Ο Κώστας Παπανικολάου κέρδισε την “κλασσική” απόσταση στην Βραυρώνα.

Περίπου 15ο αθλητές έλαβαν μέρος στον αγώνα κλασσικής απόσταση (1,5 – 40 – 10) που διοργανώθηκε από τους διοργανωτές του schiniathlon στην Ραφήνα.

Κολύμβηση

Ο αγώνας ξεκίνησε μέσα από το νερό. Η διαδρομή της κολύμβησης ήταν 2 στροφές  των 750 μέτρων. Στην πρώτη σημαδούρα όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε συνωστισμός ενώ αρκετοί που είχαν διαλέξει την δεξιά πλευρά της γραμμής εκκίνησης δεν απέφυγαν τα ύφαλα.

Πρώτος από το νερό βγήκε ο Σπύρος Γκοτζιάς, πρώην κολυμβητής 1500 μέτρων στον Αθλητικό Ναυτικό Ομιλο Αργυρούπολης, σημειώνοντας χρόνο 26:17 κάτι που δείχνει ότι η διαδρομή ήταν σημαντικά πιο μεγάλη από 1500 μέτρα. Ο νεαρός Τριαθλητής είναι στην Σχολή Ευελπίδων και ευελπιστούμε ότι μόλις αποφοιτίσει θα έχει τον χρόνο να αφοσιωθεί στην προπόνηση του Τριάθλου.

Ο Κώστας Πουλόπουλος παρότι δεν είναι κολυμβητής κολύμπησε όπως και στο Αστρος εξαιρετικά και βγήκε μόλις 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο , με χρόνο 26:22. Από τα φαβορί του αγώνα ο Στέλιος Ανδρεάδης έχοντας φλεγμονή στον αριστερό και με προβλήματα με το νέο wetsuit που χρησιμοποιεί δεν κολύμπησε σύμφωνα με τις δυνατότητές του και βγήκε 44 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο (χρόνος κολύμβησης 26:51) . Ο Γιάννης Ψαρέλης βγήκε δύο λεπτά πίσω από τον πρώτο ( με χρόνο κολύμβησης 28:19) και ο Κώστας Παπανικολάου τρία λεπτά ( 29:24) πίσω ενώ ο Μάρκο Πάχος ακόμα πιο πίσω με χρόνο 30:37.

 

Ποδηλασία

Στην ποδηλασία οι “ποδηλάτες” πήραν γρήγορα κεφάλι.

Ο Στέλιος Ανδρεάδης ήταν μπροστά στην πρώτη στροφή ενώ τον έφτασε στην ανηφόρα της δεύτερης ο Γιάννης Ψαρέλης. Ο Ανδρεάδης δυστυχώς δεν ήταν σε καλή μέρα και το βατόμετρο δυστυχώς δεν έδειχνε τις συνηθισμένες ενδείξεις .

Ο Γιάννης Ψαρέλης, αρχισυντάκτης και στο περιοδικό μας δήλωσε σχετικά : “Ο στόχος μας με τον Στέλιο ήταν όπως είναι άλλωστε σε κάθε αγώνα να κάνουμε το 1-2. Κολύμπησα τραγικά, ιδίως στην αρχή όπου μετά την πρώτη σημαδούρα πρέπει να ήμουν μεταξύ 20 και 30. Οταν βγήκα από το κολύμπι προσπάθησα να το ξεχάσω και να συγκεντρωθώ στο ποδήλατο. Η ανηφορική διαδρομή με διευκόλυνε σημαντικά στο να περάσω στην πρώτη κιόλας στροφή όλους εκτός από τον Στέλιο. “Εχοντας πρόσβαση” στο βατόμετρο του Στέλιου στις προπονήσεις ήμουν σίγουρος ότι θα έκανε τον καλύτερο χρόνο στο ποδήλατο και το στοίχημα ήταν να μπορέσω να κερδίσω τον Κώστα. Δυστυχώς ο Στέλιος δεν ήταν καλά σήμερα και νομίζω ότι έμεινε πολύ μακριά από τις δυνατότητές του. Οταν ο στόχος του αγώνα είναι να μαζευτούν αρκετοί αθλητές τότε πρέπει να επιλέγουν οι διοργανωτές φλατ ποδηλατικές διαδρομές. Οταν όμως ο αγώνας είναι σημανικός, π.χ. πανελλήνιο πρωτάθλημα, τότε θα πρέπει να δυσκολεύει ο βαθμός δυσκολίας με ανηφοροκατηφόρες. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια των αθλητών πρέπει να είναι σε πρώτη πρωτεραιότητα.”

Στην τρίτη στροφή ο Ψαρέλης ήταν μπροστά και τον έφτασε στην μέση αυτής ο Παπανικολάου και σιγά σιγά του πήρε διαφορά 15 δευτερόλεπτα μπαίνοντας στην τελευταία ανηφόρα, την οποία κάλυψε εύκολα στην ανηφόρα ο Ψαρέλης και πήρε μπαίνοντας στην T2 διαφορά περίπου 20 δευτερολέπτων.Ο Παπανικολάου έκανε τον καλύτερο χρόνο στην ποδηλασία (1:09:56) ενώ ο Ψαρέλης 1:10:55.

Πιο πίσω ο Πάχος κέρδιζε, όπως ήταν αναμενόμενο, συνεχώς έδαφος όπως άλλωστε και ο Μάριος Κοκολάκης κάνοντας και οι δύο εξαιρετικούς χρόνους, κοντά στο 1:11. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαδρομή ήταν κοντά στα 41, 5 χλμ.

 

Τρέξιμο

Στην πρώτη στροφή του τρεξίματος ο Ψαρέλης εξακολούθησε να είναι μπροστά με τον Παπανικολάου να είναι σταθερά στα 20 περίπου δευτερόλεπτα. Τον έφτασε στο έκτο χιλιόμετρο και πήγαν μαζί μέχρι και την τελευταία αναστροφή όπου ο Κώστας Παπανικολάου έκανε το “σπάσιμο” στην κατηφόρα και σιγά σιγά έχτιζε την διαφορά. Ο Κώστας Πουλόπουλος κάνοντας πολύ καλό τρέξιμο τερμάτισε τρίτος ενώ ο Στέλιος Ανδρεάδης κρατήθηκε στην τέταρτη θέση, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει μακριά τον Γάλλο Virgilie Borderies – o οποίος έκανε το καλύτερο τρέξιμο (39:35)- καθώς νόμιζε ότι ήταν πολύ πιο κοντά από πραγματικά ήταν . Ο Γάλλος ήταν ο μόνος αθλητής που έτρεξε την διαδρομή κάτω από 40 λεπτά.

Ο Μάρκος Πάχος έτρεξε πάρα πολύ καλά και έτσι δεν ¨πέταξε” τον εξαιρετικό του χρόνο στην ποδηλασία. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Σπύρο Νικολούζο ,κυρίως στο ποδήλατο. Λίγο  πιο πίσω με διαφορά δευτερολέπτου τερμάτισανοι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μπέζας και Μάριος Κοκολάκης. Στην 11 θέση ο Βασίλης Μπανπανίκας ο οποίος βελτιώνεται συνεχώς από αγώνα σε αγώνα.

 

Τα τελικά αποτελέσματα (σύμφωνα με την ιστοσελίδα των διοργανωτών)

 1. Κώστας Παπανικολάου, 2:24:50
 2. Γιάννης Ψαρέλης, 2;25:36
 3. Κώστας Πουλόπουλος, 2:27:20
 4. Στέλιος Ανδρεάδης, 2:28:44
 5. Virgilie Borderies, 2:30:42
 6. Μάρκος Πάχος, 2:30:54
 7. Σπύρος Νικολούζος, 2:32:01
 8. Αλέξης Αντωνόπουλος, 2:32:37
 9. Δημήτρης Μπέζας, 2:32:38
 10. Μάριος Κοκολάκης, 2:32:39
 11. Βασίλης Μπαμπανίκας, 2:34:09
 12. Pierre Kervennal, 2:34:45
 13. Δημήτρης Μανωλάκενας, 2:35:10
 14. Σπύρος Γκοτζιάς, 2:36:47
 15. Γιάννης Παπαγιάννης, 2:39:07

 

Σχόλια

Είναι σημαντικό να πούμε ότι χαιρόμαστε που έρχονται καλοί κολυμβητές στο τρίαθλου όπως ο Σπύρος Γκοτζιάς. Ελπίζουμε να κάνει σωστές επιλογές – απαραίτητη προυπόθεση- τα επόμενα χρόνια ώστε να έχει την εξέλιξη που πρέπει.

Ο Κώστας Πουλόπουλος δείχνει ότι θα έχει πολύ σημαντική και γρήγορη εξέλιξη και δεν θα πρέπει να στεναχωριέται εάν οι χρόνοι του στην ποδηλασία δεν είναι εκεί που πρέπει. Το ίδιο ισχύει και για τον Σπύρο Γκοτζιά.

Ομως το γεγονός ότι οι Παπανικολάου, Ανδρεάδης και Ψαρέλης είναι στις πρώτες θέσεις και μάλιστα χωρίς να κάνουν εξιδεικευμένη προπόνηση για την κλασσική απόσταση μας προβληματίζει πολύ σχετικά με το μέλλον του ελληνικού τριάθλου. Δυστυχώς νομίζω ότι δεν προβληματίζονται άλλοι εκτός από εμάς γι΄αυτό.

 

Υ.Γ.1. Οταν λέμε race report μιλάμε για την περιγραφή του αγώνα τριάθλου, δηλαδή της κολύμβησης, ποδηλασίας, τρεξίματος. Το race report είναι αδιαννόητο να γράφεται από ανθρώπους που δεν παρακολουθούν την εξέλιξη του αγώνα αλλά το γράφουν βασιζόμενοι στα αποτελέσματα. Το Τρίαθλο δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην Τ1 και Τ2 αλλά αυτό που συμβαίνει στην κολύμβηση, την ποδηλασία  και το τρέξιμο.

 

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.