Προπόνηση κολύμβησης : Οι πιο συχνές απορίες.

Σε συνέχεια των άρθρων που έχουμε γράψει και της επικοινωνίας που έχουμε με αρκετούς αναγνώστες μας έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο συχνές απορίες αναφορικά με την προπόνηση της κολύμβησης. Σε κάθε ζήτημα αξίζει να αφιερώσουμε ένα άρθρο και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε μελλοντικά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες ερωτήσεις αφορούν αρχάριους κολυμβητές ή τριαθλητές χωρίς υποδομή στην κολύμβηση.

Πίνω νερό όταν αναπνέω. Τί κάνω λάθος ;

Η σωστή αναπνοή είναι δυνατή και συνεχόμενη. Εκπνέουμε όλο τον αέρα πριν να γυρίσουμε στο πλάι και να εισπνεύσουμε. Συνήθως οι αρχάριοι κολυμβητές κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό και όταν γυρίσουν στο πλάι συνεχίζουν να εκπνέουν.  Ετσι όταν ξεκινήσει η εισπνοή έχει ξεκινήσει και η στροφή του κεφαλιού προς το κέντρο (μέσα στο νερό). Ετσι εισπνέουν αέρα αλλά ταυτόγχρονα και νερό.

Οταν ένα μικρό παιδί μαθαίνει κολύμβηση η πρώτη άσκηση που κάνει είναι να σταθεί στον τοίχο της πισίνας και να κάνει ασκήσεις αναπνοής ώστε να του γίνει συνήθεια η σωστή εισπνοή – εκπνοή.

 

Νιώθω ότι τα πόδια μου βουλιάζουν. Τί να κάνω ;

Είναι πολύ συνηθισμένο σε αθλητές άλλων αθλημάτων να βουλιάζουν τα πόδια τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με πιο συνηθισμένους το γεγονός ότι έχουν αδύναμα πόδια στο νερό (άσχετα εάν είναι πολύ δυνατοί στην ποδηλασία ή το τρέξιμο) ή έχουν πολύ ψηλά το κεφάλι τους.Αυτά βέβαι σε συνδυασμό με την κόπωση από τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Σωστή ενδυνάμωση των ποδιών και σωστή θέση του κεφαλιού μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά όπως θα μας βοηθήσει πολύ να αφιερώσουμε χρόνο σε ασκήσεις ευλυγισίας και διατάσεις.

 

Προσπαθώ να κάνω πόδια με σανίδα αλλά μένω στο ίδιο σημείο ή κινούμαι πολύ αργά προς τα εμπρός.

Για να προωθηθούμε εμπρός πρέπει να μπορούμε να προωθήσουμε προς τα πίσω μάζα νερού. Το πιο σημαντικό είναι να αυξήσουμε την ευλυγισία στους ατραγάλους και να κάνουμε την κίνηση (μικρή και με μεγάλη συχνότητα) από ψηλά. Εχουμε γράψει σχετικό άρθρο για την προπόνηση των ποδιών στην ελεύθερη κολύμβηση.

 

Νιώθω πολύ σφιγμένος μέσα στο νερό. Τι μπορώ να κάνω;

Είναι λογικό αθλητές που κάνουν και άλλα αθλήματα να είναι πολύ σφιχτοί. Χρειάζεται ένα δομημένο πρόγραμμα ευλυγισίας τόσο πριν την προπόνηση μέσα στο νερό όσο και οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η ευλυγισία είναι σημαντικός παράγοντας για την βελτίωσή μας στο νερό.

 

Πρέπει να κολυμπάω κάθε μέρα;

Εχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι είναι καλό να έχουμε καθημερινή επαφή με το νερό. Αυτό είναι σωστό όμως άλλο επαφή και άλλο προπόνηση. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες αθλητές είναι προτιμότερο να κολυμπούν κάθε 48 ώρες ώστε να δίνουν χρόνο στους μύες τους να ξεκουράζονται. Καθημερινή προπόνηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην τεχνική μας λόγω κόπωσης τόσο του μυικού όσο και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

 

 

Κάθε φορά που κάνω προπόνηση προσπαθώ – βάζω ως στόχο -να κολυμπάω όλο και πιο πολύ συνεχόμενα ;

Η πιο λάθος προπονητική προσέγγιση είναι να κολυμπάμε συνεχόμενα υποκινούμενοι από την ανασφάλειά μας κατά πόσο μπορούμε να καλύψουμε μία συγκεκριμένη απόσταση που συνήθως είναι η απόσταση του αγώνα.

Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την κολύμβηση με τον ίδιο τρόπο που προσεγγίζουμε το τρέξιμο ή την ποδηλασία.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθώ στην τεχνική μου;

Η προπόνηση με κάποιον προπονητή που ειδιεκύεται στην προπόνηση τεχνικής σε ενήλικους αθλητές. Μπορεί να είναι κάποιος εξαιρετικός προπονητής κολύμβησης αλλά να μην έχει την υπομονή ή/και εμπειρία να ασχοληθεί με αθλητές χωρίς κολυμβητική υποδομή. Στην ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί προπονητές που να εξιδεικεύονται στην εκμάθηση ενηλίκων.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβω τί κάνω λάθος;

Εκτός από το να κάνουμε προπόνηση με προπονητή ο οποίος θα δει τα λάθη που κάνω είναι χρήσιμο να βάλουμε κάποιον να μας τραβήξει βίντεο από όλες τις γωνίες, εμπρός-πίσω-πλάι.

 

 

 

Νιώθω ότι πηγαίνω πάνω κάτω στο νερό;

Για να συμβαίνει αυτό το πιο πιθανό είναι ότι είτε στην είσοδο του χεριού σπρώχνουμε νερό προς τα κάτω είτε στην έξοδο του χεριού σπρώχνουμε νερό προς τα πάνω είτε και τα δύο.

 

Με έχουν δει και μου λένε ότι πάω όπως η «σαύρα». Τί κάνω λάθος;

To πιο πιθανό είναι ότι είτε δημιουργούμε ροπές κατά την επαναφορά μας ή περνάμε το άξονα/ επίπεδο συμμετρίας του σώματός μας κατά την φάση της χεριάς μας

Για να διορθώσουμε το θέμα της επαναφοράς μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις με έμφαση να διατηρούμε ψηλά τον αγκώνα κατά την διάρκεια της επαναφοράς. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που κάνουν επαναφορά με τεντωμένο χέρι έχοντας την παλάμη πιο ψηλά από τον αγκώνα ή στο πλάι και όμως δεν δημιουργούν ροπές κατά την διάρκεια της κολύμβησης

Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πιο συμμετρικό κολύμπι χωρίς να περνάμε τον άξονα συμμετρίας η κολύμβησης με κεντρικό αναπνευστήρα θα βοηθήσει σημαντικά.

 

Εάν κάνω βάρη θα με βοηθήσουν στην κολύμβηση ;

Για τους αρχάριους αθλητές τα βάρη δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην κολύμβηση.

 

Εάν χρησιμοποιώ χεράκια στην κολύμβηση θα δυναμώσω και θα βελτιωθώ πιο γρήγορα;

Οι πιο διάσημοι προπονητές κολύμβησης αμφισβητούν την χρησιμότητά τους ιδίως σε αρχάριους κολυμβητές. Τα χεράκια ίσως μάλιστα είναι και η πιο πιθανή αιτία τραυματισμού σε αθλητές με λάθος τεχνική.

 

Να κολυμπάω σε 25άρα ή 50άρα πισίνα;

Είναι σαφές ότι έναν αρχάριο αθλητή θα τον βοηθήσει σημαντικά η 25άρα πισίνα κυρίως ψυχολογικά αλλά και σωματικά.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Χημικός, MSc- MBA) &

  • Triathlon NZ Level 2 Accredited Coach
  • American Swimming Coaches Association  Level 2 Certified Coach
  • International Triathlon Coaches Association Certified Coach
  • Australian Swimming Teachers & Coaches Association Bronze License Coach

Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260

 

 10380491_700041080063006_519400207868588379_o

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)