Παρουσίαση αθλητικού εξοπλισμού : Garmin Forerunner 310XT

Κείμενο : Συντακτική ομάδα TriathlonWorld

Εισαγωγή

Η Garmin είναι μία εταιρεία παραγωγής οργάνων, τα οποία έχουν ως βασική λειτουργία το GPS (Global Position System), και είναι ευρύτερα γνωστή καθώς έχει διεισδύσει τόσο στα όργανα αυτοκινήτου όσο και σκαφών. Η εταιρεία βλέποντας ότι υπάρχει εφαρμογή της τεχνολογίας GPS και στον αθλητισμό και υπήρχε σχετικό κενό στην αγορά έχει δημιουργήσει ξεχωριστή γκάμα προιόντων.

Καθώς ο προπονητής δεν μπορεί να είναι συνεχώς με έναν αθλητή αντοχής, τριαθλητή- ποδηλάτη- δρομέα, η ανάγκη καταγραφής της προπόνησης έγινε όλο και πιο σημαντική. Λέγοντας καταγραφή της προπόνησης εννοούμε την καταγραφή των παραμέτρων εκείνων οι οποίες θα δίνουν την ολοκληρωμένη εικόνα στον προπονητή. Αυτές οι παράμετροι είναι : οι παλμοί με τους οποίους γυμνάζεται ο αθλητής, η ταχύτητα που κινείται, το έργο που παράγει κ.λπ.

Forerunner 310XT

Το Forerunner 310 ΧΤ αποτελεί το αγαπημένο πολυόργανο των τριαθλητών καθώς τους επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουν και στα τρία αθλήματα. Πολύ απλά πρόκειται για ένα αδιάβροχο ρολόι με λειτουργία GPS, κατάλληλο και για τα τρία αθλήματα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί στις διαφημίσεις της τους παγκόσμιους πρωταθλητές Τριάθλου τους Βρεταννούς Tim Don και Alistair Brownlee

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής :

 1. Δυνατότητα καταγραφής ταχύτητας που κινείται ο αθλητής, είτε αυτός κολυμπάει στο ανοιχτό νερό, είτε ποδηλατεί είτε τρέχει. Ο αθλητής μπορεί να δει όχι μόνο απόλυτο νούμερο ταχύτητας (π.χ.χλμ/ ώρα αλλά και ρυθμό, δηλαδή χρόνος ανά χίλια μέτρα στο τρέξιμο)
 2. Δυνατότητα καταγραφής καρδακής συχνότητας
 3. Μπαταρία που δίνει αυτονομία μέχρι και 20 ώρες.
 4. Αδιάβροχο μέχρι και τα 50 μέτρα βάθος
 5. Δυνατότητα να σχεδιάσει ο αθλητής τον ρυθμό, την ταχύτητα και την καρδιακή συχνότητα που επιθυμεί και το ρολόι θα του δώσει ηχητικό σύστημα ή θα δονείται όταν παρεκλείνει από αυτούς.
 6. Υπολογισμός των θερμίδων που καταναλώνεται κατά την διάρκεια της προπόνησης
 7. Δυνατότητα δημιουργίας interval προπόνησης, βασιζόμενη είτε σε χρόνο είτε σε απόσταση
 8. Ασύρματη μεταφορά δεδομένων στο PC ή στο Mac, όταν το όργανο βρεθεί κοντά στον Η/Υ.
 9. Είναι συμβατό με τους περισσότερους μετρητές ισχύος, που χρησιμοποιούνται στην ποδηλασία. Αυτόματη μεταφορά δεδομένων διαμέσου της τεχνολογίας ΑΝΤ+ από όλα τα συστήματα μέτρησης της παραγόμενης ισχύος από τον ποδηλάτη
 10. Δυνατότητα δημιουργίας εικονικού αντιπάλου (virtual partner)
 11. Δυνατότητα να σημαδευτούν και να ευρεθούν τοποθεσίες.
 12. Δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα του προπονητή μας από μακριά διαμέσου του garmin connect. Επιπλέον μπορεί ο αθλητής να προβάλει την πορεία του σε Google Earth και να δεί γραφήματα με όλες τις σημαντικές παραμέτρους της προπόνησης του.

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)