Σπύρος Γκοτζιάς : Στόχος η 1η θέση στο Σχινιά.

Αποκλειστική Συνέντευξη στο TriathlonWorld

Συναντήσαμε τον Σπύρο και κάναμε μία συζήτηση για την προετοιμασία του, τους στόχους του αλλά και τις προτιμήσεις του αναφορικά με την μορφή των αγώνων.

Triathlon World : Πως πάει η προετοιμασία σου;

Σπύρος Γκοτζιάς : Ειμαι σε πολύ καλό επίπεδο και συνεχώς βελτιώνομαι.Εχω δώσει βάρος στο πόδηλατο το οποίο είναι και το αδύνατο σημείο μου.Η σοβαρή προετοιμασία που εκανα μέσα στο χειμώνα δείχνει να εχει αποτέλεσμα κυριώς στο ποδήλατο και στο κολυμπι

 

 Triathlon World : Σε ποιους αγώνες θα συμμετέχεις τον Απρίλιο & Μάιο ;

Σπύρος Γκοτζιάς : 29 Απριλίου σπριντ στο Σχινιά & 27 Μαιου σπριντ ΜΕΓΑΡΑ  Greek Cup series

 

Triathlon World : Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2012;

Σπύρος Γκοτζιάς : 1η θέση στο σπριντ στο Σχινιά & 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου στις αρχές Ιουνίου

 

Triathlon World : Πόσο έχεις βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο που ασχολείσαι με το τρίαθλο ;

Σπύρος Γκοτζιάς : Σε αρκετά μεγάλο βαθμό, κυρίως σ το ποδήλατο.Και αυτό  βλέπω μέσα στην προπόνηση καθημερινά.Εχω αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση πάνω στο ποδήλατο οταν το προηγούμενο καλοκαίρι ενοιωθα μεγάλη ανασφάλεια οταν καθόμουν στις αερόμπαρες.Επίσης την βελτίωση μου τι διαπύστωσα και απο την απόδοση μου σε 2 αγώνες διαθλου στο 2012.Εχω βελτιώσει και το κολύμπι μου επίσης ρίχνοντας το κατώφλι απο 1:20-1:21 που είχα τον Οκτώβρη  σε 1:18-1:19 σήμερα.Τέλος στο τρέξιμο μου είναι σε μια μικρή αλλά σταθερή βελτίωση.

 

Triathlon World : Θεωρείσαι γρήγορος αθλητής. Πες μας για μία γρήγορη πρόπόνησή σου στο τρέξιμο

Σπύρος Γκοτζιάς : Τον τελευταίο καιρό εχω βελτιώσει πολύ την ταχύτητα μου στο τρέξιμο ( 10 *200 μαξ με 200 χαλαρό τρεξιμο στο 31”).

Triathlon World : Μπορεις να μας περιγράψεις μία δύσκολη προπονητική σου μέρα.

Σπύρος Γκοτζιάς : Brick 75km ποδήλατο με 5*5km max & 10 km τρεξιμο με τα πρωτα 5km με ρυθμό 3:55/km.Όλα αυτά βεβαια τα συνδιάζω με το απαιτητικο καθημερινό πρόγραμμα που εχω στην Σχολή Ευελπίδων οπου φοιτώ.

 

Triathlon World : Ταχύτητα ή αντοχή ; Ποσότητα ή ποιότητα στην προπόνηση;

 

Σπύρος Γκοτζιάς : Στην ηλικία που βρίσκομαι αλλά και λόγω της εξιδεικευσης μου σε σπριντ και ολυμπιακη αποσταση αυτό που χριαζεται ειναι η ταχύτητα στην προπονηση.Επίσης λόγω των απαιτήσεων του τριάθλου και για τον λόγο οτι δεν είμαι επαγγελματίας αθλητης αυτο που χριαζομαι ειναι ενα ποιοτικο πρόγραμμα ετσι ώστε να μπορώ να εχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

 

Triathlon World : Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος τρίαθλο

Σπύρος Γκοτζιάς : Κατα την γνώμη μου η καλύτερη ηλικια να αρχίσει κάποιος τρίαθλο είναι στα 18-19 και φυσικά μέχρι εκέινο το δίαστημα ο αθλητής να ασχολείται συστηματικα με την κολύμβηση.Σε πιο μικρές ηλικίες πιστεύω οτι θα προκαλουσε πολλούς τραυματισμος αν δεν υπήρχε μεθοδικότητα

 

Triathlon World : Τι προτιμάς αγώνες με drafting ή χωρίς drafting;

Σπύρος Γκοτζιάς : Θα προτιμούσα αγώνες με drafting καθώς με ένα καλό κολυμπι θα μπορούσα να πλασαριστώ σε ενα γκρουπ και μπορέσω να εξισσοροπησω την αδυναμία μου στο ποδήλατο και στην συνέχεια να μπορώ να τρέξω πολύ δυνατά.

 

Triathlon World : Πως παρακολουθείς την ένταση της προπόνησής σου;

Σπύρος Γκοτζιάς : Χρησιμοποιώ παλμογράφο και στο κολύμπι με μετρώντας τους σφυγμούς στην καρωτίδα

 

Triathlon World : Ποιο το δυνατό σου στοιχείο ως αθλητής και ποιο το αδύνατό σου Sprint ή ολυμπιακή απόσταση

Σπύρος Γκοτζιάς : Το δυνάτο μου στοιχείο ειναι η κολύμβηση αλλά και το τρέξιμο, υστερώ στην ποδηλασία.Είμαι πίο δυνατός στο σπριντ καθώς το ποδήλατο ειναι μονο 20km και δεν με χρεώνει τόσο στο τρέξιμο.

 

Triathlon World : Διαδρομές flat ή με ανηφόρες;

Σπύρος Γκοτζιάς : Προτιμώ τις flat διαδρομές καθώς μπορώ να βγαλω περισσότερα watt.Οι ανηφορίκες διαδρομές στο ποδήλατο μετατρέπουν  το τρέξιμο στην συνέχεια σε μια δραματική εμπειρία.

Triathlon World : Ποιοι σε στηρίζουν και σε βοηθούν στην προπόνησή σου καθημερινά και στην αθλητική σου προσπάθεια γενικότερα ;

Σπύρος Γκοτζιάς :Θα ηθελα να ευχαριστήσω την οικογένια μου που είναι διπλα μου σε οτι χρειιαστω και κοντα μου σε κάθε αγώνα.

Επίσης να ευχαριστήσω το Νίκο Ράπτη και το bikeme.gr για την σημαντική υποστήριξη τοσο με την χορηγία του Cervelo S2, του εργόμετρου ,αλλα και τον αθλητικό εξοπλισμο καθώς και το service του ποδηλάτου.

Ακόμη να ευχαριστήσω τον Αλέξη Αθανασόπουλο και το Pharmshop.gr για την μέχρι τώρα υποστήριξη.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)