“Παιδί με το ποδήλατο”

Μπορεί η Γαλλική ταινία  Artist να ήταν η καλύτερη ταινία που είδαμε φέτος αλλά υπήρχαν και αρκετές ακόμα εξαιρετικές ταινίες, οι οποίες φυσικά – οι περισσότερες τουλάχιστον- προέρχονταν από την Ευρώπη. Μία από αυτές είναι «Το παιδί με το ποδήλατο» από το Βέλγιο.

To «Παιδί με το ποδήλατο» είναι μία ταινία των Ζαν – Πιερ και Λικ Νταρντέν όπου το ποδήλατο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την ροή της ταινίας.

Ο 12χρονος Σίριλ, είναι εγκαταλελειμένος από τον πατέρα του και ζει σε ίδρυμα ανηλίκων. Αυτή η εγκατάλειψη έχει δημιουργήσει έναν ανεξέλεγκτο θυμό προς όλη την κοινωνία και τον οποίο μπορεί και εκτονώνει – εστω και προσωρινά- κάνοντας βόλτες με το ποδήλατο.

Μέσω της προσωρινής απώλειας του ποδηλάτου του γνωρίζεται με την Σαμάνθα (νεαρή κομμώτρια) η οποία αρχικά λειτουργεί ως ανοδόχος οικογένεια και στο τέλος θα τον υιοθετήσει. Η ερμηνεία της Cecile de France (Σαμάνθα) είναι εξαιρετική. Λιτή και απόλυτα πειστική. Ο Thomas Doret που ενσαρκώνει τον Σιριλ είναι επίσης εξαιρετικός στον ρόλο του με πολύ έντονους εσωτερικούς μονολόγους

Μία ταινία ρεαλισμού που πολλές φορές σοκάρει με την  σκληρότητά της και η οποία αποτυπώνει αυτό που βιώνουν χιλιάδες παιδιά τα οποία στερούνται ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος.

Το ποδήλατο, πέρα από την μεγάλη σημασία για την σεναριακή εξέλιξη της ταινίας, αποτελεί όπως αναφέραμε ένα σημείο εκτόνωσης της οργής του νεαρού αλλά και συνάμα λειτουργεί ψυχαναλυτικά. Η ανάγκη για φυγή από την σκληρή πραγματικότητα, η ανάγκη να ζήσει σε ένα διαφορετικό κοινωνικό/ οικογενειακό περιβάλλον υποσυνείδητα εκφράζεται από την συνεχή ανάγκη να έχει το ποδήλατο και να φεύγει μακριά. Μια εξαιρετική ταινία με το ποδήλατο σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)