Ο ΓΓΑ προαναγγέλλει το ξεπούλημα των Αθλητικών εγκαταστάσεων. Η αρχή θα γίνει με το ΕΑΚ Αγιου Κοσμά;

Απολογιστική συνέντευξη έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής. Ο κ. Μπιτσαξής μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής, ίσως περισσότερο συμπαθής από οποιονδήποτε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού τα τελευταία 30 χρόνια. Ομως δεν μπορούμε να μην ασκήσουμε κριτική σε αυτά που είπε.

Δυστυχώς μίλησε ως Ελληνας πολιτικός λέγοντας πάρα πολλές αναλήθειες και φυσικά μίλησε για γενικά πράγματα:

  • Μίλησε για όραμα και για ύπαρξη εθνικής πολιτικής στον αθλητισμό. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το όραμα και θα θέλαμε να το εκφράσει με δύο τρεις γραμμές. Μίλησε για εθνική στρατηγική. Μπορείτε κ. Μπιτσαξή να μας την παρουσιάσετε; Φυσικά και όχι. Απλα μπορείτε να παρουσιάσετε μερικές ασύνδετες ενέργειες. O κ.Μπιτσαξής είναι δικηγόρος και όχι μάνατζερ και σκέφτεται ως δικηγόρος θεωρώντας ότι όλα είναι νομικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να καταρτίσει στρατηγικό σχεδιασμό και ούτε ξέρει πως να  υλοποιήσει ένα πλάνο. Αδυνατεί να καταλάβει ότι το πρόβλημα της ελλάδας είναι ότι ψηφίζουμε νομικά πλαίσια απλά για να υπάρχουν. Το νομικό πλαίσιο πρέπει να εξυπηρετεί την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδισμού. Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.
  • Είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήκμασε ο ελληνικός αθλητισμός. Επειδή τον θεωρούμε σοβαρό άνθρωπο δεν καταλαβαίνουμε πως είπε κάτι τέτοιο; Εδώ κινδυνεύει να μπει λουκέτο σε όλες τις ομοσπονδίες, δεν λειτουργούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και μιλάμε για την “χρυσή διετεία” του ελληνικού αθλητισμού.
  • Ανοίξατε τον πόλεμο κατά του ντόπινγκ; Δηλαδή εάν δεν τον ανοίγατε τί θα γινόταν. Μιλάτε ως πολιτικός κ. Μπιτσαξή και δεν λέτε την αλήθεια. Βγήκε η WADA και μας είπε ότι δεν τηρούμε τν σύμβαση που έχουμε υπογράψει και συνεπώς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες!!!
  • Μίλησε για σύγκρουση με συμφέροντα και για τέλος της ανομίας. Μπορεί να μας εξηγήσει ποιες περιπτώσεις ανομίας έστειλε στον Εισαγγελέα. Συμφωνούμε για άπειρες περιπτώσεις ανομίας τα τελευταία 30 χρόνια. Συμφωνούμε απόλυτα. Ομως πως συγκρούστηκε με τα συμφέροντα. Εστειλε κάποιον φάκελο στον εισαγγελέα; Πως εννοεί την σύγκρουση…μήπως εννοεί ότι απλά δεν ενόχλησε τους γνωστούς αγνώστους του ελληνικού αθλητισμού και ότι ως σύγκρουση εννοεί ότι απλά δεν τους χρηματοδοτούσε… καθώς πλέον δεν είχε χρήματα;
  • Μίλησε για έντιμες σχέσεις με τους δημοσιογράφους; Αφού οι δημοσιογράφοι δεν είναι έντιμοι – και αυτό είναι πεποίθηση του 99,9% των ελλήνων- εσείς πως είχατε έντιμες σχέσεις. Σε ποιους δημοσιογράφους αναφέρεστε. Γιατί από ότι ξέρουμε δεν υπάρχουν  και πολλοί αθλητικογράφοι. Παρότι υπάρχουν καμία δεκαριά αθλητικές εφημερίδες οι περισσότερες από αυτές εξυπηρετούν σωματειακά συμφέροντα, δηλαδή συμφέροντα πλέον ΑΕ.
  • Πανηγύρισε για την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων -ώστε να ξέρουμε τι θα πωληθεί- και των σωματείων. Τι να σχολιάσουμε. Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά σε συνέντευξη τύπου μετά από 2 χρόνια στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αυτό ως δείγμα της δουλειάς που έχει γίνει;

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογιστική ήταν η συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής και αφορούσε το τι έγινε την τελευταία διετία σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν και συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια.
«Συμπληρώνεται μία διετία ευθύνης μας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κλείνει ένας κύκλος, με σχέδιο, με όραμα, με μεράκι, με αποτελέσματα. Οφείλουμε ένα δημόσιο απολογισμό με ειλικρίνεια, με αυτοκριτική για το τι έγινε και το τι δεν έγινε αυτή τη διετία. Είναι πλέον στην κρίση των πολιτών και στη δική σας να κρίνετε.
Προηγουμένως θα μου επιτρέψετε να δηλώσω ότι είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον ευχαριστώ και δημόσια γιατί μου έδωσε αυτή την ευκαιρία μετά από ανοιχτή διαδικασία. Θα ήθελα επίσης να πω ότι  ήταν τιμή μου αυτή την διετία που δούλεψα με προϊστάμενο Υπουργό τον Παύλο Γερουλάνο. Χωρίς τη δική του πολιτική αποφασιστικότητα τίποτε δεν θα είχε συμβεί σε αυτό τον χώρο.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου. Αναφέρομαι στους συμβούλους μου Κυριάκο Καρολή, Πηνελόπη Σακελλαρίου, Βασίλη Ντάκουρη, Ευφροσύνη Γερούκη, Μαρία Πατελάρου και Μαίρη Γαβαλά.   Επίσης, την Στέλλα Νάκου και Δημήτρη Απόκη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη στήριξή τους, τους εκπροσώπους του αθλητισμού,  γιατί στήριξαν με αποφασιστικότητα και πραγματική υπομονή τις προσπάθειες εξορθολογισμού  τις οποίες έκανε η Κυβέρνηση, αυτήν τη διετία. Βοήθησαν να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, στον ελληνικό αθλητισμό.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εσάς. Η σχέση μου με τους δημοσιογράφους αυτή τη διετία ήταν μια έντιμη σχέση. Θεωρώ συνολικά, ότι η κριτική που ασκήθηκε ήταν απολύτως γόνιμη. Ακόμα και όταν ήταν σκληρή. Η σχέση όμως που είχα ατομικά με το δημοσιογραφικό κόσμο, τους αθλητικούς συντάκτες, μπορώ να τη χαρακτηρίσω απόλυτα έντιμη.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες αθλητές, διότι σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και με ελάχιστους πόρους κράτησαν όρθιο, με τη βοήθεια και των οικογενειών τους, τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Σημειώνω τέλος, ότι η συνεργασία, η οποία είχα με τους Υφυπουργούς, Άντζελα Γκερέκου, Γιώργο Νικητιάδη, καθώς και με το συναρμόδιο Υφυπουργό σε θέματα Άθλησης και Διατροφής Χρήστο Αηδόνη ήταν άριστη.
Πριν από δύο χρόνια, σ’ αυτόν εδώ το χώρο και απ’ αυτό εδώ το βήμα, αναλάβαμε προς τους πολίτες, κάποιες πολύ συγκεκριμένες γενικές δεσμεύσεις.
Τις συνοψίζω σε έξι άξονες:
* Η πρώτη ήταν να μετατρέψουμε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από ένα χώρο, ο οποίος εξέφραζε τον πιο σκληρό πυρήνα διαχρονικά, του πελατειακού κράτους, σε μια ευνομούμενη δημόσια υπηρεσία, η οποία να λειτουργεί προς όφελος του αθλητισμού και του πολίτη.
* Η δεύτερη ήταν να χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, προς όφελος του αθλητισμού και να τερματίσουμε τη σπατάλη και την ανομία.
* Η τρίτη ήταν να κρατήσουμε όρθιο, παρά την οικονομική κρίση, τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
*       Η τέταρτη ήταν να προχωρήσουμε από την άναρχη πολιτική, στον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό.
* Η πέμπτη ήταν να μη διστάσουμε να συγκρουστούμε με κάθε κόστος, σε επίπεδο προσώπων, αλλά και με όλες τις δομές, οι οποίες είχαν βυθίσει τον επαγγελματικό αθλητισμό, στη βία και στα στημένα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στα αναβολικά.
* Και η τελευταία έκτη δέσμευση, ήταν να κάνουμε πράξη τη θέση, ότι ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στους πλούσιους, τους ισχυρούς και τους παράγοντες.
Αυτές τις δεσμεύσεις, πήραμε δημόσια, απ’ αυτό εδώ το βήμα, πριν από δύο χρόνια. Δουλέψαμε με σχέδιο και με κατεύθυνση και δε διστάσαμε να συγκρουστούμε και να αντιπαρατεθούμε.
Είπαμε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πρέπει να γίνει μια ευνομούμενη δημόσια υπηρεσία. Καταρχήν για εδώ το σύνολο της πελατειακής λογικής το οποίο ενσαρκωνότανε σε δεκάδες επιτροπές άνευ αντικειμένου, επιτροπές οι οποίες προκαλούσαν τον εκμαυλισμό των υπαλλήλων και τη χαλάρωση κάθε έννοιας λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.
Παραλάβαμε μια Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία δεν ήξερε τι χρωστάει, που χρωστάει, δεν ήξερε καν γιατί το χρωστάει.
Οι προσπάθειες της οικονομικής υπηρεσίας και των συνεργατών μου και εμού, δίνει αυτήν τη στιγμή μια εικόνα, μιας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία λειτουργεί υπό τους όρους της νομιμότητας. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά, που δίνει και γιατί. Γνωρίζει και  προγραμματίζει τη δουλειά της. Παραλάβαμε μια Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία δεν ήξερε ποια είναι η σωματειακή βάση του ελληνικού αθλητισμού.
Η σωματειακή βάση του ελληνικού αθλητισμού, καταγράφηκε πλήρως με στοιχεία, με λεπτομέρειες. Ξέρουμε και το τελευταίο σωματείο αυτής της χώρας, ποιοι το αποτελούν. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού  δεν ήξερε, κυριολεκτικά, ποια είναι η Εθνική Αθλητική Υποδομή.  Στη θέση αυτής της άγνοιας σήμερα έχουμε σχεδόν σχηματοποιήσει την ηλεκτρονική βάση του ελληνικού χάρτη, της αθλητικής υποδομής. Βέβαια, η εργασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως γνωρίζουμε που βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και που ανήκουν.
Τέλος, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν ήταν γνωστό   πόσους υπαλλήλους διαθέτει ούτε πόσους ακριβώς μισθοδοτεί.
Τώρα έχουμε μια ευπρεπή δημόσια υπηρεσία. Η ΓΓΑ πρέπει να μετατραπεί σε μια επιτελική υπηρεσία απαλλαγμένη από γραφειοκρατικά βάρη. Να σχεδιάζει και να οργανώνει το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.
Από τη ΓΓΑ θα φύγουν οι Οικονομικές και Διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες θα συγχωνευθούν σε μεγαλύτερες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
Εγώ έχω προτείνει να δημιουργηθούν δύο νέες διευθύνσεις, του επαγγελματικού αθλητισμού και η δεύτερη εποπτείας νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Οι προτάσεις μου αυτές έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες.»
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκε σε διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος όπως των Μεσογειακών Αγώνων (350 εκ. ευρώ) εν αντιθέση με τον Κλασσικό Μαραθώνιο που απέφερε στη χώρα μας σημαντικό κέρδος με πολύ μικρό κόστος.
Ο κ. Μπιτσαξής αναφερόμενος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είπε:  «Κινήθηκε συνολικά με το 50% των χρηματοδοτήσεων συγκριτικά με τα χρήματα που έδινε η ΓΓΑ το 2008. Εν τούτοις είχε μεγάλες επιτυχίες όπως την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από την Εθνική Γυναικών Υδατοσφαίρισης καθώς και μεγάλες επιτυχίες στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Γυμναστικής, Κολύμβησης και Κωπηλασίας.
Ο Ελληνικός Ερασιτεχνικός Αθλητισμός στάθηκε αυτά τα δύο χρόνια όρθιος, άνθισε, ήκμασε παρά τις μειώσεις των χρηματοδοτήσεων.»
Και συνέχισε: «Και τώρα έρχομαι στο θέμα του επαγγελματικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου. Γνωρίζετε ότι η αξίωση της ευνομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό, απασχόλησε ιδιαίτερα την πολιτική μας αυτή τη διετία. Η αξίωση αυτής της ευνομίας δεν περιορίζεται μόνο στα στημένα παιχνίδια αλλά  αφορά  και την οικονομική φερεγγυότητα των Ανωνύμων Εταιριών, καθώς την ύπαρξη και τη δημιουργία ενεργοποίησης ελεγκτικών μηχανισμών. Αφορά τη λειτουργία ενός ποδοσφαιρικού προϊόντος το οποίο δε θα βασίζεται στην ανομία τον παραγοντισμό, ακόμα και το έγκλημα, αλλά σε κανόνες, οι οποίοι θα τιμούν το επαγγελματικό αθλητικό προϊόν και ως αθλητικό προϊόν.
Ανοίξαμε τρία μέτωπα: της βίας των στημένων αγώνων και γενικότερα της εξυγίανσης του επαγγελματικού αθλητισμού καθώς και το μέτωπο του ντοπινγκ.
Ο πρώτος άξονας στον οποίο επιχειρήσαμε ήταν η συνεννόηση με την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λιγκα. Η προσπάθεια να συνταχθεί ένα μέτωπο αντιβίας με τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού σ’ όποια κατεύθυνση μπορούσε αυτό να γίνει.
Όταν αυτό δεν έδειχνε να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα προχωρήσαμε σχεδιασμένα στη σύνδεση των κρατικών χρηματοδοτήσεων με την απόδοση των ΠΑΕ στο θέμα της βίας.
Επίσης, είναι γεγονός ότι η ΕΠΟ προχώρησε σταδιακά σε δύο αυστηροποιήσεις, την εισαγωγή πειθαρχικών ποινών που δεν υπήρχαν, μεταξύ αυτών, αυτή της διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.»
Ο Γενικός Γραμματέας στο θέμα των στημένων αγώνων είπε: «Το απόστημα έσπασε, αυτό είναι το συμπέρασμα αυτής της διετίας. Και έσπασε χάρη στη συντονισμένη δράση του κρατικού μηχανισμού ο οποίος αξιοποίησε τις αναφορές της ΟΥΕΦΑ, οι οποίες σκονιζόντουσαν στα συρτάρια πριν έρθουμε εμείς εδώ.
Το απόστημα έσπασε δίνοντας ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη  ποινική έρευνα στην ιστορία της χώρας μας για το σχετικό  θέμα.
Εκτός από την ποινική έρευνα η οποία διεξάγεται, ενεργοποιήθηκε και η αθλητική δικαιοσύνη για την καλύτερη λειτουργία της οποίας θα πρέπει να στελεχώνεται από τακτικούς δικαστές. Όσο αυτό δεν γίνεται θα υπάρχουν αμφιβολίες και καχυποψία.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της ευνομίας, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενεργοποιήθηκε ξανά και η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, η οποία αναφέρεται στις περιπτώσεις με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και έχει ήδη επέμβει για την εξασφάλιση της νομιμότητας σε πλήθος περιπτώσεων.»
Για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ο κ. Μπιτσαξής είπε:
«Ανοίξαμε τον Σχινιά, που σήμερα είναι ένα διεθνές αθλητικό κέντρο, την εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων, το Παγκρήτιο, το Αττικό Άλσος, μέρος του Μαρκόπουλου.  Αν και σώσαμε κάποιες από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι περισσότερες εξακολουθούν να ρημάζουν . Έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων από 50.000.000 το 2009 σε 5.000.000 φέτος δεν το καθιστά αυτό εφικτό.»
Και κατέληξε: «Οι Έλληνες αθλητές στενάζουν αυτή την ώρα από την υπο χρηματοδότηση. Το μέλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων εάν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε μαρασμό ενδεχομένως και στο κλείσιμο.
Εγώ εκτιμώ ότι η πολιτική αυτή, οφείλει να τροποποιηθεί. Έχω ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Έγινε μάλιστα και μία σύσκεψη στο γραφείο μου με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, τον Σάββα Εμοινίδη, Γιώργο Ανατολάκη και Γιάννη Ιωαννίδη. Γενικά, έχω ενημερώσει το σύνολο των Υπευθύνων Κυβερνητικών για το θέμα αυτό.
Πρέπει βέβαια να σας πω, ότι εξελίσσεται μία προσπάθεια, και υπάρχει μία ακτίδα φωτός, ότι θα γίνει αντιληπτό, ότι ο ελληνικός αθλητισμός οφείλει να λειτουργήσει και ότι δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, η συρρίκνωση και η καταστροφή του.
Παρακολουθώ αυτή την προσπάθεια, τυχόν όμως εδραίωση της πολιτικής αυτής σημαίνει αναγκαία και την αποχώρηση μου από την ΓΓΑ.

 

Ερώτηση: Δίνετε μία πίστωση χρόνου;  Περιμένετε να συμβεί κάτι ουσιαστικό για να μην επιμείνετε στην απόφασή σας;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Περιμένω να δω την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ερώτηση: Έχουν αντιληφθεί τη δικιά σας αγωνία;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Πιστεύω πως ναι.

Ερώτηση: Χθες είχατε συνάντηση με τους τρεις εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους θέσατε αυτά τα θέματα. Τα είχατε πει και στην Ολυμπιακή Επιτροπή και δεν πήρατε τις ανάλογες διαπιστεύσεις. Για να το ξαναλέτε και σήμερα εξακολουθείτε να μην έχετε πάρει διαπιστεύσεις.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Προφανώς.

Ερωτήσεις:  Τι θα θέλατε για να μην μας το πείτε αυτό;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Π.χ. Από τα περίπου 40.000.000 που ήταν ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των ομοσπονδιών είμαστε αυτή τη στιγμή γύρω στα είκοσι τρία με είκοσι τέσσερα. Έχουμε μία συρρίκνωση περίπου 30 με 50 εκατομ. ευρώ.

Ερώτηση: Τα κίνητρα των αθλητών και δεν μιλάω για τα οικονομικά, τι εμπόδισε την ΓΓΑ να πάρει κάποιες αποφάσεις αυτό το διάστημα;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Δεν είναι θέμα της ΓΓΑ μόνο. Η ΓΓΑ προτείνει και ανάλογα με το είδος του κινήτρου μετέχει κάποιο Υπουργείο. Η ΓΓΑ δεν είναι αυτόνομη. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει προοπτική για διορισμούς στο Δημόσιο. Το δεύτερο κίνητρο είναι τα πριμ. Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κίνητρα χρειάζεται η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των αθλητών. Δεν ανοίχτηκε ποτέ αυτή η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Είναι ένα έλλειμμα.

Ερωτήσεις:  Μήπως προαναγγέλλετε μία ηρωική έξοδο τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Δεν προαναγγέλλω τίποτα. Αυτή την ώρα η χώρα δίνει μία μάχη μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης. Αν και δεν πρέπει να μιλάμε αυτή την ώρα για λεφτά αναφέρομαι σε μία διαχειρίσιμη κατάσταση στο χώρο του αθλητισμού. Αν αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι διαχειρίσιμη εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω.

Ερώτηση: Η πολιτική την οποία υπερασπιστήκατε και μάλιστα ευχαριστήσατε φαίνεται να οδηγεί είτε σε επίπεδο μόνο χρήματος είτε γενικότερα σε αυτό που εσείς ονομάζετε στήριξη του ελληνικού αθλητισμού. Πως γίνεται από τη μία να λέτε ότι ο αθλητισμός δεν είναι ζήτημα των πλουσίων και πρέπει να υπάρχει ο δημόσιος πυλώνας και από την άλλη να συμβαίνει αυτό και απ’ ότι φαίνεται ότι θα συμβαίνει και στο επόμενο χρονικό διάστημα;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Μα αυτό θέλουμε να αποφύγουμε να μη συμβαίνει, το επόμενο χρονικό διάστημα.  Αυτή την ώρα πράγματι αρχίζει να συμβαίνει, μέχρι τώρα όμως τα προβλήματα , τα οποία υπήρχαν παρά τις κυρώσεις ήταν λίγα σχετικώς. Να μιλάμε με ειλικρίνεια. Σήμερα για παράδειγμα έχουμε θέμα στο ΕΑΚ Ηρακλείου κόψανε το νερό, κόψανε το ρεύμα.
Και συζητάμε τώρα για ένα ποσό 80.000 ευρώ το οποίο δεν το έχουμε. Δεν πιστεύω ότι αυτό το πράγμα συνδέεται με υψιπετείς αναλύσεις, είναι διαχειριστικό ζήτημα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής διαχειριστική βάση στη ΓΓΑ για να αντιμετωπίζει τη λειτουργία του δημοσίου πυλώνα του αθλητισμού. Αν δεν υπάρχει αυτή, υπάρχει πρόβλημα.

Ερώτηση: Πόσα χρήματα πιστεύετε ότι θα έπρεπε να δοθούν στον αθλητισμό ώστε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: 100.000.000 ετησίως. Αναφέρομαι στην παραγωγική του δράση όχι στις μισθοδοσίες. Σας θυμίζω ότι το 2008 ήταν 135.000.000. Μετά την πρόταση Βενιζέλου λείπουν 84.000.000 . Θα είναι λιγότερα κατά 16.000.000. Ουσιώδη όμως.
Προσέξτε ο ελληνικός αθλητισμός δεν λειτουργούσε μόνο με τις χρηματοδοτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μέχρι το  2008. Λειτουργούσε με παχυλές επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ, λειτουργούσε με παχυλές επιχορηγήσεις από τον λεγόμενο ειδικό λογαριασμό, ο οποίος ήταν ένας πόρος που ερχόταν εδώ, λειτουργούσε και με πακτωλούς χρημάτων που έρρεαν από τις Περιφέρειες, τους Δήμους και πάρα πολλές άλλες πηγές. Πολύ πρόχειρα σας λέω, χωρίς να το έχω υπολογίσει ακριβώς γιατί δεν έχω και ακριβή στοιχεία, δεν κρατιόντουσαν αρχεία, του τι γινόταν, επομένως δεν έχουμε στοιχεία του τι έχει γίνει. Ότι περίπου πρέπει να είναι το 50% των πραγματικών μεγεθών του 2008. Αυτό που υπήρξε όταν το κόψεις δια δύο γίνεται 25% πραγματικό. Αυτό είναι μη διαχειρίσιμη κατάσταση, επομένως μην εκληφθεί ότι για 16.000.000 γίνεται όλος αυτός ο χαμός. Τα 16.000.000 είναι ουσιώδη για την λειτουργία του ελληνικού αθλητισμού. Σημαίνει τη λειτουργία 27 αθλητικών κέντρων.

Ερώτηση: Άρα με 16.000.000 ο Μπιτσαξής μένει στην ΓΓΑ.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Όχι, μην το θέτετε έτσι. Ο Μπιτσαξής αυτή τη στιγμή είναι περαστικός από την πολιτική. Ο Μπιτσαξής κάποια στιγμή θα γυρίσει στη δικηγορία. Αυτό το  οποίο σας λέω, ότι διαχειρίσιμη κατάσταση με τις υπάρχουσες δομές του ελληνικού αθλητισμού και το λέω υπευθύνως είναι 100.000.000.

Ερώτηση: Ο κ. Βενιζέλος δεν αντιλαμβάνεται, δεν αποδέχεται είχε διατελέσει προϊστάμενος στον αθλητισμό και έχει γνώση. Βέβαια σε άλλες εποχές που περιγράψατε πριν τι γινότανε.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Δεν μπορώ να το συζητήσω μαζί του αυτή την περίοδο. Το έχω συζητήσει όμως επανειλημμένος σε κατώτερο επίπεδο στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είδα ανταπόκριση. Εκτιμώ βέβαια ότι ανοίγει μία ακτίδα φωτός.

Ερώτηση: Είστε ο μοναδικός Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της μεταπολίτευσης που τάραξε τα λιμνάζοντα υπόγεια νερά του ποδοσφαίρου και αυτό πρέπει να το παραδεχτώ. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέτε, ότι δεν μπορεί να έρθει εδώ ένας αντιμπιτσαξής και να κάνει διαχείριση της ΓΓΑ με 84.000.000.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Μακάρι. Θα ήμουν ευτυχής. Εγώ εκτιμώ ότι δεν γίνεται διατηρώντας τις υπάρχουσες δομές. Προφανώς αν αυτή τη στιγμή κλείσεις από τα 27 κέντρα τα 20 γίνεται. Το θέμα είναι τι εννοείς με αυτό. Γι αυτό σας είπα ότι τα νούμερα παραπλανούν.

Ερώτηση : Θα ήθελα ένα ξεκάθαρο σχόλιο για τις αποφάσεις τις αθλητικής δικαιοσύνης. Μη λαμβάνοντας όμως υπόψη τις αποφάσεις για τις πλαστογραφίες. Το γεγονός ότι οι ποινές που προβλέπονται για το στήσιμο των αγώνων επιβλήθηκαν μόνο σε μία ομάδα.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Εκτιμώ το έργο το ποδοσφαιρικών εισαγγελέων. Πιστεύω ότι προσέφεραν στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου και θεωρώ άστοχη την παρέμβαση της Σουπερ Λιγκ για την αντικατάσταση τους. Για το πρώτο ζήτημα, δεν θέλω να κάνω γενικό σχόλιο για την αθλητική δικαιοσύνη. Υπήρξαν περιπτώσεις οι οποίες με απασχόλησαν και εμένα όπως εσάς, όπως και κάθε έλληνα φίλαθλο, στις οποίες υπήρξανε εμφανής αντιφάσεις στις αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ. Εκτιμώ ότι δεν αδικήθηκε καμία ομάδα, η οποία τιμωρήθηκε. Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να έπρεπε να έχουν τιμωρηθεί και ορισμένες άλλες. Αυτή όμως είναι μία προσωπική εκτίμηση. Η θεσμική απάντηση την οποία δίνω είναι τακτικοί δικαστές της αθλητικής δικαιοσύνης. Αυτό πρέπει να γίνει. Είναι θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επιμένω πάρα πολύ σε αυτό. Είναι βασικός μοχλός εξυγίανσης του ποδοσφαίρου αυτός. Πρέπει να σημειώσω, ότι αυτό το ζήτημα των τακτικών δικαστών το ζητάει και η ΕΠΟ, έχει κάνει έγγραφο έχει κάνει και επαφή, που είναι προς τιμήν της ΕΠΟ αυτό το ότι το ζητάει και θέλω να το τονίσετε αυτό.  Συνηγορούμε και εμείς. Είναι θέμα, να το εξετάσει με προσοχή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα όποια συνταγματικά ζητήματα τίθενται μπορούν να υπερκεραστούν αν οι τις συνθέσεις των επιτροπών αυτών, απαρτίζονται αποκλειστικά και μόνο από δικαστές. Εκεί πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα.

Ερώτηση: Σας έχει ζητηθεί από τους ξένους δανειστές μας να εκποιηθούν κάποιες εγκαταστάσεις; Υπάρχουν τέτοια θέματα;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Για να είμαι απολύτως ειλικρινείς plan b και plan c πάντα υπάρχει. Είναι ξεκάθαρο αλλά είναι plan b και plan c συρρίκνωσης πέραν των ορίων που μπορώ εγώ να κληθώ. Σας είπα και προφανώς αν κλείσεις αθλητικά κέντρα και αν σταματήσεις την χρηματοδότηση κάποιων αθλημάτων μπορείς να κάνεις μείωση. Τώρα ως πιο σημείο μπορείς να πας αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Εγώ δεν αντιλέγω ότι ο εξορθολογισμός ο οποίος έχει γίνει μπορεί να έχει και περαιτέρω εξορθολογισμό.
Υπάρχει ένας διάλογος για τον Άγ. Κοσμά, να περάσει μέσα στην περιούσια αξιοποίησης του ταμείου της δημόσιας περιουσίας και να ενταχθεί μέσα στην επένδυση του Ελληνικού. Έχω ζητήσει στη θέση αυτού του αθλητικού χώρου, ο οποίος είναι το προπονητήριο  όλων  σχεδόν των ελληνικών εθνικών  ομάδων να μεταφερθεί με χρηματοδότηση στο Μαρκόπουλο, όπου είναι μια καταπληκτική περιοχή, ένας υπέροχος χώρος που δεν τον υποψιάζεσαι. Σας προτείνω να τον επεσκέφθητε.  Αυτή είναι η δική μου πρόταση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)