα γίνουν όλο και πιο δύσκολα για τον ελληνικό αθλητισμό. Νομίζω ότι οι εγκαταστάσεις δεν θα υπάρχουν, οι αθλητές θα δυσκολευτούν πολύ θα πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, κάτι που είναι πολύ δύσκολο στο σημερινό κόσμο.

Νομίζω ότι η κατάσταση είναι ζοφερή για τον ελληνικό αθλητισμό, όπως είναι ζοφερή και για την υπόλοιπη οικονομία και τη χώρα.

Αναδημοσίευση από το www.hoc.gr

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)