ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών και θεωρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις 19 Δεκεμβρίου 2011 έλαβε χώρα με πολύ μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου της Δικηγόρου και Δρος. Νομικής Ελένης Γ. Μαντρατζή, εκδόσεως της ιδίας, με τίτλο “Ντόπινγκ: Δικαιοπολιτική Προσέγγιση, Κανονιστική Θεμελίωση και Αντεγκληματική Θεώρηση”, που συντόνισε ο κ. Νίκος ’γκο, Δημοσιογράφος και Ανταποκριτής Ξένου Τύπου, στα πλαίσια της εκδήλωσης με θέμα «Ευ Αγωνίζεσθαι Vs Ντόπινγκ».
Εξαίροντας όλοι οι παρουσιαστές με τα πιο θερμά και ενθουσιώδη λόγια την αξιόλογη και πολυσχιδή προσωπικότητα της Ελένης Μαντρατζή, αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στο εν λόγω επιστημονικό της έργο.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, που προλόγισε, τόνισε τη μεγάλη αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του έργου, ενώ ο Δρ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, Δικηγόρος, Αν. Καθηγητής Αθλητικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντιπρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος και Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού Δικαίου υποστήριξε με θέρμη τις επιστημονικές θέσεις της, εξήρε την αρχή «citius, altius, fortius», δηλαδή «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» στον αθλητισμό και τόνισε ότι το έργο συμβάλλει στη συμπλήρωση του κενού που υπάρχει στη νομοθεσία που αναφέρεται στον αθλητισμό, διά της εξέτασης του αντικοινωνικού και αντιαθλητικού της άδικης πράξης και της αναλύσεως του προστατευομένου εννόμου αγαθού και των εγκλημάτων που τυποποιούνται στον ισχύοντα Ν. 3708/2008.
Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και τ. Προπονητής Καλαθοσφαίρισης επαίνεσε το έργο, χαρακτηρίζοντάς το «ευαγγέλιο» με πανανθρώπινες αξίες, για κάθε αθλητή που πρέπει να ενημερώνεται απ’ αυτό προτού εισέλθει στο στάδιο για ν’ αγωνιστεί, απέδωσε την κύρια ευθύνη της νοθείας του αθλητισμού- εκφάνσεις της οποίας είναι το ντόπινγκ, τα στημένα παιγχνίδια και η βία στα γήπεδα- στους αθλητικούς παράγοντες, προέταξε την αποτελεσματικότητα της ποινικής αντιμετώπισης, αναφερόμενος όμως και στο πότε το ντόπινγκ, ως ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα ενεργεί πιο αποτρεπτικά στη συνείδηση των αθλητών, ενώ έκρινε καθήκον της Πολιτείας και του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ την προστασία των νέων και του σχολικού- εξωσχολικού αθλητισμού και πρωταθλητισμού.
Λαμβάνοντας το λόγο η κ. Βούλα Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης και Τομεάρχης Εθελοντισμού στον Ερυθρό Σταυρό, εξέφρασε το μεγάλο προβληματισμό που δημιουργεί πολλές φορές η δολιχοδρόμηση των ειδικών, όταν με την έκδοση κάθε φορά νέων υπουργικών αποφάσεων ουσίες χαρακτηρίζονται κι άλλοτε αποχαρακτηρίζονται ως απαγορευμένες, εντείνοντας έτσι τη σύγχυση για το τί συνιστά τελικά ντόπινγκ, αναφέρθηκε με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνια στο αθλητικό- ολυμπιακό ιδεώδες, τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και την επιρροή της υγειούς άθλησης, παιδείας και μουσικής στον άνθρωπο, ενώ διερωτήθηκε για την ύπαρξη ή μη του δικαιώματος του ανθρώπου- αθλητή να θέτει σε κίνδυνο τα όρια της αυτονομίας του, όταν διά του ντόπινγκ στρέφεται και κατά ετέρου, διεκδικώντας την πρωταγωνιστική θέση με άδικο τρόπο.
Ο Δρ. Όμηρος Εμμανουηλίδης, Αθλητίατρος- Φυσίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Προϊστάμενος Τομέα Αθλητιατρικής στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, χαρακτήρισε το βιβλίο ως το «νομικό σύμβουλο» για κάθε αθλητικό παράγοντα που εμπλέκεται στη διαδικασία και φέρεται κατηγορούμενος, έδωσε έμφαση στην ιατρική- αθλητιατρική πλευρά του θέματος, τις ραγδαίες εξελίξεις της γενετικής και τις ηθικές προϋποθέσεις άθλησης, αναφέρθηκε στις βλαβερές συνέπειες της πρακτικής του ντόπινγκ στη φυσική και πνευματική υγεία, που αφήνουν πίσω ερείπια, ενώ έκανε λόγο για την αρνητική επιρροή των γονέων προς τα παιδιά τους, όταν στη συνείδησή τους το ντόπινγκ αποτελεί το μέσο προς την εκπαιδευτική επιτυχία και εισαγωγή σε πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές.
Τέλος, ο Ολυμπιονίκης Λάμπρος Παπακώστας τόνισε πως προέχει η εσωτερική αθλητική παιδεία, το ήθος και το ταλέντο εκάστου αθλητή, που στην πραγματικότητα αυτό και μόνο τον κάνει να ξεχωρίζει, καθότι αποτελεί τη μοναδική του εμψύχωση- αντί του ντόπινγκ-, ενώ αναφερόμενος ενδεικτικά στον εαυτό του είπε ότι η νίκη της Βούλας Πατουλίδου του τόνωσε τη θέληση να αγωνιστεί και να πρωτεύσει.
Κλείνοντας το μέρος των ομιλιών, η συγγραφέας και εκδότρια Δρ. Ελένη Γ. Μαντρατζή, με περίσσεια δυναμισμού και αγάπης για το θέμα, αναφέρθηκε στα κίνητρα της επιλογής του θέματος, του συμβολισμού του εξωφύλλου, της άρρηκτης σύνδεσής του με την κοινωνιολογία, την ιατρική, την επιστήμη του αθλητισμού, την εγκληματολογία και το ποινικό δίκαιο, στις ομοιότητες αφενός του δικαστικού και αθλητικού αγώνα, αφετέρου του ντόπινγκ και των ναρκωτικών, στην ανάγκη το αθλητικό και νομοθετικό γίγνεσθαι, να προλαβαίνει και παρακολουθεί το ιατρικό και γονιδιακό γίγνεσθαι, στις λεξολογικές βάσεις του ντόπινγκ και τις διεγερτικές επικίνδυνες ιδιότητές του, στο έγκλημα που εξετάζεται, τις άδικες πράξεις που ποινικοποιούνται και το έννομο αγαθό που προσβάλλεται, στην ανάγκη να τηρηθεί το αυστηρό νομοθετικό καθεστώς της Ελλάδος για το ντόπινγκ, στο απαράδεκτο της συζητήσεως για τυχόν αποποινικοποίηση διαφόρων ουσιών και μεθόδων, όπως των κανναβινοειδών, στην καθιέρωση υγιών συνηθειών και πρακτικών, την προστασία του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού και την καλλιέργεια σωστών ανθρώπων και ευρύτερα τίμιων αθλητών και συντελεστών του αθλητισμού, στα πλαίσια πάντα της μη παραγνώρισης του ιδεώδους της «φιλοπρωτείας».