Οι πρωταθλητές μίλησαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις ανησυχίες τους

Στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής βρέθηκε την Τετάρτη αντιπροσωπεία της ομάδας που μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και μέλη της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης, ο τέταρτος στο ίδιο αγώνισμα Κώστας Μπανιώτης και ο έβδομος στο επί κοντώ Κώστας Φιλιππίδης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προπόνηση τους, για την έλλειψη κινήτρων στον αθλητισμό, αλλά και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσα Αράπογλου και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, αφού άκουσαν τους προσκεκλημένους τους, δεσμεύθηκαν να φέρουν στην Βουλή πριν αυτή κλείσει για τις εκλογές τόσο το θέμα του Αγίου Κοσμά, όσο και των κινήτρων.

“Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας, που θα μπορούσαν να λυθούν με ελάχιστο κόστος. Ζήτησα ήδη να πάρουμε τους ξενώνες του ΟΑΚΑ και αν χρειαστεί να ανακαινιστούν με κόστος του ΣΕΓΑΣ. Για τον Αγιο Κοσμά, καταρχήν ζητούμε να μην χαθούν οι εγκαταστάσεις. Μια άλλη πρόταση που κάνουμε είναι να μεταφερθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι ξενώνες μέσα στις ίδιες εκτάσεις του ελληνικού ή σε χώρο στο Μοσχάτο”, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.

“Από τότε που το Καραϊσκάκης πέρασε στα χέρια του Ολυμπιακού ο Αγιος Κοσμάς απέμεινε το μόνο στάδιο για να καλύψει τις ανάγκες αθλητών και σωματείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Ελληνικού. Οι συνθήκες εκεί δεν είναι καλές. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, η συντήρηση των εγκαταστάσεων περιορισμένη, το καλοκαίρι δεν έχει κλιματισμό και το χειμώνα θέρμανση. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει με τον Αγιο Κοσμά. Σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο Πειραιά μου είπε πως θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας κέντρου στον Πειραιά”, είπε αρχικά ο Δημήτρης Χονδροκούκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο εκπαιδευτικό σύστημα. “Είχα την τύχη να γυμνάζομαι με τον πατέρα μου και έτσι προσαρμόζαμε πάντα το πρόγραμμα μου ανάλογα με τις ανάγκες του σχολείου. Πηγαίναμε για προπόνηση 10 το βράδυ. Αν δεν γυμναζόμουν με τον πατέρα μου ίσως και να μην άντεχα. Αλλα παιδιά για αυτούς τους λόγους εγκαταλείπουν τον αθλητισμό. Τώρα που είμαι στο Πανεπιστήμιο το διάστημα της εξεταστικής έχω αγώνες. Κάποιος θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα καταργήθηκαν τα κίνητρα. Και δεν μιλάω μόνο για τα οικονομικά. Κάνω έκκληση στην πολιτεία να δει από την αρχή το θέμα των κινήτρων”.

“Θα μιλήσω κυρίως σαν γονιός. Κάποια στιγμή ο Δημήτρης δέχθηκε υποτροφία από αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Τότε τον κράτησα στην Ελλάδα για να συνεχίσει να γυμνάζεται. Το 2008 που τραυματίστηκε μετάνιωσα για εκείνη μου την απόφαση. Αυτό το παιδί κάποια στιγμή θα τελειώσει τις σπουδές του και θα θελήσει να συνεχίσει στο εξωτερικό. Τι θα τον κρατήσει στην Ελλάδα;” ήταν τα λόγια του Κυριάκου Χονδροκούκη.

Ο Κώστας Φιλιππίδης επισήμανε την ανάγκη που υπάρχει, η πολιτεία να σταθεί ουσιαστικά στους αθλητές: “Με αφορμή τις δηλώσεις του γγΑ Πάνου Μπιτσαξή θέλω να πω ότι οι επιτυχίες μας δεν είναι ουρανοκατέβατες, είναι αποτέλεσμα της τρέλας μας. Με τα χρήματα που παίρνω από το ΣΕΓΑΣ πρέπει να ζήσω και να κάνω προετοιμασία για να είμαι έτοιμος για τις υποχρεώσεις μου. Θα έπρεπε να έχω διοριστεί εδώ και τρία χρόνια, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ολα αυτά θα πρέπει να τεθούν και να λυθούν από την πολιτεία. Οι προπονητές ένα χρόνο τώρα είναι απλήρωτοι, πως θα μείνουν δίπλα μας; Πως θα μας βοηθήσουν; Όσο για τις εγκαταστάσεις, το ΟΑΚΑ όλο το χειμώνα δεν είχε θέρμανση και ζεστό νερό, η οροφή στάζει. Ολα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα στήριξης”.

Στην ανάγκη να στηριχθεί ο αθλητισμός σε βάθος, στάθηκε ο Κώστας Μπανιώτης : “Αν δεν είχε έρθει το χρυσό μετάλλιο του Δημήτρη μάλλον δεν θα είμαστε εδώ. Βρισκόμαστε πέντε μήνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η κουβέντα θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό νωρίτερα. Τώρα μπορούμε να συζητήσουμε για το πως θα στηριχθεί ο αθλητισμός ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αθλητικά σχολεία, έχουν κοπεί τα κίνητρα και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει τον αθλητισμό. Εμείς είμαστε περαστικοί, ο αθλητισμός όμως θα υπάρχει πάντα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τον συνεχίσουμε”.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσούγκος, είπε: “Πρέπει να διαμορφώσουμε πολίτες με συνείδηση. Ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι αξίες τις οποίες πρέπει να μεταφέρουμε στα παιδιά.

Η ομοσπονδία δεν γνωρίζει πότε θα λάβει χρήματα από την πολιτεία προκειμένου να κάνει τον προγραμματισμό της και εμείς με την σειρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε αυτά που πρέπει όχι τη στιγμή που πρέπει, αλλά όταν υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν και ζητήματα που δεν στοιχίζουν, όπως οι αποσπάσεις, οι οποίες καθυστερούν γιατί δεν υπάρχει βούληση. Το ζήτημα των ξενώνων του ΟΑΚΑ είναι εξίσου σημαντικό. Δεν είναι δυνατόν να υπολειτουργεί ένα κέντρο όπως το ΟΑΚΑ”.

Προτάσεις για το πως θα στηριχθεί ο αθλητισμός, έκανε ο προπονητής της Έλενας Φιλάνδρα, Χρήστος Παπαχρήστος: “Οταν ήμουν αθλητής κατάφερα να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια, γιατί υπήρχαν κίνητρα που μας επέτρεπαν να μείνουμε στον αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η πολιτεία για να βοηθήσει τον αθλητισμό. Καταρχήν να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει με τις μεταγραφές αθλητών – φοιτητών από Πανεπιστήμια της επαρχίας στα Κέντρα , να διευκολύνει τα παιδιά που εργάζονται στο δημόσιο και να ρίξει το βάρος της στις αθλητικές εγκαταστάσεις”.

Από την πλευρά του ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος είπε: “Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω στα παιδιά. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Την προίκα του 2004 την αφήσαμε στην μοίρα μας. Κάνω έκκληση στην πολιτεία προκειμένου να πάρουμε πίσω τους ξενώνες του ΟΑΚΑ και να βρεθεί λύση στον Αγιο Κοσμά”.

Εγκληματική χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Αγίου Κοσμά, ο Γιώργος Λιάνης: “Είναι ντροπή η πολιτεία να κλείνει τον Αγιο Κοσμά. Λυπάμαι για όλα όσα ακούω για τις συνθήκες προπόνησης για την κατάσταση στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου οι ΠΑΕ δεν πληρώνουν για τις ζημιές που προκαλούν οι οπαδοί τους”.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης, σχολίασε: “Σας καλέσαμε για να ακούσουμε όλα σας τα προβλήματα και με τη σειρά μας να προσπαθήσουμε να λύσουμε ορισμένα από αυτά. Καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου κάποια από αυτά να ξεπεραστούν άμεσα. Καταφέραμε πριν λίγο διάστημα να εξασφαλίσουμε στα παιδιά που δουλεύουν στο δημόσιο και ανήκουν στην προολυμπιακή ομάδα, άδεια με αποδοχές από τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να κάνουν προετοιμασία”.

Ο Γιάννης Ιωαννιδης είπε: “Ο νόμος για την μεταγραφή αθλητών από πανεπιστήμια της επαρχίας σε κέντρα υψηλού αθλητισμού έχει περάσει, πρέπει να ερευνηθεί γιατί δεν εφαρμόζεται. Θα γίνει προσπάθεια για αλλαγή του Νόμου για τα κίνητρα”.

Στη σωτηρία των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, στάθηκε ο βουλευτής του Σύριζα Τάσος Κουράκης: “Όχι μόνο εμείς, αλλά και ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να καταβάλει αίτημα στην κυβέρνηση ώστε οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του ελληνικού. Δεν έχουμε πολλές μέρες για να το πετύχουμε αυτό. Πρέπει όμως να γίνει πριν κλείσει η Βουλή. Πρέπει το κέντρο να σωθεί’.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)